Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2018 10:34 - НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ ПЛОВДИВСКИ ДЪРВЕТА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 2056 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.07.2018 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Най-старият европейски град би трябвало да има и най-старите дървета.

Само че никой не се интересува от тази тема.

Е, нямаме дървета на 1000 години, нямаме Байкушевата мура и т.н. но все пак може да се намери нещо някоя черница, примерно, към чиито плодове да са посягали известни исторически личности.

Защо не обръщаме внимание на дърветата в Пловдив? - попита Димитър Хаджипетров и донесе стотици снимки. Помогнаха ни и други зрители.

Задължително трябва да споменем в началото - предупреди ни Димитрия Вангелова,че дърветата от така наречения ЦАРСКИ ОСТРОВ са част от една от най-старите европейски лонгозни гори.

Според някои специалисти най-старото дърво в рамките на града е може би  тази черницата на улица " Бетовен "– до Дондуковата градина. Трябва да е на няколко стотин години

И още една стара черница може да се види днес в двора на Етнографския музей

 Стара черница има на последния коловоз на Гарата - подсказа ни зрител на ПОТВ. 
Нека да имаме предвид, че т.н.Дондукова градина - първата градска градина в Пловдив, е една от най-старите в България. По-старата, Княжеската, за съжаление, е унищожена. Но така или иначе днес имаме различни дървета на повече от 100 години.
Десетки са дървесните видове и в Цар Симеоновата градина – една разходка със специалист по алеите би ни дала много знания – ще открием дъб, чинар, смърч, ясен, акация, кестен.

Наблюдателните пловдивчани знаят къде е Тройната черница или Чинарът с дупката.
Толкова много дървесни видове са събрани на едно място, ако се сложат указателни табели, градината би станала и място за да придобиване на знания.
Нашата зрителка от Франция Здравка Георгиева - Фернандез ни изпрати описание и снимки от една такава градина във Франция - там вече са го измислили. Даже събирали по 5 евро за вход.
Стари дървета по на 200 години можем да открием на Трихълмието – още дават плод смокини, черници, круши.

В Кършияка също има запазени вековни дървета – на улица "Филипово", в парка Рибница

Емблематични за града са американските чинари или платани по "Иван Вазов" и "Руски". Те са доставени специално и днес създават неповторимия облик на тези улици.

Когато преди години един архитект предложил реконструкция на Иван Вазов, която да включва отсичане на дърветата, неговият началник веднага се съгласил. Но с едно условие – да се остави поне едно неотрязно дърво.

-          За какво ще ни трябва това дърво – попитал смелият архитект.

-          Ами за да те обесим на него – бил отговорът.

На ул. "Мусала" има много стара смокиня - сподели наш зрител. В двора на Синагогата има стара липа - съобщи ни Ивет Анавил

Улица "Петьофи" е характерна съсс своите кестени,  
Разказаха ни как пловдивски род си построил къща в Мараша, засадили дъб - преди много години, надявали се деца и внуци да растат под неговата сянка.
Търсихме го - няма го. Сега там е Второ РПУ.
В църквата Св.Св.  Петър и Павел, известна и като Св.Мина, има едно дърво, което някои наричат какула или Хинап (Zizyphus vulgaris), наричцат го също финап,  джинджер, дзиндзифка, джинджива  или китайска фурма,

Прескачаме станалите през последните години модерни палми – колкото и да дават екзотичен вид на града, те не са част от неговата история.

Добре е да знаем не само къщите, но и дърветата в този град, и храстите, и цветята....

В Пловдив има над 260 растителни вида – повече, отколкото      в една добра ботаническа градина, трябва само да ги открием

 Проектът НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ се реализира от Сдружение МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ - съвместно с ПОТВ и с подкрепата на Община Пловдив и Фондаця ПЛОВДИВ 2019

  



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227197
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031