Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2018 13:07 - НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ: ИДЕЯ ЗА ЕДНА ЛИТЕРАТУРНА РАЗХОДКА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 При гостуването си в студиото на ПОТВ миналата седмица литературоведът доц.Владимир Янев даде своето предложение за конкурса "Непознатият Пловив" – да се възкреси паметта за титаните на духовността в Пловдив и въобще за писателите живели и работили под тепетата. А може би и да се изгради един "литературен маршрут" – какъвто се предлага на туристите в редица европейски градове.

Вижте: https://www.youtube.com/watch?v=AAAOev0_3QA

В Пловдив са живели и работили толкова много хора на словото, имаме и уникалния Музей на книгоиздаването, а със сигурност огромна част от пловдивчани, особено по-младото поколение, имат твърде оскъдни знания за местата, свързани с литературата. Да не говорим, че гостите на града едва ли научават нещо за тази страна от пловдивската история.

Как би изглеждал един такъв литературен маршрут?  Докато доцент владмир Янев пише следващата си книта – вероятно с такъв сюжет, както разбрахме,  да маркираме някои от най-важните – според нас, места, свързани с литературата.

Малко са сведенията от по-старо време, има сведения, че в града живеят "много поети" но имената им не са запазени.

Може би един възрожденски литературен маршрут трябва да започне с изкачването на  стълбите, водещи към дома на Христо Г. Данов – човекът отпечатал  хиляди учебници, книги, вестници, списания, учебни помагала и даже сам ги разпространявал. Затова и нарича себе си китаптуджар – търговец на книги

Данов е бил и кмет на Пловдив, управлявал е мъдро и не случайно едно от тепетата е наречено на неговото име. Ако изкачим тепето догоре, ще открием бюста на дядо Данов.

Редом с Данов трябва да споменем Найден Геров и Йоаким Груев – лидерите на едно поколение възрожденци, на които дължим превръщането на Пловдив в "планета на българското възраждане" – както пише Любен Каравелов.

Каравелов учи също в Стария град, в Жълтото училище, което става първата епархийска гимназия , носеща името Кирил и Методий. По-късно той заминава за Москва  да продължи образованието в Московския университет, но по-късно пише, че истинският му университет е бил в Пловдив, а не в Москва.

В наследника на Жълтото училище - Мъжката гимназия, издигната по времето на Източна Румелия, са учили Пенчо Славйков, Пейю Яворов, Димчо Дебелянов,Цанко Церковски, Людмил Стоянов

От времето на Източна Румелия Пловдив има и библиотека, директори са били Борис Дякович, Николай Райнов, Вичо Иванов, Маньо Стоянов, оставил ни изследването за Източна Румелия  "Когато Пловдив беше столица" – книга, която трябва да прочете всеки пловдивчанин.

А на върха на  Джамбаз тепе е бил първият пловдивски дом на Иван Вазов.

Тук написва много от безсмъртните си творби – изброяваме само някои  - "Епопея на забравените", "Отечество любезно", "Немили недраги" , издава заедно с Константин Величков вестник "Народний глас".

Вазов има и свой дом на "Бетовен" 3, но след Съединението напуска града.

Вазов се Връща се в Пловдив през 1920 година, поканен от пловдивчани по случай своя юбилей, носен е на ръце, и оттогава остава името си на една от най-красивите пловдивски улици

Имало е идея в града се увековечат фигурите на Вазов и Величков – като българските Гьоте и Шилер в българския Ваймар, но идеята до днес още не е реализирана.

От Константин Величков трудно ще се открият материални спомени, но в Държавната художествена галерия се пазят някои творби, писателят е бил и добър художник  – включително известната "Негър".

В градинката срещу дома на Вазов пък е паметникът на Захари Стоянов, който също идва в Пловдив по времето на Източна  Румелия – не само да се порадва на духовната свобода в града, но и да прокламира идеите на Съединението, да се включи в съзаклятието и да доведе идеята до победен финал.

Съвсен наблизо е домът на един друг печатар и будител Драган Манчов.

Връщаме се на Трихълмието – но в източната му част.

Тук също в годините на Източна Румелия е живял Петко Славейков, улицата днес носи неговото име.

Можем да посетим кафенето, където той е ходил сутрин....

В годините между двете войни в Пловдив работи един от най-любимите детски писатели за времето си , автор на прочутата детска книжка "Чичо Пей и Асма бей". Живял е на "Мали Богдан" 2, приемал е деца, които са искали да го видят и да си поговорят с него.

Пловдив е свързан с творчеството на Димитър Димов и с прочутия роман Тютюн. Поне няколоко са легендите за прототипа на Ирина. Това вече е сюжет за друг филм.

Една литературна разходка би трябвало да включи поне един поглед към къщата, където през 60-те години бе възстановено издателство "Хр. Г Данов", което създаде едно цяло поколение пловдивски писатели и поети.

Пропускаме много имена и творби…Искаме само да подкрепим идеята на доц.Владимир Янев. Надяваме се и пловдивчани да я допълнят.

Проектът "Непознатият Пловдив" се реализира от Сдружение "Медии с човешко лице" – съвместно с ПОТВ и с подкрепата на Община Пловдив и Фондация ПЛОВДИВ 2019.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227024
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031