Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2019 17:13 - НАЙ-МАЛКО ПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ...
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.07.2019 08:26


 Представяме ви един все още малко познат пловдивски музей – най-новия - МУЗЕЯТ НА МЕДИЦИНАТА. Първата тематична експозиция е наречена "Медицината по тракийските земи". 

В колекцията има уникални експонати, сред които скалпел от времето на траките, първообраз на микроскоп и т.н. Изложбата представя развитието на медицината от праисторията до най-ново време: от кремъчни инструменти от древността, през тракийско, древногръцко и римско време, как при налагането на християнството е настъпил обрат и медицината е била отхвърлена в полза на духовността… но в същото време в Бачковския манастир и до днес се пази портрет на древноримския лекар Гален, чието копие е сред експонатите редом с надгробен паметник на османски лекар…

Основен двигател в създаването на експозицията е доц. Георги Томов, зъболекар, който има магистратура по … археология.

Идеята за създаване на Музей на медицината в Пловдив е от преди 47 години заради историческите д
image image © ПОТВ
адености на древния Филипополис, богатата традиция на медицински школи през вековете, паметни събития и изтъкнати медици, с които изобилства градът. Най-активен радетел е проф. д-р Никола Запрянов - изследовател на историята на медицината, автор на книгата “Асклепий се смее", един от организаторите на международната конференция по история на медицината (1979, Сопот). За съжаление проф. Запрянов не успя да види реализирана мечтата си, но завеща на колегите си своя ентусиазъм и интерес към миналото на медицинската професия.

Инициативният комитет определя концепцията на експозицията, а към работата са привлечени антрополози, археолози, историци, библио
image © ПОТВ image
текари. Така се оформя сбирка с уникален облик, към която има и богата колекция от специализирана стара медицинска и историческа литература на различни езици.

Част от експозицията е колекция униформи на медицински сестри. Те са собственост на Медицинския колеж към университета, но са дарени на бъдещия музей. Ректорът проф. Стефан Костянев подчерта, че историята на медицината е онова, върху което стъпва съвременната медицина и в известна степен показва къде е бъдещето. Музейната сбирка би могла да бъде много полезна за студентите, тя е постижение и за медицинската, и за академичната общност, коментира той. Университетът планира да направи истински музей.

Първото дарение за Музея на медицината е направено от наследниците на изтъкнатият паразитолог доктор Ангел Кирилов Дряновски (1885-1968). То съдържа фотографии, документи, трудове и вещи, микроскопски препарати, изготвени лично от д-р Дряновски, негови лекарски инструменти и медицински апарати, произведени в Германия, Великобритания и България в началото на XX в.  

В бъдеще се планира да се обособи експозиция за лекарските фамилии в Пловдив, като знак на уважение и благодарност към хората, които са дарили лични вещи на свои предци за пловдивския музей на медицината. 

Тази публикация е част от проекта ТВ ФЕСТИВАЛ "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ-ВТОРИ СЕЗОН", който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от нейния културен календар.











Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5228115
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031