Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2018 10:24 - ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ЛИ КУЛАТА НА СЪЧМЕНАТА ФАБРИКА?- продължение
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 1469 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.05.2018 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В студиото на ПОТВ гости бяха учителят от Математическата гимназия Михаил Казанджиев и ученици – представители на екипа, който проучва историята на известната в миналото Съчмена фабрика. Та тази фабрика е имала кула, приличаща на Айфеловата.
Преди месец стана дума за идеята на учениците, сега решихме да ги срещнем с хора, които си спомнят кулата. И наистина -много зрители на ПОТВ се обадиха по телефона с допълнителна информация.

Кулата наистина е била символ на квартала Кючук Париж. Какво би станало, ако този символ се възстанови – макар и в умален вариант – предлагат учениците.

Това би било един добър знак за ново отношение към миналото.

Съчмената фабрика е построена някъде към 1928 година. От станалата прочута кула се е изливало олово през цедка, падайки, капките са придобивали идеалната форма на съчми, след което оловото е застивало във водния басейн отдолу.

Обадиха се зрители с предложение да се възстанови и технологията. Не става дума за промишлено производство – тази технология вече е остаряла, а  само за атракция. Има примери по света за възстановяване на стари производства, което привлича тълпи туристи.

Спорен остана въпросът дали Кулата е причина кварталът да се нарече „Малкия Париж”. Според някои това име е съществувало и в по-ранни години. Кварталът е наричан и с други имена, но очевидно съществуването на кулата е подсилило точно „Кючук Париж”. Интересно е, че и други градове са били сравнявани с Париж или с Венеция, но в случая с пловдивския квартал става дума за самоирония. Кючука е бил точно обратното на Париж – с кирпичените си къщурки и кални улици.

Спорен остана и въпросът дали кулата е можело да бъде спасена или вече е била достатъчно амортизирана и опасна.

Зрител предложи да се организира градска акция за събиране на метални отпадъци и така да се съберат средства за възстановяването на този символ.

Учениците си записаха имена на хора, които могат да дадат допълнителна информация по темата –например Нонка Трайкова –инженер-технолог, или Васко Пъдпъдъка, които помни много за историята на квартала.

Ако някой иска да допълни или подкрепи идеята за възстановяването на кулата – да ни се обади.

 https://www.youtube.com/watch?v=ANI3uSSDpqE

Предаването за Съчмената кула е част от проекта НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ, който се реализира от Сдружение „Медии с човешко лице” – съвместно с ПОТВ и с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019.




Гласувай:
1



1. deathmetalverses - По-добре направете
15.05.2018 21:52
един свестен паметник на Душо Хаджидеков и 122-мата християни-затворници, изведени от Таш капия на 4 януари 1878-ма и заклани край квартал Остромила (тогава - село Остра могила) . Чудя се, как на българите не им стигнаха 140 години да им вдигнат един по-забележим паметник... ЗАКЛАНИ КАТО ЖИВОТНИ, БЪЛГАРИ - от отстъпващия към Станимака (днес Асеновград) ОЗВЕРЯЛ БАШИБОЗУК!!! Който само преди 1,5 година е извършил зверства в Батак...., и къде ли не другаде (потушаването на Априлското въстание)... Знаете ли колко е скромен гробът на тези хора? Едно КАМЪЧЕ с железен кръст от метални тръби (,кръстът е издигнат през 1998 от ВМРО - студентска организация)... Здравко Б. Спасов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227217
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031