Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2020 12:11 - КАТОЛИШКАТА ЧЕРКВА В ПЛОВДИВ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 1761 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Католическият храм "Свети Лудвиг" или както му казват старите пловдивчани "Католишката черква" е една от най-впечатляващите сгради в Пловдив.

За съжаление вече трудно можем да се насладим на красотата й.

Току пред нея преди няколко години започна да изниква една иначе добре замислена сграда, която има за цел да експонира мозайките на така наречената Голяма базилика, но в крайна сметка бе проектирано и построено нещо, което не само закри католическия храм, но разруши един от най-красивите пейзажи на Пловдив.

Храмът "Свети Лудвиг" е построен през 50-те години на19 век. Тогава католически наместник е Андрея Канова.

Тук е монтиран първият в България орган.На него свири  Композиторът  Андрей Букурещлиев по време на погребението на княгиня Мария Луиза. По-късно на коледни и великденски служби на органа свири и чешкия  музикант Антон Тайнер, коьйто впрочем живее точно срещу храма.

В дясната част на катедралата се намира надгробието на българската княгиня Мария Луиза - първа съпруга на Фердинанд ,майка на Борис III и баба на
image image ©
 Симеон II Сакскобургготски. Княгиня Мария Луиза била дълбоко свързана с Пловдив и често отсядала в града с благотворителни мисии. Княгинята, италианка по произход, била изключително вярваща и поддържала силна духовна връзка с Римокатолическата църква,неин кръстник бил самият папа Пий IX и при посещенията си в града била чест гост на пловдивския епископ.

Мария Луиза умира на 31.01.1899 год. от простуда малко след раждането на четвъртото си дете - принцеса Надежда. Нейният саркофаг е дело на известния италиански скулптор проф.Т.Джентиле и под него са изписани последните й думи към Фердинанд: "Умирам, но от небето ще бдя над
image © image
Вас, над децата ни и над България“.

Има вариант някога тлените останки и на княз Фердинанд да бъдат пренесени тук.`

През 1931 пожар силно поврежда храма и унищожава органа. След години о рганът е възстановен.

На камбанарията има 5 камбани, изработени в германския град Бохум и подарък от Ватикана..

На 8 май 1932 година катедралата "Свети Лудвиг“ е отново осветена от архиепископ Анджело Джузепе Ронкали.-бъдещият папа Йоан Павел 23-и. 

 Фасадата е подчертано представителна, изградена е с класицистични и барокови елементи – с множество статуи, полуколони и декоративни орнаменти. След изграждането на подлеза при Пощата се отвори пространство и храмът се виждаше отдалеч – част от един впечатляващ пейзаж, който вече го няма.

През 2002 г. папа Йоан Павел Втори прекрачва прага на храма, за да се срещне с  младите католици от цяла България.

Вълнуващите кадри от събитието обикалят целия свят...

Следващият папа, който идва в България, е Франциск, но той "прескача" Пловдив. Клюката говори, че именно строежът на Голямата базилика пред входа на храма бил причината екипът на Папата да не се реши на този маршрут.

 Този текст е част от проекта "ТВ фестивал "Непознатият Пловдив" – трети сезон", който се реализира от Сдружение "Медии с човешко лице" и Пловдивската телевизия с подкрепата на Община Пловдив.

Фестивалът е част от Културния календар на града.

https://www.youtube.com/watch?v=rmR8HWSXbzs



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5250713
Постинги: 472
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930