Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2011 09:47 - ИЗБРАХМЕ ФИЛИБЕЛИИТЕ НА ГОДИНАТА, СЕГА ТЪРСИМ НАЙ-СТАРИЯ ФИЛИБЕЛИЯ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 5858 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 31.12.2011 09:48


Приключи конкурса на ПОТВ "Филибелия на годината".

В студиото на ПОТВ се събра авторитетно жури в състав:

Юлия Юрдекова - Омбудсман на Пловдив, дъргогодишен директор на Търговската гимназия

Кирчо Атанасов - дългогодишен директор на Математическата гимназия, бивш депутат и заместник-министър,

Николай Близнаков - социолог, бивш депутата, издател,

Здравко Гълъбов - автор на 8 книги за Пловдив, журналист

За председател на журито бе избран домакина Евгений Тодоров, журналист и изследовател на пловдивската история.

Журито реши да избере не един, а петима, които да имат правото да носят гордото звание ФИЛИБЕЛИЯ НА ГОДИНАТА.

След два тура в челната петица влязоха следните петима номинирани от пловдивчани имена:

-Любозар Фратев - бизнесмен, общественик, издал със собствени средства пет ценни книги за Пловдив,последната е "Пловдив в миналото" от д-р Васил Пеев,

- Димитър Райчев - автор и съавтор на поне 5 книги за историята на Пловдив, последната е "Пловдивски алманах",

- Стойо Вартоломеев - основател на най-голямото българско издателство "Хермес", което наскоро навърши 20 години,

 -Божана Апостолова - поетеса, издател, известна с непримиримя си граждански дух и с мисията да издава българска литература,

 д-р Димитър Шишков - уролог от УМБАЛ "Св.Георги".

Зрителите гласуваха отделно за "Филибелия на годината". Най-много гласове събра Димитър Райчев. Той ще поднесе и официалното телевизионно новогодишно приветствие към пловдивчани.


Приключилят конкурс "Филибелия на годината" по стара филибелийска традиция обаче предизвика спорове в интернет и по кафенетата. Едно от възраженията, както се очакваше, може ли да бъде обявен за филибелия човек, който не е роден под тепетата? И дали по регламент номинираните трябва да са поне три поколения филибелии?

Срещу тезди рестрикции организаторите на конкурса обикновено вадеше аргумента, че един Кудоглу си е бил чиста проба кюллия, но е направил за града повече, отколкото 100 000 филибелии. Да си припомним, че Славчо Атанасов също бе кюллия, но за една бройка да спечели срещу трето поколение филибелията Тотев.

Все пак е любопитно да проследим генеалогията на някои наши съвременници. Да си припомним, че в средата на 19 век за коренни жители са се смятали хора, наричащи себе си "евгенистати" -т.е.благородни. Те са говорили някакъв език - миш-маш между гръцки, турски, български и цинцарски. Във всеки случай не са имали българско самосъзнание.

Историята на много известни пловдивски родове започва обикновено през същия 19 век - след навлизането на преселници от Подбалкана. Има обаче и днешни пловдивчани, които твърдят, че техните деди са тук от поне 4 века. Надявам се с някои от тях да се срещнем веднага след празниците.

Следете програмата на ПОТВ.





Гласувай:
3



1. анонимен - да се дефинира занапред "Пловдивчанин на годината" или надлъгване на кой потеклото му имало по-стар корен в Пловдив
04.01.2012 11:00
Справедливо е да се определят без оглед на родното място заслугите на номинираните разделени по категории. Примерно: "за цялостен принос в най-новата ни история" (може и посмъртно както например Иван Андонов); " за принос в културата - артисти, писатели, историци", "благотворителност ( със собстени средства или имоти)", но да не се изпада в другата крайност - разводняването. Спортистите си имат достатъчно класации в другите медии и институции, за да бъдат обявявани и тук. И в никакъв случай политици. За тях историята ще си каже думата "когато му дойде времето".
А пък, дали си бил роден в Пловдив, но си направил за града или допринесъл за славата му по-малко от друг, си е чиста дискриминация. Може и друга дивотия-критерий: "да е живял последните едиколкоси години в Пловдив".
Мнение на един роден в Чирпан, но израстнал и милеещ за Филибето, макар и без особени претенции, че е направил нещо повече от средностстистическите родени в Пловдив.
цитирай
2. анонимен - За шовинизЪма и патриотарството
10.01.2012 10:24
Наистина трябва да се изчистят критериите за тази титла. Рожденото място НЕ трябва да бъде решаваща. Ето още един довод - наистина големият Иван Андонов, царство му небесно, беше роден в Пловдив, но той сам нееднократно беше казвал, че за голямо негово съжаление, почти нищо не го свързва с родния му град, осен минаването през града на път за Брестовица (или Перущица), откъдео си купувал редовно вино...
Не ме разбирайте грешно - няма укор в думите ми, а и кой съм аз, че да укорявам хора като Иван Андонов, но наистина само месторождението не е достатъчно, за да се класира някой напред.

Ето ви още един пример - най-великият пловдивски кмет - Божидар Здравков е роден в ... Пирот!

А бе, иска се мислене, а не друсане, обратно на брадатия виц.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226922
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031