Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03 18:35 - Какви идеи имаше за мястото на което трябваше да се построи пловдивската гребна база – спомени от арх.Олег Каразапрянов
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове:
0



 Идеята за построяване на гребна база в Пловдив е отпреди много години. Може би някъде преди 70г., а може и повече.

Сещам се за спомените на арх.Тодор Толев отпреди 50г., който дълги години беше главен архитект на Асеновград. От него съм запомнил някои подробности, свързани с изграждането на гребната база. От него знам,че може би една от първоначалните идеи е построяването на гребна база да стане на местността „Четиридесетте извора” край Асеновград. Вода на мястото е имало достатъчно, дори е започнала подготовка за строителството. Но това място се е оказало неудачно поради липса на леглова база, липса на инфраструктура и най вече отдалечеността от Пловдив. Пловдивското партийното ръководство отхвърля идеята за „Четиридесетте извора”, въпреки огромните усилия на асеновградчани базата да се изгради близо до техния град.

Другата идея която възниква е изграждането на базата да стане край с.Оризаре, което е съвсем близо до Пловдив, на десетина километра.

Някои подробности съм научил от покойния лесовъд инж. Никола Маргов, с който няколко пъти сме имали съвместна работа. Спомням си, че до с.Оризаре имаше изградена 1800 кв.м. водна площ в изкопа, създаден вследствие от изземането на инертни материали за нуждите на строителството в Пловдив. Базата на Оризаре не беше лоша и там в продължение на години се провеждаха тренировки по водни ски, гребане и други водни спортове. Провеждаха се състезания от местен характер. Мястото се покещаваше от много пловдивчани.

Имало е предложения съществуващият гребен канал в града да остане за отдих на пловдивчани – в него да карат водни колела и лодки.

Пловдивското партийното ръководство отхвърля и тази идеята И тя остава в историята като неосъществена.

Взима се решение да се построи гребен канал на мястото, което на по възрастните пловдивчани бе известно под името „Царския остров”, а по късно го нарекоха лесопарк „Отдих и култура“. Защо ли трябваше да му сменят името?! Може би защото понятието „Царски” за някои беше дразнещо.

В крайна сметка е взето решението гребната база да се построи в района на лесопарк „Отдих и култура“ в старото корито на р.Марица. Изглежда разумно решение. Но старото корито се оказва недостатъчно, малко по размери. Налага се направата на нови допълнителни изкопи. И те са направени при което се изсичат безвъзвратно 360 декара от лесопарка. Тази сеч не се компенсира с ново залесяване. Съществуващите 360 декара хубава гора просто изчезват завинаги. Това е цената, която пловдивчани заплащат. Тогава становището на Дружеството по озеленяване в Пловдив, представлявано от инж.Н.Маргов, който с риск да бъде изгонен или по точно изхвърлен от Районния народния съвет категорично се противопостави срещу изсичането на 360 декара от лесопарка „Отдих и култура“.

Но решението вече е взето и гребният канал е осъществен. В резултат на това пловдивчани имат едно прекрасно място за отдих.

Но има и друг резултат - пловдивчани дишат най- замърсения въздух в България.

 

 

 

арх.Олег Каразапрянов

oleg5@abv.bg

 

05.03.2024г.

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5263900
Постинги: 482
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930