Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2023 06:11 - БАКЛАВАТА ДНЕС
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.02 19:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Едно време беше лесно да се смята – парче баклава в сладкарниците струваше 15 стотинки. Години наред. Но никой не купуваше за празниците готова баклава. Беше срам за домакинята. Освен това беше с фъстъци, а истинската баклава е с орехи. И масло. Макар някои домакини със селски произход я правеха с мас – като техните баби. Няма по-гадно нещо от баклава с мас.

Трудно е да се изчисли колко е струвала домашната баклава тогава. Даже и да помним цените на продуктите как да се изчисли трудът?

Сега баклава бол. Всякаква. С орехи, с фастъци, с шам фастък, с шоколад, с каймак, дюрюм, хавач...

Някои ходят за баклава до Одрин, други си я поръчват онлайн.

Ако купувате баклава от сладкараница, със сигурност ще ви излезе по-скъпо. Освен ако няма две цени – за сервиране на парче и за вкъщи. В магазините цените са забележимо по-ниски.

Най-често баклавата струва 25-30 лева за килограм. Има турски магазини, като този на Радецки 43, където доскоро имаше баклава в кутии по 18 лева за килограм и половина.

Преди да купим баклава нека да се ориентираме в обстановката. Какъв да е пълнежът? На кутиите с турска баклава пише на турски, но не е трудно да преведем надписа. Ако пише КАРАШЪК, да знаем, че това не е някаква ядка, а означава МИКС – на днешен български.

Все пак да не фаворизираме оригиналния турски произход. Има баклави, произведени в България, които не отстъпват на одринските, примерно, освен това са по-пресни. В Пловдив има и арменци или арменки, които правят хубава баклава – в Тракия.

Погледнете дали около баклавата има и други сиропирани сладкиши – реване, кадаиф, кюнефе – тоест, дали търговецът разбира от тези неща или просто е заредил с първата баклава, която някой му е предложил. Погледнете и датата на производство – когато е в кутия.Ако поръчвате онлайн, не пропускайте да се информирате за грамажа. Ако ще посрещате гости, проверете колко парчета има в един килограм.

Да ви е сладко

Публикацията е чест от проекта ТВ ФЕСТИВАЛ НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - ШЕСТИ СЕЗОН, КОЙТО СЕ РЕАЛИЗИРА С ПОДКРЕПАТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ И Е ЧАСТ ОТ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ГРАДА

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5267248
Постинги: 484
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930