Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2008 19:36 - НА КИНО С ВАСКОНТИ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 3865 Коментари: 1 Гласове:
0



Днес ще си припомним за две пловдивски кина, които вече ги няма - "Капитол" и "Балкан". За тях ни разказваше в началото на 2003 година старият кинооператор Васил Груев - Васконти. 
С Васконти се познавах от 70-те години - съдбата ни събра в една група пловдивчани на екскурзия в Прага.
Снимахме се пред крепости катедрали, на Карловия мост и пред часовника с апостолите... Само Васконти поиска да го снимаме пред едно обикновено пражко кино. Искал да покаже на колегите какви кина има в Прага...
В студиото той донесе цял топ стари киноафиши - беше ги събирал с години. Сложихме ги за фон на снимките, а след предаването започнах да ги събирам, за да му ги върна. Той обаче не ги взе - вече не му трябвали. Имаше нещо много тъжно в жеста, с който отказа да прибере своята колекция. Скоро след предаването разбрах, че е починал. Старите афиши още стоят в един от ъглите на студиото...   
ЗАПИС
Евг. Тодоров:
Последните две седмици ви занимавахме с кино "Капитол" и около самото кино, където днес  е шадравана пред  Общината. До мен е Васил Груев-Васконти, който е бил оператор и в кино "Балкан", и в кино "Култура" и е живата връзка между тези две кина.  А сега да чуем Александър Кондодимо, който разговаря с Тома Спространов за тази част от града.

         Ал. Кондодимо:  Кино "Балкан" понастоящем е бингото. Това беше едноетажно здание, а ъгълът му, който не беше заоблен както сега си беше градината на сладкарница "Пчела". Това здание беше на два етажа, а по-късно издигнаха и трети етаж. Павел Богданов - Павлето беше собственик и много богат човек, но по рождение си беше джудже,  с голяма глава и ходеше с две бастунчета, затова го взимаше файтонджия. Това навремето беше най-модерното кино, с  яйцевидна форма. Малко след това излязоха филмите с широки екрани и киното не можеше да се ползва и от най-модерното стана един вид неизползваемо. Като завием малко надясно, там беше хотел "Астория", което сега е банка. Като се влезе по-навътре, към зъболекарската поликлиника - там беше "Тракийски юнак" - спортното дружество, в което всеки можеше да участва.

         Бай Васил: Аз съм работил в кино "Балкан" от 1959 да 62-ра година, след което отидох в кино "Култура", където се даваха филми с доглеждане. Впоследствие това стана Радио Пловдив.

image

         Зрител: Искам да ви напомня за разпоредителя Йозо. Той беше невероятен образ и в сублимни моменти по време на прожекцията, всички започваха да крещят: "Йозо, Йозо..". Дори на моменти осветлението светваше, защото той се вбесяваше и тръгваше да ги гони. Характерното за кино "Капитол" беше, че столовете бяха с мек плат и имаше доста дървеници. А горе над прохода имаше лятно кино. Там си спомням, че прожектираха филма "Вечния гратисчия" или "Жената зад борда", "Жълтия ад", в който участваше само една жена. Между кино "Балкан" и "Култура" се откри училище, около 1940 година "Кирил Нектариев". В сладкарница "Пчела" пък сервираха с фруктиера с 24 пасти. Всеки клиент си подбираше пастата, и след като свърши, фруктиерата се прибираше и се зареждаше отново. Там, където сега е Телевизионният център се провеждаха много забави, предимно в събота и неделя. Срещу "Корона" се намираше магазин за хранителни стоки, който се казваше "Америката"

imageimage
Тук беше кино "Култура", а така изглеждаше "Капитол"

         Евг. Тодоров: А ето какво пише Никола Алваджиев за "Пчела": " Никъде не можеха да приготвят така майсторски шоколадени пасти и добоши. Сочни и винаги пресни, ухаещи, от бяло като сняг брашно и чисто краве масло. Скъпи материали, евтини пасти, голям оборот, та нямаше загуба. Пасти мечта. Така се изразяваха някои от пловдивските актьори, които бързаха да нагълтат големи хапки с надеждата, че ще последва втора поръчка. Много обичаха да ги черпят."

image image

         Бай Васил: Тази сграда в началото беше кино "Балкан", на Павлето джуджето. Един ден отивам на работа и гледам някой го сложил в едно кошче. По-късно вдигнаха втори етаж и там се настаниха профсъюзите. Около 59-та година. Колкото до киното, когато хората влизаха имаше първо предупреждени с гонг, после второ и накрая трето. После се дърпаше завесата. А филмовите ленти си ги лепяхме сами.

         Зрител: Забравихте за Турком - арменец, който обличаше копчета във входчето на "Корона". Срещу него имаше друг също обличаше копчета - Монден, белогвардеец - точно срещу Стоматологията. Турком след това отиде на улица "Петьофи".

         Зрител: Искам да кажа, че над "Корона" се помещаваше Физкултурния диспансер. И всички спортисти от "Ботев" и "Спартак" идваха там на преглед. Спомням си и Аспарухов /Гунди/, който беше в Пловдив като войник и играеше в "Ботев" идваше в диспансера.

 

 

                                                      ----------

 

 

 




Гласувай:
0



1. анонимен - у-ще КИРИЛ НЕКТАРИЕВ: и таз добра:
03.02.2011 02:43
... че тази постройка е строена за училище, с класните стаи, с гимнастическия му салон, че даже със жилището на домакина = солидна, изискана работа, а не

"Между кино "Балкан" и "Култура" се откри училище, около 1940 година "Кирил Нектариев"."(цит.)

Разбира се, както всичко в Пловдив, следва "подобряване", побългаряване - що да е Чифте баня, я да я дадем на шарлатани "артистични", преди да я взривим заради съсипията ... и зарадваме новобогаташа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226417
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031