Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 10:12 - ИЗЛЕЗЕ ЧЕТВЪРТИЯТ ТОМ НА "ЗАПОМНЕТЕ ПЛОВДИВ", ПРЕМИЕРАТА Е ВЪВ ВТОРНИК
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 1337 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.11.2017 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ИЗЛЕЗЕ НОВАТА КНИГА НА ЕВГЕНИЙ ТОДОРОВ „ЗАПОМНЕТЕ ПЛОВДИВ” - ЧЕТВЪРТА ЧАСТ. ПРЕМИЕРАТА Е НА 5-И

/”На запад от Главната” и „В търсене на изгубения пловдивски вкус”/

Издателството отново е „Хермес”, книгата е подкрепена от общинската програма за подпомагане издаването на книги от пловдивски автори. Някой ще каже – ама това не е история. Това е сборник с градски историйки. Даже и така да е. Само че това са „историйки”, в които герои са реални пловдивчани – някои от тях оставили следа в голямата история, други – вече забравени, но живели така, че следващите поколения си струва да научат за тях. Този четвърти том или поне първата му част е естествено продължение на първите три тома „Запомнете Пловдив”, излезли през 2013, 2014 и 2016 година. Става дума за обобщение на събирани повече от 20 години спомени за хора, улици, махали. 
Този път периметърът е „На запад от Главната”. Ако има някаква разлика с предишните три тома – освен различната градска територия и новите герои, това е желанието на автора да се намесва по-категорично при интерпретацията на записаните разкази. Може би причината е в желанието по-ясно да се извлекат поуките от миналото и примерите на висока нравственост да достигнат по-ясно до съвременния читател. 
Втората част , озаглавена „В търсене на изгубения пловдивски вкус”, също се занимава със спомени и с описания на реалности от едновремешния Пловдив, но тук всичко е ясно фокусирано. Целта е ясна – да се разкаже за пловдивските кулинарни традиции, които просто ги няма вече. Авторът започва с елементарния въпрос: Защо всяка събота хиляди туристи – включително пловдивчани, тръгват към Одрин, където задължително ще хапнат „едирне тава джигер”. А от десетилетия вече не сме чували за туристи, които да са тръгвали към града ни, за да опитат нещо пловдивско. А прочутият навремето комик Саркис Мухибян, примерно, е идвал всяка седмица, за да хапне бумбар в Бумбарника. Оказва се, че Пловдив – „най-старият европейски град”, както го величаем, няма нито едно заведение, където човек може да заведе своя гост, пожелал да проучи пловдивския вкус. Нямаме нито един ресторант с малко по-дълга история, поне като име. Освен „Златната круша” и „Малък Бунарджик” – вероятно. Всичко в тази област е изличено и забравено. И на негово място дойдоха чуждоезични ресторанти и чуждоезична кухня. Стигнахме дотам, че пловдивска гордост да стане…шопската салата. Става дума не само за „рецептите на баба”, а за култура, за уважение към традициите, за бизнес - ако щете. За нещо неизследвано. В Пловдив не се чува името на нито един специалист, който да се занимава целенасочено с тази материя. Та авторът събира зрънце по зрънце спомени за стари кръчми, стари рецепти, стари табиети. С надеждата, че някой ще прочете тези редове и ще каже: „Чакайте, какво направихме? Че ние обезличихме този град…” И ще запретне ръкави, за да промени нещата. Използвайки „Запомнете Пловдив 4” за наръчник…

ПРЕМИЕРАТА Е НА 5-И ДЕКЕМВРИ ОТ 18 ЧАСА В ГАЛЕРИЯ ТРАКАРТ - ПОДЛЕЗА КЪМ ПОНЕДЕЛНИК ПАЗАРА
ПРЕМИЕРАТА В СОФИЯ Е НА 17-И В РАМКИТЕ НА ПАНАИРА НА КНИГАТА


ПОДКРЕПЕТЕ ЕДНА ПЛОВДИВСКА ИДЕЯ!

Пловдивската телевизия „Тракия” е вече единствената пловдивска телевизия. Вече 20 години имаме една голяма кауза – да възпитаме в пловдивчани чувство на гордост от собствената им история.

Имаме предвид не онази история от учебниците, в която на най-стария европейски град са отделени 2 /два/ реда, а  истинската история дълга поне 8000 години.

Жестоката истина е, че 99 процента от пловдивчани – особено по-младите не знаят почти нищо за своя град, особено за великите личности, които са родени и работили тук. Най-много да поназнайват нещо за Найден Геров или Йоаким Груев – ако случайно са учили в училището с такова име.

Пловдивската телевизия от първия си ден събира късче по късче пловдивска история – спомени, документи, разкази на историци. На тази база са издадени 7-8 книги. Има ги вече и в Конгресната библиотека във Вашингтон.

Ценни материали са публикувани в интернет – за да достигнат до повече хора.

Преди три години създадохме ТВ УНИВЕРСИТЕТ ПО ПЛОВДИВСКА ИСТОРИЯ – нещо безпрецедентно в града.

Всяка седмица излъчваме минимум три часа специализирана програма.

Само през последната година в студиото бяха:

Проф.Валерия Фол – траколог, Жан-Пиер Кутюрие – френски историк, Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей, Стефан Шивачев – директор на историческия музей

Владимир Балчев – историк, Жорж Трак – организатор на събития от областта на тракологията, Константин Каменов –историк, Райна Каблешкова – историк, Георги Костадинов – нумизмат, Андрей Андреев – музикален историк,

Катерина Чобанова – родоизследовател и много други.

Участваха десетки обикновени пловдивчани – всеки със своите спомени.

Бихме искали този университет не само да продължи, но и да се развива. Естествено, нужни са средства за творческия и техническия екип, за архивиране и запазване на събрания материал, за превръщането му в достъпен за повече хора на база на съвременните технологии. А Пловдивската телевизия не получава никаква помощ от държавни и общински институции, не обслужва ничии интереси и се издържа единствено от реклама и спонсорство.

От опит знаем, че пловдивските бизнесмени и пловдивските институции са щедри най-вече към столичани. Това писмо вероятно ще отиде в коша. Но ако същата идея беше на някакви софиянци – примерите са много, ако ви обещаят, че ще направят филм или ще напишат книга за Пловдив, за Левски, за река Марица, че ще ни социализират, естетизират, модернизират и т.н., пари ще се намерят веднага.

Дано да цените труда на истинските пловдивчани…

 

Евгений Тодоров – управител на ПОТВ

 

За контакти: 0888 624515, potv@abv.bg

 






 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226440
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031