Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 20:03 - СПОМЕНИ ЗА “МОЛЛЕ” /58/
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 6896 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2009 09:01


 

ЕВГЕНИЙ ТОДОРОВ :  След много обиколки из Пловдив днес отново сме на Главната.... Ще говорим за отсечката от “Гурко” - “Патриарх Евтимий”- до хотел “България” – това за по-младите. Централна сграда тук е хотел-ресторант “Молле” или както пише "гранд хотел" - една емблематична за Пловдив сграда. Мой гост е известният ви със знанията и информацията Тодор Тодоров.
imageimage

Тодор Тодоров : Моите спомени са от 1940 година. Започвам от сградата на же-пе-то- ъгъла на “Гурко” и Главната. Ниските сгради в дясно /на снимката/ са вакъвски имоти- имаше кебапчийница с един комин, имаше и джамия. Виждаме “Молле” от 20-те години, с леките коли и файтоните. Построен е от 2 известни фамилии-Андон Станев и д-р Гребенаров в началото на миналия век. Дълги години го е експлоатирал албанеца Димитър Молле, чийто внук работи в СУ. Живял е на ул. “Велико Търново”, в сградата, в която е живял Безаншек. По-късно там се настанява като наемател на заведението предприемчивият българин Желю Хвъркачев /?/, който е в списъка на Съюза на професионалните шофьори от 1933 година. Той през декември месец посещаваше съпругите на своите клиенти и им подаряваше различни малки сувенири. Веднаж дойде с шейна у нас и поднесе подаръка- сапун, одеколон.... 
image image

В 1942 година Желю се отказва от “Молле”. Не ми е известно какво е станало с Молле. Името на заведението си остава завинаги. Андон Станев- един от собствениците на заведението, беше много богат човек. Д-р Гребенаров притежаваше ресторант “Рибката”- сега “Густо”. По-късно го продават на братя Киркови от Америка. Отсреща на “Молле” беше вакъвският имот, в който беше кино “Капитол”, хотел “Търговски”, сладкарница, няколко бизнеса, имаше и спиртни напитки.......... На ъгъла беше кебапчийницата, която ухаеше и умирисваше с аромата на кебапчета цялата улица. Тук виждаме и джамията. Наоколо бяха все стари сгради... Имаше и магазин за плодове - до кино “Балкан”. В 1942 година “Молле” се държи от 3 души- бащата на Веско Сариев, бащата на Иван Григоров и Пешо Папукчиев. На снимката виждаме заведението в 40-те години с управител Фридман, брат на Марко Фридман- участник в атентата през 1923 година.  Вижда се и кметът Божидар Здравков, полицейският началник, 2-ма свещеници, арх. Слави Грозев.......В 1947-48 година го взе “Балкантурурист”. Имаше и голяма градина в двора. 
Асен Арабов носеше по 20 книги в заведението , така си направи и къща. Имаше богата кулинария с много добри готвачи.

Зрител: Куюмджиев съм. Какво е предаването ви- спомени или какво спечели  и какво интерпретира Тодор Тодоров? Говори се за спомени от Пловдив, а не за информация, получена за Пловдив. Т. Тодоров тогава е бил на 5 години.....Има очевидци от онези години......

Зрител: Желю, Кунчо и още един бяха съдържатели на заведението. Гутко Сариев не е бил в заведението, не е бил съдържател.

Т.Т.: Бай Кунчо е от Розино- той беше съдържател на ресторант “Чайка” на “Гурко”.

Зрител: До магазина за копчета беше “Багра” – за платове, там беше и “Наркооп”- горе. След “Молле” беше тотото, магазин и тогава е фотото – на ъгъла.  В”Молле” свиреше Радичев, дори и баба му. Посетителите–много идваха, беше най-добрият ресторант и хотел в града. Храната беше идеална, всички сервитьори бяха с папионки.

Т.Т.:  Никога в сем. Радичеви не е имало музиканти.

Зрител: Съпруга съм на бай Пешо. 1941-42 година -мъжът ми работеше на касата. Гутков беше съдружник заедно с Григоров. С голям авторитет беше заведението.

Т.Т. : На снимката виждаме и Сашо Сладура- 1940 година.

Зрител: Живко съм. Всичко, казано от Тошо е вярно. Там пееше и Леа Иванова- жив панаир ставаше, там ходеше елита на Пловдив.

Зрител: За Леа Иванова- знае ли Тошо в коя година е пяла тя? Публиката викаше – долу маските, защото е имало някакъв бой преди това....

Т.Т. Тя пееше през зимата на 1954 година. Боят е бил на друго място. Леа е била ударена погрешка с пепелник от ревнива булка.....

Зрител: Видял съм някои неща в 1944 година- там имаше  и аптека срещу “Молле”- на витрината беше, бомбата, която падна на “Руски” и “Тракия”. Чичо Гутко- беше много добър тенисман.

Зрител: Митко Джевилеков съм. С тебе Тошо сме били много пъти в ресторанта.

Т.Т.: Заведението се отопляваше с парно.

Зрител: Син съм на един от собствениците на “Молле”- Митко Григоров. Има хора, които знаят много повече от вас. Има един жив готвач.

Т.Т.:  Още за бай Кунчо- бяха 2 братя, наели бяха ресторант “Чайка”. Той беше и шеф на винарната в “Тримонциум”.

Зрител: Давате само екстериор, а интериорът вътре? Имаше големи хубави позлатени огледала.

Т.Т. : Леа Иванова дойде тук от Асеновград. Бях се заблудил, че Сашо Сладура е Д. Ганев заедно с Леа Иванова. Свиреше с тях и Златното циганче-на цигулка.

Е.Т. : Преди около 30 години с колегата Драган Драганов бяхме на обяд в “Република”- бяхме само ние. Страхотно обслужване. Като дойде накрая сметката, питам ги- защо  е така добро обслужването. А те – “нямаме хора след Нова година, а ние така си спомняме как точно трябва да се обслужва с всички етикеции”.

Зрител: Спомен за Наско- златното циганче. Коронен номер му беше “Чучулигата” и “Танц със саби”. Много се вживяваше в свиренето.

Т.Т. : След години видях Наско в София- брадясъл, занемарен.......

Зрител: Л.Л.: С първия ми хонорар от радио Пловдив баща ми ме заведе в “Република”- помня големите огледала.

Т.Т.: Дядото на Л.Лазаров имаше магазин “София” с европейски вид.

 



Тагове:   спомени,   МОЛЛЕ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5228069
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031