Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2016 11:03 - ЗА ПЛОВДИВСКАТА ШКЕМБЕ ЧОРБА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 4904 Коментари: 0 Гласове:
1



Истинският пловдивчанин трябва да е ходил на баня и да е ял шкембе чорба. И не само да е ял, но и да има мнение по въпроса.  

В понеделник колегата Любен Апостолов заяви публично, че е най-големият жив майстор в тази област. И реши да сподели някои свои тайни.

Вероятно да внесе повече обективност в спора Георги Григоров донесе в телевизионното студио още топла чорба от известната на познавачите  шкембеджийница в Аджисана. С оригиналните добавки.

Любо опита и каза "евалла". С уговорката, че има още хиляда вида рецепти.

Бившият депутат и почетен филибелия Христо Марков се включи в спора и  заяви, че според него най-големите майстори са трима: Дидо от "Камбаната", бай Манол от едновремешната шкембеджийница на Подуене /той не застройвал, слагал само малко телешка мас/ и бай Халил от Самоков, който употребявал само царевично брашно.

Владо Тодоров карал ТИР едно време и твърди, че най-добрата чорба ял някъде на изхода на Истанбул - към Анадола, на паркинга "Харем", където чорба правили трима братя - български турци от Истанбул. Набивали там българските шофьори, поръчвали по "юч чорбасъ", един от шофьорите, който за пръв път опитвал, попитал:"Абе с какво застройват чорбата, че е толкова вкусна?"

"С лайна от жълта кокошка" - отговорил невъзмутимо колегата.

Чуха се и други мнения, дебатът със сигурност ще продължи, но се очерта една безкрайно широка палитра от чалъми, вкусовеи майтапи, която ще се опитаме да обобщим принципно:

 

  • 1. Шкембето може да бъде телешко, агнешко или свинско, но никога не се мешат  видовете.
  • 2. Българското прясно шкембе е истинското, американското е за мързеливи домакини.
  • 3. Измиването или обработката с вар имат някакви граници - като се преминат и се губи ароматът. Известна е легендата за султана, дето всеки ден султанският готвач му варял шкембе, но нещо не го докарвал на вкус. Излязъл една нощ султанът и отишъл да опита от шкембето на някакъв прочут цариградски бай Хасан. Попитал каква е тайната, защото в двореца не го правили както трябва. Уж го правили по рецепта: първо измивали добре шкембето...И тук бай Хасан скочил: Грешка!
  • 4. Класическото шкембе се вари дълго. Низама от "Цариградска" го е оставял цяла нощ в съседната фурна . на ниска температура. 84 годишният Владо Тодоров си спомни: "Помня като ден днешен Низама как прекарваше гърнетата с чорбата до фурната - по 2-3 гърнета на дървена количка."
  • 5. Има много варианти около бульона - дали се запазва, дали се изхвърля, какъв бульон се прави, какво се добавя, слагат ли си кромид, чесън и т.н.
  • 6. Ако се прави нов бульон - само от тръбни кости ли да бъде или може и от други? Да има ли месо по тях или да няма? Джерито, който беше срещу Лаута, правеше "мешано" - шкембе и още малко месце. И в голяма купа. Ама нещо се премести и скоро не съм ходил.
  • 7. Застройките - да има или да няма, кои са пловдивски и кои са софийски, с какво мляко, с каква мазнина, с какви яйца - огромна неизчерпаема тема. Какво да е брашното и дали да бъде запечено?
  • 8. Лютивият пипер - задължителна добавка, също не може да бъде случаен. В Стамболийски според Любо Апостолов имало един търговец, който предлагал 40 вида червен пипер, от които три специално за шкембе чорба.
  • 9. Подборът на чесъна и оцета също са отговорна работа. В Одрин чесънът е вътре в чорбата, а вместо оцет дават лимон. Други смятат, че оцетът трябва да е ябълков, трети - някакъв специален с мед.
  • 10. В какво да се сервира чорбата? В чиния или купичка, колко да бъде една порция, колко да бъде "чакълът" т.е.парчетата шкембе, как да бъдат нарязани... В прочутата шкембеджийница на Гривата в Асеновград, който беше изгледал десетина деца с чорба, а правото му да работи частно, доколкото си спомням, му било подписал лично Георги Димитров, чорбата се сервираше с порцеланови купички.
  • 11. Има разлика между лятната чорба и зимната.
  • 12. Хлябът - на четвъртинки, ненарязан. Никакви кифлички, макар че клиентите на Сашо от стадион Спартак бяха свикнали с хлебчетата на бате Васко от фурничката на "Радецки".
  • 12. Какъв да бъде разредителят? Бира, лимонада? Колата някак си не върви. А може би класиката е "буз айрян", както ми предложиха в една турска шкембеджийница.

Та уж нищо работа, смятат някой, да свариш шкембе, а то се оказва цяла вселена. И Пловдив - без да се надценяваме, има своето място в нея, има си и своите майстори - забравени и недооценени.

Предаването за шкембе чорбата може да гледате на запис в сайта ТВПЛОВДИВ.КОМ.

 

   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227819
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031