Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 16:41 - ЦЪРКВАТА СВ.ХАРАЛАМПИЙ В ПЛОВДИВ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 1834 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кой не знае импозантните стълби на църквата "Света Богородица“ ... 

Безценния иконостас на "Света Марина“ ...

Романтичният силует на камбанарията на "Света Петка“ стара ...

Колко обаче са виждали една от най-старите пловдивски църкви – "Свети Харалампий“ в "Мараша“?

От година на година тя става все по-скрита – като сгърбен възрастен човек редом до напети млади левенти.

В миналото, оградена от едноетажните схлупени къщурки, църквата вероятно се е виждала отдалеч, както и съседната по-голяма църква "Свети Георги“. Днес "Свети Харалампий“ е изцяло скрита от по-старите и по-нови жилищни кооперации, намиращи се в съседство. Съвсем редки са вече и малките къщички, останали от стария пловдивски квартал "Мараша“. 

До сгушената на ул. "Митрополит Натанаил“ № 18 църква "Свети Харалампий“ може да се стигне от няколко посоки. На околните големи булеварди са монтирани указателни табели, за улеснение на поклонниците. Отдалеч се вижда камбанарията, издигната не върху купола на храма, а в малкото китно дворче. Девета година тук служи отец Теодосий, който преди това е бил 25 години в църквата "Св. Иван Рилски“ в Кършияка. 

ОТЕЦ ТЕОДОСИЙ: 

-         Когато бях студент в по-горните курсове правихме проповеди и първата проповед ми беше за Св. Харалампий. После, по времето на дядо Варлаам, бях ръкоположен за свещеник и бях изпратен на стаж в църквата "Св. Марина" тогава при отец Величко, който още е жив и здрав, дай боже още да продължава, и там ми възложиха първа проповед, пак на Св. Харалампий. Аз тогава като че ли не се интересувах дали има храм в Пловдив, на Св. Харалампий посветен. Много се радвах, че бях изпратен в "Св.Иван Рилски", но дойде време, когато в 2010-та ме изпратиха както в "Св. Георги", съседния храм, така и в "Св. Харалампий". "Св. Георги" го знаех, разбира се, там имаше едно момче, което беше от пансиона, и му казах: "Къде се намира "Св. Харалампий"?, той вика: "Сега ще ти покажа къде" и тогава го видях "Св. Харалампий" къде се намира. Зарадвах се, но и малко се изплаших. 

-         Някакво предначертание може би е имало?

-         Да. Някак си ме досрамя, че не знаех къде е "Св. Харалампий". Стана така, че аз започнах да отговарям за "Св. Харалампий" и тия хора, които бяха от "Св. Иван Рилски", мои близки и познати, казаха да не се притеснявам, че това вече е техният храм и те ще идват тука и така с тяхна помощ направихме някои работи, които бяха неотложни.

Години наред църквата е била изоставена и след идването си отец Теодосий първо се наел с ремонт на течащия покрив. Благодарение на неговите и на църковното настоятелство усилия тя се превърнала в място, където хората като дойдат веднъж, искат пак да се върнат.

Всъщност храм, посветен на св. свещеномъченик Харалампий, има още в началото на ХIX век. През 1874 г. той е изцяло обновен с щедрите дарения на членове от прочутия тогава в града кафтанджийски еснаф. Годината е издълбана върху мраморна плоча, поставена над главния вход от западната страна на входа. Строежът е изпълнен от брациговски майстори – капителите са с формата на лалета, такъв купол има само в митрополитската черква "Света Марина“.

Свети Харалампий се почита като защитник от болести и епидемии. Бил е епископ в град Магнезия, Тесалия, по времето на император Септимий Север. Без да се страхува от преследванията срещу християните, той смело проповядвал сред хората- Бил заловен и измъчван жестоко, но всеки път с молитви изцелявал раните си, което накарало много езичници да приемат християнството. Загинал мъченически през 198 година на преклонната 113-годишна възраст.

ОТЕЦ ТЕОДОСИЙ: 

-         Култът към Св. Харалампий е изключително голям. Той е живял по времето, когато християнската религия не е била позволена, имало е гонитба срещу християните. Имало е страшна болест – египетската болест чума, от която масово са измирали хората. По неговите молитви, молитвите на Св. Харалампий, чумата е била спряна. Чувал съм от по-възрастни хора, които са се занимавали с медицина, че в началото на ХХ век на бутилка е бил изобразен Св. Харалампий, който запушва чумата в шише. Неговият образ е бил изобразен.

-         Той е бил лечител.

-         Лечител, да. 

-         Казвате, че тази икона тук е чудотворна. Какво лекува?

-         Аз чета молитви на Св. Харалампий. Хората идват, някои се връщат, благодарят и така.

Иконостасът на храм "Свети Харалампий“ е от втората половина на XVIII век. Във всеки православен храм, съгласно традицията, отдясно винаги е поставена иконата на Иисус Христос, от другата страна е иконата на Света Богородица, а от лявата страна на Иисус Христос е поставена иконата на Св. Йоан Кръстител. Четвъртата икона – от дясната страна на Св. Богородица, е храмовата икона, на Свети Харалампий. Тя е дело на големия възрожденски живописец Станислав Достевски. В тази църква се намира една от малкото икони на Свети Три светители /вселенски учители/ – Св. Василий Велики Кесарийски, Св. Григорий Богослов и Св. Йоан Златоуст. Иконите "Св. Троица“ и "Св. Благовещение“ са рисувани от зограф Стефан Андонов – Пазарджичанин. Под реда с иконите има живописни творби, които сега са загубили блясъка си, но показват битието на българите отпреди два века. На горния ред са изобразени персонажи от Библията, повечето от Новия завет. 

Скоро след Освобождението, през 1878-а, друг известен местен зограф Атанас Гюдженов, баща на големия живописец проф. Димитър Гюдженов, започва да изписва черквата. Вероятно поради недостатъчно средства той успял да покрие със стенописи само купола, средния кораб и източната олтарна стена с апсидата. 

На два проскинитария са поставени иконите на "Св. апостол Тома и праведни Ной“ и на "Свети Харалампий“.

ОТЕЦ ТЕОДОСИЙ: 

-         Тази икона, за която говорихме преди малко (Св. Ап. Тома и Св. Ной) са рисувани през 1833 г. Тази /чудотворната икона на Св. Харалампий/ е от началото на XIX век, рисувана от живописец Димитър Одринчанин. 

-         Имаме и други икони на олтара, иконостаса, които са от 1820, 1821, 1822 г., които свидетелстват, че тук е имало построен храм още от началото на XIX век. 

През 1906-та, след антигръцките вълнения, "Св. Харалампий“ минава под юрисдикцията на Българската православна църква. По спомени на стари пловдивчани тук намират убежище много жители на Перущица след клането през 1876 г.

ОТЕЦ ТЕОДОСИЙ:

-         Това че наблизо има друг храм, "Св. Георги", не отнема ли от миряните, от хората, които идват тук?

-         Те си ходят както на "Св. Георги", така и на "Св. Харалампий". В събота, когато имаме служба – литургия и след това молебно пеене – параклис към Св. Харалампий, доста хора се събират. Направихме така че, с добри хора, раздаваме благословена храна за 50-60 човека в събота. Вече 6-7 години така, всяка събота. Идват хора не само заради това, ама и за това, такива – социално слаби ги подпомагаме, вече ни знаят и идват. На храмовия празник, на 10 февруари, храмът се оказва малък. 

Празникът на свети Харалампий се почита особено от пчеларите, като на този ден се замесва питка, назана с мед, която се благославя в църквата. Миряните носят и буркани с мед, които оставят още от предишните дни в църквата да бъдат осветени. В квартал "Мараша“ все още се срещат доста хора, които се занимават с пчеларство и произвеждат мед. Самият купол на църквата има необичайна форма, която според някои наподобява пчелен кошер. 

Отец Теодосий всеки ден е в храма и, когато има нужда от нещо, се отзовава. В събота, на празник, винаги има служби. Сформиран е хор, има песнопения, благодарение и на тях храмът се посещава от повече хора.

ази публикация е част от проекта ТВ фестивал "Непознатият Пловдив" – втори сезон, който се реализира от Сдружение "Медии с човешко лице" – съвместно с ПОТВ. Част от информацията за тази публикация идва от зрители-пловдивчани, които се обаждат в ефира на телевизията – предаването може да се гледа в youtube.com на канала potv trakia.

За още идеи за ТВ фестивала "Непознатият Пловдив" – втори сезон може да пишете под този материал или на пощата ни potv@abv.bg. Очакваме ви и на телефоните ни – 032 640 366 в часовете на Обществена приемна на ПОТВ 032 640 419 и 0888 624515.

https://www.youtube.com/watch?v=SvApitgMhOU



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5257940
Постинги: 480
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930