Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2017 09:40 - НАДЕЖДА ЛЮБЕНОВА - ФИЛИБЕЛИЯ НА 2017-А
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0



Приключи тазгодишният конкурс „Филибелия на годината”. Повече от 10 години Пловдивската телевизия се опитва с помощта на своите зрители да открои имената на познати и непознати пловдивчани, които без да са част от политическия и светския живот, работят за своя град и за запазването на неговия дух.

Предишни години с тази може би най-почетна титла са удостоявани издателите Божана Апостолова и Стойо Вартоломеев, Любозар Фратев, д-р Димитър Шишков, Атанас Тавков, Христо Марков, бате Емо от Кършияка и др.
През 2015 бяха отличени трима души.

1. Динко Дерменджиев - Чико - за приноса му към пловдивския футбол и за верността към Пловдив

2. инж.Никола Добрев - Председател на борда на директорите на КЦМ 2000 АД - за това, че доказа, че може да има и добра приватизация, и социално отговорен бизнес, както и за приноса му за запазване на духа на Пловдив,

3. Йордан Велчев - за това, че написа едни от най-ценните книги за пловдивската история и има куража да каже истината за тази история.

През 2016 – проф. Радка Колева – дългогодишен директор на НБ „ИванВазов” –и – с наградата на зрителите – Стефчо Автографа.
За разлика от други подобни класации в тази няма „подсказки” – организаторите оставят всичко в ръцете на зрителите. 
Тази година още при старта на инициативата бяха предложени 15 имена, пловдивчани гласуваха за някои от тях, предлагаха нови.
В крайна сметка най-много гласове – и то с голяма преднина, получи Надежда Любенова. Резултатът може да се определи като сензационен. Името на Надежда Любенова почти не се споменава в медиите, не присъства в никоя от останалите класации за пловдивчани на годината, към нея не е проявено уважение от никаква официална институция. Тя не се е и опитвала да кандидатства по някакви програми за финансиране, не печели нищо от труда си.
Надежда Любенова има издадени близо 20 книги. Най-ценните от тях представляват сборници със свидетелства за кървавите дни веднага след 9 септември 1944 година. Събраните разкази са ужасяващи и учудват даже тези, които имат някаква представа за онези събития.
Надежда Любенова търси очевидци, записва техните спомени, редактира ги, после пак ги допълва, издава ги със собствени средства, със събраните пари тръгва да пише нова книга.
Официалните историци не й обръщат внимание. А може би тя им пречи…
Оказа се, че трудът на Надежда Любенова не е останал незабелязан за зрителите на ПОТВ. За нея гласуваха даже пловдивчани, които живеят далеч извън България. Радваме се, че беше оценено едно дело на човек с кауза и по този начин конкурсът „Филибелия на годината” изпълни своя замисъл.
На второ място зрителите поставиха известния радиоводещ Тома Спространов.
На трето с равен брой гласове са пак автентични филебелии - Атанаска Адамова, Божидар Здравков и Любомил Лазаров.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227893
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031