Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2011 12:30 - ЕДИН ГОЛЯМ ПЛОВДИВЧАНИН ПО-МАЛКО
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 3723 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 31.12.2011 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Къде е жена ми”, попитал Иван Андонов, преди да издъхне image image Иван Андонов режисира филма "Опасен чар" по сценарий на Свобода Бъчварова. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

- Господ не ще да ме прибере...

Това казва Иван Андонов на съпругата си Люба, когато през март 2006 г. падна от четвъртия етаж на жилището си на ул. "Хан Аспарух" и се отърва само с леки наранявания.

Почти шест години по-късно Господ все пак реши да повика режисьора при себе си и сигурно двамата вече си говорят за кино и живопис.

77-годишният Иван Андонов склапя очи в болница “Токуда” на 29 декември сутринта. Последните му думи били към медицинска сестра: "Къде е жена ми?". Около две седмици преди това той постъпва там за химиотерапия, но коварната болест вече е поразила неспасяемо бъбреците, белия дроб, мозъка. До него неотлъчно е съпругата му Люба Маричкова. Нея сутрин отива за малко до дома им. Връщайки се, среща в коридора медицинската сестра и я пита как е Иван. "Добре е, предималко попита за вас..." Когато влиза в стаята, Иван вече е издъхнал.

Иван Андонов е роден в Пловдив на 3 май 1934 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Моис Бениеш. Кариерата си на артист започва в Сливенския театър, после е в Младежкия и около 5 години - в Сатирата. Има по над 30 роли в театъра и киното и повече от 60 в телевизията. Андонов е един от най-даровитите ни творци. Освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.

Дебютира в киното още като студент. 22-годишен е, когато се снима в "Години за любов", който е първи и за Невена Коканова. След години двамата ще направят едни от най-силните си роли в "Отклонение". Първата му сериозна изява е още във втория му филм - ученикът в "На малкия остров".

В средата на 60-те години Иван Андонов се хвърля в анимационното кино. Като художник и режисьор снима "Сладолед", "Стрелбище", "Птици" "Мравка, истинска мравка" и др.

През 1974 г. излиза дебютният му като режисьор филм "Трудна любов", в който играе и главната мъжка роля. Още вторият му режисьорски опит е сполучлив - "Самодивско хоро" по сценарий на Георги Мишев. Следват чудесният с българо-ромската си любов "Покрив", "Черешова градина" по Хайтов, уникалният като визия "Бяла магия", зрителските любимци "Опасен чар" "Дами канят" и "Вчера".

Диск точно с филма "Опасен чар" подарихме на читетелите на "24 часа" за новата 2005 г. Изключителният интерес към него роди идеята за луксозната дивиди колекция "50 златни български филма". В нея режисьорът влезе с "Дами канят", "Вчера" и "Адио, Рио".

Много се смяхме с Иван, когато той разказваше как по време на снимките на "Дами канят" съпругът на Надя Тодорова започнал да я ревнува от Стефан Данаилов. Или как на финала на филма някаква странна лудост обзема актрисите и в басейна скачат дори и тези, които не могат да плуват.

Преди 2 години на фестивала "Любовта е лудост" във Варна на една маса седят Иван Андонов, Георги Мишев и няколко от актрисите в "Дами канят". Изведнъж те започват да се превъплъщават в някогашните си героини, спомнят си репликите им, импровизират. С типичното си чувство за хумор Иван подхвърля, че май трябва да направят продължение на филма - "Баби канят".

Това чувство не напуска Андонов до сетния му дъх. Неотдавна казал да го кремират след смъртта му, а прахта да разпръснат над... Перловската река. Последното му желание е да бъде изпратен без шумни поклонения и патетични речи. Пред Георги Мишев съпругата му Люба казала, че ще изпълни това желание - на кремацията ще бъдат само тя и Зора - дъщерята на Иван Андонов от брака му с актрисата Леда Тасева.




Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5260737
Постинги: 480
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930