Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2020 18:28 - ПЛОВДИВСКИТЕ КЪЩИ НА ХХ ВЕК
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 2570 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2020 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Туристическите маршути в Южна Италия, примерно, включват не само исторически заележителности, но и посещение в обикновена местна къща. Е, къщата е няколкостотин години, но в нея живят хора, които посрещат туристите.

Джузепе, примерно, те развежда из стаите, накрая те черпи с череши.

Мария от съседното градче, води гостите в избата на фамилната си къща и ги черпи с домашен ликьор.

Туристите, пресичащи Сахара, могат да се отбият в „къщата” на Мохамед, става дума за истинска пещера – макар в нея да има газова печка и други уреди, които не искат ток.  Мохамед черпи с фурми, разбира се, и деликатно поглежда към паничката, в която туристите може да оставят някоя монета.

В пловдивските туристически маршрути такива глезотии няма. Туристът е засипан с дати, имена и т.н. Тоест, с това, което човек може да прочете в Интернет. Основният маршрут минава през Стари град, където повечето къщи са музеи и резиденции, а имената на старите фамилии са вече избледнели.

В рамките на проекта „ТВ фестивал „Непознатият Пловдив- трети сезон” се допитахме до пловдивчани – има ли такива пловдивски къщи, които са далеч от туристическите маршрути, а носят духа на града.

Ограничихме се с къщите от 20 век. Макар от втората половина на века май нямаме поводи за гордост. В продължениа на десетилетия в Пловдив се произвежда единствено архитекурна конфекция. С няколко изключения. Блокове, кооперации, мутробарок.

Един стар пловдивчанин каза ясно: Едно време ние живеехме в къщи, каскетите, които дойдоха от селата, заживяха в апартаменти.

Та ето кои къщи бяха споменати в тв предаване по ПОТВ:

Безспорно най-популярната къща е Джаковата къща – къщата с куличката, кацнала на Джамбаз тепе. Строена е около 1928 г. Стари пловдивчани разказват, че когато се случва земетресението през април 1928 година, след труса хората излизат навън и първата им работа е не да проверят дали са живи съседите им, а да погледнат към Джаковата къща – дали куличката е оцеляла или паднала. Джаковата къща се появява поне в три български филма, като емблема на града.

Известна е Стайновата къща на Таксим тепе – вижда се отдалеч.

Една от най красивите сгради е Къщата с нимфите – на днещната улица Хр.Г. Данов.

Пловдивската Главна е събрала естински шедьоври на сецесиона.

Запазени са уникални къщи  на „Отец Паисий”, на Сахат тепе /на Хаджипетрови, на фотографа Стаменов, бившия Пионерски дом, на Захари Стоянов, къщата с купола и т.н./, на „Иван Вазов”, около Пожарната, на „Шнитер”, малко останаха старите къщи на Карловска...

Не е забравена Зелената къща на Русеви в началото на „Капитан Райчо”, отдавна разрушена, на Праматарови в Кючука, срещу Гарата до Фурната на бай Ангел, на Барбукови, родната къща на Борис Христов на улица „ Тракия”, ...

Ива Краева ни изпрати свой списък на десет къщи, придружен със снимки. Обичала да снима стари къщи.

Ето списъкът:

1.       Къщата до Берьозка

2.       Божиловата къща на Мали Богдан

3.       На Филип Македонски 27

4.       На бул Руски 104,

5.       На  Драган Цанков 33,

6.       На Отец Паисий 22,

7.       На Хр Г Данов 21

8.       На бул 6-ти септември 151

9.       На Найден Геров до Японския културен център

10.   На Гурко 16

Интересно колко от хората, които имат отношение към организацията на туризма, могат да изброят 10 пловдивски къщи. И дали някой се сеща, че освен възрожденските къщи в Стария град, Пловдив пази и други архитектурни шедьоври...
ОЧАКВАМЕ ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
 

 Тази публикация е част от проекта на Сдружение "Медии с човешко лице" "ТВ ФЕСТИВАЛ "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ- ТРЕТИ СЕЗОН"и се подкрепя от Община Пловдив - в рамките на нейния Културен календар.

 

 




Гласувай:
2



1. pkochev - Колекция от снимки на къщи до средата на 20-ти век
16.11.2020 16:00
Колекция от снимки на къщи до средата на 20-ти век:
https://1drv/u/s!Atf-CecYkkfYjuBaAUIw9RiQTc7yMQ?e=YHyu8R
Също така обсъждаме много от тях в групата "Акция Фото Пловдивъ" във Фейсбук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5252133
Постинги: 474
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930