Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2009 11:11 - Пловдивското певческо дружество - с Кръстьо Лазаров и Лулчо Стоянов/52/
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 6382 Коментари: 5 Гласове:
0



 

Евгений Тодоров: Гости на “Запомнете Пловдив “ днес са Лулчо Стоянов и Кръстьо Лазаров- председател на дружеството, с които ще говорим за Пловдивското певческо дружество, основано през 1896 година. Да започнем от 1950 гоина, когато ти Кръстьо си станал член на дружеството.

Кръстьо Лазаров – В онези години това беше една много авторитетна, сериозна институция. Диригент беше проф. Асен Диамандиев, д-р Ули  Порязов – корепетитор. Ено от първите ми изпълнения беше “Девета симфония” с Влади Симеонов. Особено впечатляваше тогава атмосферата в колектива. Дълголетието на певческото дружество показа неговото сериозно място в нашето общество.  
Първите хористи са от църквата “Света Богородица” още през 1895 година, тогава е неофициалното стартиране на дружеството - заедно с Ангел Букурещлиев. Той е бил поканен да създаде и ръководи малък хоров състав, предимно с църковни хористи. Дълги години съставът е бил предимно от мъже. В зависимост от диригента и условията на работа числеността и качеството на състава през различните години са различни. Създава се около 20 години след Освобождението на Пловдив при недобри условия- оскъдица на сгради, нямало е ток, но е имало гръцки хор “Орфей”, който изпълнявал гръцки и италиански песни. Намерили се пловдивчани, които възразили натози репертоар и предложили да се запеят български и славянски песни. Но се оказало, че не е имало нотирани и записани български песни. Тогава поканили Ангел Букурещлиев, който бил завършил Пражката консерватория и бил назначен за учител в Мъжката гимназия, да оглави създаването на Пловдивски светски хор. След около една година 60 пловдивчани- учители, чиновници и др., начело с пом. кмета Теню Начев, учредяват дружеството. И през годините по-голямата част от хористите си остава от интелигенцията. Сред тях е имало псалт, книжар, аптекар и банкер. 
Пловдивската община е участвала с най-много средства при учредяването – 25 000 сребърника за строеж на сграда на дружеството, която е издигната в 1928 година.  До тогава репетициите са се провеждали на 24 различни места. За набиране на средства за дома са провеждани дарения, лотария, коледуване... Около тази хубава сграда, строена с толкова трудности  и съхранена през годините, днес кръжат наркомани. Салонът е бил съобразен с възможности за концерти, забави, вечеринки...

Лулчо Стоянов:Не съм пял в хора, но познавах много хористи. Моите спомени са от 1945-46-47 година. Израснал съм на улица”Отец паисий”. Като деца много си играехме на Сахат тепе, та с това ставахме свидетели на многобройните репетиции на хора. В началото бяха  в така наречения Царски павилион, над чешмичката, беше хубава дървена барака. Често след репетиции хористите идваха в кръчмата на баща ми- “Гранит” и започваха да пеят и да се веселят. Познавах добре бай Георги Радулов, с дебели мустаци, бащата на Ангел Илиев- той беше дребен на ръст свещеник. Клиентелата на баща ми беше все отбрана- арх. Чинков, Коматов, д-р Гребенаров, д-р Табаков, Тодор Генов... Всяка кръчма си имаше атмосфера и своя клиентела. При нас имаше много приятна атмосфера и нямаше пияни хора. Групата на хористите пееше при нас патриотични, народни, градски, родопски песни. Когата те идваха при нас баща ми не приемаше стока. Веднаж беше дошъл Кръстю Сарафов – остана възхитен от песните и почерпи всички поедно юзче с вино. Един ден покрай кръчмата, на път за църквата “Света Богородица”, митрополит Кирил спря и дълго се заслуша в хубавите изпълнения на хористите.  Арх. Чинков пееше много хубаво родопски песни.

Зрител –Ангел Илиев: Баща ми , свещеник, завършил семинарията, два пэъти ходеша на репетиции с хора, а ние с майка ми и сестра ми надничахме да ги слушаме. Матей Амбарев, също пееше там и беше преподавател в семинарията.

Кръстьо: Дружеството поддържаше контакти с други сродни състави у нас, даже и извън страната. В Пловдив е най-старата в страната хорова формация. От него излязоха много певци за операта – Пенка Коева беше от тях.

Зрител – Владимир Тодоров: На 72 години съм. Свещеникът, за когото говорите, беше ангелогласен, много хора отиваха специално да го слушат как пее в църквата.

Кръстьо: Помня дякона Капитанов, който е бил кръчмар, но хубавият му глас бил забелязан от владиката и така влязъл в църквата да пее. В по-ново време такова нещо не може да се случи.

Зрител – Тошо Африката:  По случай 25 годишния юбилей на дружеството-1921г.- има хубаво издание, една картичка с учредителите. Кр. Сарафов е бил худ. Р-л на Пловдивския театър през 1939-40 година.

Е.Т. - на 25 годишнината приветствие е произнесъл адвокат Каблешков:”Граждани, песента сдружава, развеселява и утешава”.

Зрител – Данчо Терзийски: Възхищавам се от това предаване. Добре е да се призоват бизнасмените да спонсорират дружеството, което е светиня на българската култура.

Зрител – Митко Караиванов: Първата изява на маестро Георги Атанасов е през 1903 година в певческото дружество. Една вечер Марока ни събра у тях на буре вино и цяла нощ не ни пусна, цяла нощ пихме за причастие.

Лулчо: Спомням си гл. редактор на в-к “Борба” Иван Песхов. Във вестника излезе благодарение на него снимка на състава по време на гуляй. И още един случай- Йосиф Хорадинов/ ???/ , клиент на баща ми, беше собственик на ледената фабрика. През 1944 година  се чуха сирени и всички от кръчмата хукнаха да бягат навън. Имаше един зевзек – шивача Ванчо Мушамата, от “Кършиака”, беше включил на късо клаксона на колата и така хем се стреснахме, хем голям смях падна.

Зрител – Йорданка Миленкова:Музикален ръководител бях и пеех в хора на Пловдивските учителки. При вас пее моята братовчедка Катя Кожухарова.

Е. Т:  -  Къде другаде е пял хорът, освен в Ниш ?

Кръстьо: На много места, главно в съседните страни. Още в онези години хорът имаше гостувания навън- беше 1950 година- явих се да ме прослуша Асен Диамандиев, защото през есента предстоеша турне на хора в Унгария. От там се върнахме с награда. В по-нова време, златните години бяха при маестро Крикор Четинян. През 1974 година  спечелихме голямата награда в Лангулен- Англия, завърнахме се с дракона. За съжаление преди няколко години председателката на хора Валя Сиракова, под претекста за опасност от крадци, предаде всички отличия и снимковия материал на Музея за най-нова история на Пловдив.

Е.Т. Не е тайна, че в много страни се пее повече, отколкото у нас. С какво нашето пеене се отличава от чуждите хорове ? Но нека преди това чуем поредния зрител.

Зрителка:  Още преди 1944 година певческото дружество беше на турне в Любляна, под диригентството на Кучтов. Споменавам и д-р Иван Чапликов и Любка Авренова, които бяха страхотен дует на оперни изпълнения. Голям спомоществовател на дружеството беше кметът на града Божидар Здравков. Един от стълбовете при баритоните беше Ганчо Ганчев, басът Матей Матеев.

Кръстьо- Това бяха легендарни певци. Ще допълня към тях- Иван Андреев- Манцата, а Любка Авренова беше славея на Пловдив.

Зрителка – Сийка Кирилова: Какво говори на Кръстьо родна песен нас навек ни свързва?Това е поздравът на всички хористи. Ще спомена и покойния Месру Мехмедов.

Кръстьо: Какво означава българско, пловдивсо пеене ? българските гласове и преди и сега се славят с това, че са хубави гласове, звучни, носят славянската душевност и темперамент. Малко нации могат да се мерят с нас. Това личи особено ярко, когато изпълняваме наши композиции, не само църковно-славянски, където има и местицизъм и голяма душевност на чувствата,но и в разработките на българска народна музика.Ангел Букурещлиев е записал над 2000 бължгарски песни от различни краища- той самият е от Македония. Над 400 песни от неговия подбор са издадени.

Лулчо: Пловдивското певческо дружество беше на по-високо ниво от другите в страната.

Кръстьо: Не изяснихме докрай за базата на дружеството. Като се върнем от гостуването в Солум предлагам да продължим разговора и спомените за певческото дружество, което е истинска визитна картичка на града. 

 



Тагове:   дружество,   Стоянов,


Гласувай:
0



1. анонимен - ktSBSCoCkyIF
12.06.2011 13:23
I bow down hublmy in the presence of such greatness.
цитирай
2. анонимен - cFRwTNallXT
12.06.2011 19:20
QB0dYJ <a href="http://qzzlwthsnopk.com/">qzzlwthsnopk</a>
цитирай
3. анонимен - XRxuwQpJbAljoCu
13.06.2011 14:52
e1W0iH , [url=http://dgeywapgfthv.com/]dgeywapgfthv[/url], [link=http://opqzavcfcrep.com/]opqzavcfcrep[/link], http://lywqbwxqqpcy.com/
цитирай
4. анонимен - ZKCayUOxFFxwBHfcuMP
14.06.2011 21:14
8a8zSu <a href="http://azbidxnhejmm.com/">azbidxnhejmm</a>
цитирай
5. анонимен - mvBhwKIuGCDhA
16.06.2011 16:38
PJ6r53 , [url=http://hotozwgpfjtk.com/]hotozwgpfjtk[/url], [link=http://ckxjwwufznho.com/]ckxjwwufznho[/link], http://nwmcxqtgabhk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226748
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031