Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2019 18:30 - ПЛОВДИВ НА ФИЛМОВА ЛЕНТА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.07.2019 08:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Няма по-ценен документ за новата история на един град от запазените филмови кадри. В Пловдив напоследък немалко хора събират стари снимки на града, издават се албуми, организират се сайтове и фейсбук страници.

За съжаление, не ни е известно някой да е събрал филмови кадри. Не ни е известно да има и сериозно изследване на тази тема.

В същото време Софийска община в рамките на своята програма "Култура" активно работи за събиране образа на столицата в старите български филми. Реализираните творби  се излъчват многократно в програмите на БНТ.

В рамките на проекта "Непознатият Пловдив – втори сезон" направихме проучване, призовахме и зрителите на Пловдивската телевизия да се включат със своите спомени и знания.

Първата информация за пристигане на професионален оператор под тепетата е от 1903 година. Поне в два вестника се появява информация, че английският кореспондент на "Бляк и хуайт" Чарл Райдър Нобъл пристига в Пловдив и кани всички живи участници в Съединението – по възможност "с тогавашните облекла и оружия".

За съжаление, няма никаква информация дали възстановката се е състояла. Нобъл снима в България и Македония, на следващата година организира прожекция на заснетото от него в София, но няма пловдивско заглавие. Има версия, че Нобъл всъщност е бил английски шпионин.

През 2005 Пловдивската телевизия снима телевизионната драма "Съединението – опит за възстановка" – сценарият е написан на база предполагаемото посещение на Нобъл. Ролята на англичанина се изпълнява от Марин Младенов.

Не открихме кадри с пловдивска тематика от периода между двете световни войни.

В края на 40-те години и в началото на 50-те в Пловдив се снимат епизоди от първите социалистически филми. Може би първият е "Ребро Адамово" – макар действието да се развива в Родопите, има епизод  заснет в Пловдив"

Пловдив привлича кинематографистите най-вече с  екстериора на Старя град и с интериора на поне две къщи – Каишевата и на Черноземски.  Снимки се правят и в къщата до Попското на "Руски" и в къщата на Проданови на "Иван Вазов"

В къщата Каишеви са снимани 6-7 филма. ДимитърХаджипетров си спомня един епизод в двора на къщата – любовна сцена в стара кола. И как се правят паяжини от нишки от дамски найлонови чорапи.  И още заглавия от историята на тази къща – "На всеки километър" и "Бариерата".

Прочутият "Тютюн" с Невена Коканова и Йордан Матев се снима основно в Асеновград, но има и пловдивски епизод.

В къщата на Черноземски, която вече не съществува, са снимани епизоди от "Прокурорът" – един филм, който дълги години беше забранен, макар в основата да е пиеса на Георги Джагаров.

През 1967 година режисьорът Георги Стоянов и операторът Ивайло Тренчев снимат в Пловдив "Птици и хрътки" – действието се развива в началото на 40-те години, в Пловдив все още има запазени улици с къщи от онези години. Разнася се слух, че операторът не довидял , че в някои общи планове се виждали телевизионните антени на покривите и се наложило преснимане.

Някъде по това време около Хисар Капия се снима един нашумял за времето си съветски филм – "Бяг" на Алов и Наумов,  по пиеса на  Михаил Булгаков. Старият Пловдив изобразява всъщност Истанбул от времената, когато руски белоемигранти бягат от революцията.

Зрители се сетиха и за други заглавия: в един от епизодите на "На всеки километър" има едър план със самия Мильо. В "Петимата от РМС" Стефан Данаилов го "убиват" на улица "Велбъжд".

Неизвестен филм се снима в Чифте баня и вероятно това са единствените кадри с още действащата баня.

Немалка част от телевизионния сериал "Пътят към София" се снима в стари пловдивски къщи.

И още два детски филма: "Таралежите се раждат без бодли" и "Задача с много неизвестни" с участието на Кирчо – синът на първия фотограф на Стария град Павел Балабанов.

Изборът на Пловдив за снимки се дължи до голяма степен на кинематографисти-пловдивчани.

Иван Андонов снима в родня си град част от "Дами Канят" и "Вчера" – в старата Английска гимназия.

Христо Христов документира рали "Хеброс" и Панаира в "Последно лято".  В "Дърво без корен"
image image ©
Кадър от "Вчера"
има кадър със Златю Бояджиев. "Бариерата" вече споменахме.

Сценаристът Анжел Вагенщайн посвещава на Пловдив сценария си "След края на света".

В "Златната круша" пък се снима епизод от филма за Яворов "Дело 205 от 2013 г."

Стари пловдивчани си спомнят кои кръчми са обичали да посещават големите актьори. Още преди 1944 година Кръстю Сарафов може да се види в кръчмите по "Отец Паисий". Гостуващите актьори предпочитат местата, където се събира пловдивската бохема – "Пловдив", "Кристал"...Любимо заведение е "Рибката" – на изхода на Пловдив в източна посока. Неговият съдържател Тошо Тефика можеше са часове да разправя кинаджийски истории. За съжаление, нямаше кой да го запише.

След ликвидирането на двете държавни киностудии за документални филми в техните фондове останаха десетки филми за Пловдив, за пловдивски забележителности и предприятия. Никоя  институция не направи усилие да откупи копия от тези филми. Дали нещо се пази още – никой не знае.

Най-голямото престъпление бе унищожаването на по-голяма част от филмотеката на Телевизионния център – през 90-те години.

Никой не проявява интерес към архивите на закритите пловдивски телевизии – "Евроком", АиК, ДСС, НБТ...

Иначе от 90-те години насам Пловдив става предпочитана снимачна площадка на десетки чуждестранни филми. По улиците на града можеше да се срещнат Джулиано Джема /той идва няколко пъти/, Орнела Мути, Микеле Плачидо, Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Джон Кюсак, Бен Кингсли.

Тук се снима биографичен филм за Папа Йоан Павел ХХIII, идват режисьори като Костурица и Тео Ангелопулос.

Да не пропуснем "Непобедимите 2" със Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Жан-Клод Ван Дам, Джейсън Стейтъм, Чък Норис...

Нашият зрител Георги Пашев изпрати линк с още информация – ето го: 

https://www.imdb.com/search/title/?locations=Plovdiv, Bulgaria 


Дано някой някога да намери пари и време, за да събере кадрите с Пловдив от различни години – със сигурност ще се получи един безценен пъзел...

Тази публикация е част от проекта ТВ ФЕСТИВАЛ НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - ВТОРИ СЕЗОН, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от нейния културен календар



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226635
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031