Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 11.02 19:38
Трудно е да се изчисли колко е струвала домашната баклава тогава. Даже и да помним цените на продуктите как да се изчисли трудът?
Сега баклава бол. Всякаква. С орехи, с фастъци, с шам фастък, с шоколад, с каймак, дюрюм, хавач...
Някои ходят за баклава до Одрин, други си я поръчват онлайн.
Ако купувате баклава от сладкараница, със сигурност ще ви излезе по-скъпо. Освен ако няма две цени – за сервиране на парче и за вкъщи. В магазините цените са забележимо по-ниски.
Най-често баклавата струва 25-30 лева за килограм. Има турски магазини, като този на Радецки 43, където доскоро имаше баклава в кутии по 18 лева за килограм и половина.
Преди да купим баклава нека да се ориентираме в обстановката. Какъв да е пълнежът? На кутиите с турска баклава пише на турски, но не е трудно да преведем надписа. Ако пише КАРАШЪК, да знаем, че това не е някаква ядка, а означава МИКС – на днешен български.
Все пак да не фаворизираме оригиналния турски произход. Има баклави, произведени в България, които не отстъпват на одринските, примерно, освен това са по-пресни. В Пловдив има и арменци или арменки, които правят хубава баклава – в Тракия.
Погледнете дали около баклавата има и други сиропирани сладкиши – реване, кадаиф, кюнефе – тоест, дали търговецът разбира от тези неща или просто е заредил с първата баклава, която някой му е предложил. Погледнете и датата на производство – когато е в кутия.Ако поръчвате онлайн, не пропускайте да се информирате за грамажа. Ако ще посрещате гости, проверете колко парчета има в един килограм.
Да ви е сладко
Публикацията е чест от проекта ТВ ФЕСТИВАЛ НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - ШЕСТИ СЕЗОН, КОЙТО СЕ РЕАЛИЗИРА С ПОДКРЕПАТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ И Е ЧАСТ ОТ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ГРАДА