Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2015 20:56 - От Мараша до селото на Джими Картър
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 2121 Коментари: 0 Гласове:
3



Надежда Николова е пловдивчанка, израстнала край Марица. В семейния си албум тя пази безценни снимки от живота край реката. На няколко снимки се виждат пловдивски ученички - една от тях е майката на Надежда, позират на железопътния мост. Снимките са от 1942-43 година. Мостът току що е построен от германците и изглежда е бил една от модните забележителности на града. На друга снимка деца от Мараша се къпят в прозрачните води на Марица. "Направо пиехме от водата, толкова беше чиста" - спомня си Надежда. Децата са ловили риба - главно симеончета, пържили са ги на тиган, сложен на два камъка, така са обядвали и продължавали с игрите.

Има и снимки от голямото наводнение 1957 година.

Надежда чула някъде, че се събират снимки и истории, свързани с Марица, и решила да подари тези снимки. Намерила кои са събирачите - известните гостуващи просветители от софийската платформа "Едно". Отишла на 29 септември, те й казали, че проектът им свършил на 28 септември и не пожелали да вземат снимките. Нито да чуят историите. И по-добре. Така те попаднаха в архива на ПОТВ, а Надежда Николова разказа своите спомени пред зрителите.

Остава учудването, че Марица и Пловдив може да се обичат до 28, а на 29 да ти е все едно: нали проектът е свършил, вероятно и финансирането.

Надежда Николова разказа и за плажа край Марица, но не за онзи, модерния, с двата надуваеми басейна, а за едновремешния в двора на фабрика "Охра". От фабриката е течала затоплена вода и е пълнела басейните. Можело е да се къпе човек и до октомври.

В ефир се обади зрителка, която каза, че е дъщеря на собственика на "Охра". И цял живот е носила кръста на "дъщерята на фабриканта".

Надежда Николова разказа още една интересна история. Преди няколко години била в САЩ, за да гледа внучето си, дъщеря й заминала и останала там. Точно по-това време се провеждал Празник на Фъстъка - под патронажа на президента Джими Картър. Родното му село било на няколко километра. В рамките на празника се провеждал и крос за различни възрастови групи - до селото и обратно. Надежда Николова, която била тогава на 66 години, се записала в групата 65+. Били към 30 състезателки, отначало останалите дали бързо темпо, но българката правилно разчела силите си и скоро наваксала. Оказало се, че сред публиката имало много българи, които я окуражавали. В крайна сметка финиширала първа. Получила подаръци, снимала се с президентското семейство.

Надежда Николова подари на ПОТВ мемоарна книга на американския президент с личния му автограф.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5253807
Постинги: 475
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930