Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2022 10:40 - Юг, юли...
Автор: martiniki Категория: Други   
Прочетен: 2114 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 15.02.2023 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ...лято, дюни, Юли


Карашманлък. Една такава цветна дума изтърколи за мен вчера моят по-добър половин, за да опише двата почивни дни на южното море. Почивни е изключително неуместно употребено прилагателно в случая.  Не просто калабалък, не само ардауш, не обичайна суматоха и пренаселеност. Няма как да се опише това лятно, влажно струпване на хора по морето - дотолкова, че самото море някак се смалява. От години, поради пренаселеност, морето на лятото е някак извън интереса ми. Гледам го, а не го виждам от тела, суета, глъчка и жега. Обаче по стечение на семейни обстоятелства се озовахме точно в най-големия карашманлък баш на южното черноморие. Сред всички тези човешки песъчинки, които бяха разлели плажа далеч зад очертанията на брега, далеч зад градските очертания - още по пътя от София. Мнооого напечено пътуване с море за точка. За безкрайност ми се ще да мога да напиша, но беше една малка точка сега. Само има-няма 30 часа с пътуването. Сезонът бил слаб. Ха-ха! Даже Хаааа-ха!  Няма да качвам снимки от съботната гъчканица по бургаските алеи и в заведенията. С четири думи - влага, жега, врява и безумство. 

image

плажът на Крайморие в неделя сутринта - народът течеше в непрекъснати ручейчета към морето


image


Първите дюни на южното черноморие - Крайморие. Бял ситен пясък - приятна и спокойна вода. 



image


image


Слязохме доста надолу и решихме да идем до Ясна поляна преди да видим Равадиново. Много дълго ми се стори, един час се отклонихме от главния път и след Веселие завъртяхме обратно - времето ни дишаше във врата, колкото и рано да стартираме, винаги много бързаме, за да видим повече места. Ходихме да видим и мястото - навремето там имахме барака за летен отдих. От години никой не ходи и не се занимава. Ужасно ми е чоглаво, че е така занемарено и все нямаме време и средства да го изчистим и спретнем. Дано се променят нещата.


  Заобиколихме Созопол, обаче ходихме до Буджака ...Лелее, какво строителство е там! Мега микс! Имаше къщи, които ме изумиха с архитектура и декорация, но всички са толкова нагъсто, образуват плътна неравна стена и просто се губи ефектът. Потъват ефектните къщи в тази застроеност. Две от къщите бяха просто бест, блеск и бум! Оказа се, че едната е хотел - Златна звезда. Плажът всъщност са бившите Каваци...От каваците, които помня, нищо не е останало. Хотел до хотела в една дъъълга поредица до върха на носа...Морето почти изобщо не се вижда от пътя, само туук-там между дърветата може да се съзре късче синьо...


image

ето оттук се вижда мъничко - всичките плажове са частни - собственост на хотели и комплекси :( 



image

мястото, в което ми се дощя да отседна специално някой ден - макар че едва ли в тоя сезон, може би септември или октомври 


Най-бях впечатлена от Градина. Най-приятно впечатлена. После ще добавя снимки и от там




...

Благодаря на децата, че ни заведоха на Градина и ни показаха Джанка дел Мар, която този сезон не е отворила, но има прекрасно друго заведение - При Юли - както не обичам каламбури моментално реших, че не случайно  не сме на Джанката, а точно при Юли, за да изпроводим юли 

image



Джанката 


image

Сливите са накапали навсякъде. Говорихме си,ч е в Троянско хората са носели глинени казани в гората - при джанките, там на място са варели ракия - ами добра практика! 

image




Този път извежда "При Юли" - чудно местенце, естествена сянка и много вкусна и проста храна! 

image



image



офис на брега - прелест е за хора, които не се разсейват от морето и успяват да работят в обсебващото му присъствие 


image



За бар Ботаник съм чувала от децата, не бях ходила...Наистина е отделно място - и много по мой вкус - природа! А и сервират питиетата в бурканчета. Мислех, че е моя идея, рисувах буркани за летните коктейли преди пет лета :)


image


Там си струва - ако вятърът ви завее на юг :) 


А, да ! - и последно - добавям преобърната къща след отбивката за Черноморец - ами забавно е - и много ми харесва като за нашите опаки ширини и опърничавата ми натура. Весела работа!  :) 

image






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5802752
Постинги: 1126
Коментари: 15478
Гласове: 55710
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930