Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2009 10:55 - За Мараша, Филип Македонски и търговията с антики
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 7285 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2009 10:56


Евгений  Тодоров –  До мен е инж. Димитър Костов- с него  ще говорим за Пловдив и историята му.  Костов освен инженер е и известен нумизмат.  Къде сте роден по-конкретно?
image

Димитър Костов – Роден съм в кв. “Мараша” в Пловдив. Родната ми къща се намира на ъгъла на ул. “Мусала” и “Бунтовнишка”. Махалата ни се нарича Руси махала, близо до ВИХВП, наоколо живееха предимно градинари. Големият прелом дойде след ноември 1957 година, когато стана голямото наводнениена Пловдив. То даде и големи поуки за тогавашната градска управа. Тогава в онова объркано време аз направих и своя първи бизнес. До нас имаше дърводелска работилница, намерих специални скоби и направих сал, с който, срещу 20 стотинки, превозвах хората. Като привърши наводнението бях събрал пари за 7 торби цимент за ремонт в къщи. Съседният квартал се казваше”Меселето”, а до него беше еврейската махала. Там живееха евреи, с които съжителствахме много добре. Голяма част от тях се изсели през 1951 година в Израел. В квартала имаше много фурни, по 10-на фурни на един кв. км. Майка ми винаги заръчаше да купувам хляб от Начевата фурна или от Аврамеса на “Данаил Николаев”. Имаше и много бакалници, в които чессто се даваше на вересия – нещо, което днес не може да се случи, дължимото се записваше в тефтери... Най-атрактивен бакалин беше бай Петър Топузов- от него ние, децата купувахме и джамени, пумпали...

Е.Т.- Днес кой знае имената на големите магазини, хайде на малките бакалници горе-долу се научават. По главната знаеш ли някой от магазините чия собственост е ?

Д.К. – Не, пълно затъмнение. Преди години всеки се бореше за име. Всичко се знаеша. Примерно, че най-хубавият сладолед се прави в зала”Ударник”. Почти всяка вечер дядовците ни даваха стотинки  за сладолед. Такъв сладолед днес няма никъде, макар, че има институти, учени... Там имаше 12 вида сладолед.

Е.Т. - Кажи още малко за сала...

Д.К.- Цялата работа беше да купя 7 торби цимент на дядо ми. В онези години често ставаше бой между нашата махала и “Кършиака”, имаше доста спукани глави...Просто това се предаваше от поколение на поколение... Боят затихна някъде към 1956 година. Беше абсурд някой да си вземе жена от “Кършиака”.

Е.Т. – Има ли Пловдив достатъчно написана история и правдива ли е тя?

Д.К. – Това е едно голямо задължение на историците към Пловдив. Занимавам се с археология , нумизматика, тракийска история – като хоби.  В училищата нищо не се говори за Пловдив. Смятам, че трябва да се въведе символичен час по история на града. Какво означава думата Пловдив ?

Това е транскрипция на Пулпудева, което е тракийското наименование на нашия град. В превод от старогръцки означава Евмолпиас или това е било първото име на Пловдив, което означава сладкопоен. В античната история Емволпиас е бил жрец на богинята Диметра.
 Е.Т. Какво е мнението ви за паметника на Филип Македонски в Пловдив?

Д.К. – Това е най-голямата простотия, която съм чул. В Общински съвет са некомпетентни хора, трябваше да организират един широк диспут. Да се направи паметник на Филип Македонски в Пловдив е все едно да се издигне втори паметник на Альоша, а защо да не направим паметник на Лала Шахин, завоевател на Пловдив. Филип Македонски е завладял Пловдив, разрушил го е и нищо друго не е направил. Той е царувал между 359 и 336 год. пр.н.е. За него се знае много благодарение на ежедневния му летописец. Бил е в Пловдив два пъти по за 2-3 месеца. Много граждани на Олинт той интернира в нашия град през 336 година. Така, че по онова време в Пловдив е дошла една интелигентна вълна от Олинт.

Пловдив никога не се е наричал Филипополис по времето на Филип Македонски. По негово време градът се  е казвал Понерополис- пъргав , енергичен, бунтар, който не се съобразява с обществения ред. Градът е носил името на Филип пети.

Зрител – Ангел Илиев –  Какъв е проблемът със следствието около Вас, златото...

Е.Т. – Да се прехвърлим в днешно време. Ти си нумизмат. Това хоби е оспорвано от някои хора...

Д.К. – Няма забранено хоби. А законите за нумизматите има сериозни противоречия. Музеите нямат пари, за да притежават ценности от историята ни. Ако стана кмет ще създам фонд”Ценности” за изкупуване на исторически ценности. Много ценности в музеите са изчезнали и са заменени с фалшификати. Има два канала на ченгета за износ на антики. И фалшификатите стават по поръчка на директори на музеи.

Зрител – темата е много интересна. Говори се за истинската история на Пловдив преди 2 хиляди години. Спомняте ли си ,когато Калоян се бие с латинските рицари до едно от Пловдивските тепета ?  Не става ли дума за днешния Младежки хълм?

Д.К. – Цар Калоян е печелил битките с латините. Действително е било до този хълм в Пловдив. Там е светилището на Аполон, а днес там стърчи антената на радио”Веселина”. Представяте ли си какво е отношението на властта към историята ни?! Пловдив трябва да има и главен градинар. Ние имаме много богата археология. Знаете ли какъв е този предмет на две хиляди години, който ми продаде един клошар за 20 лева.  Това се казва ВОТ. Използували са го за гласуване в местния сенат. На върха има птица, която изразява свободния дух на избраника от квартала.  Надява се на малкия пръст и се вдига вместо днешната делегатска карта- с птицата нагоре е “за” , с птицата надолу- “не”. В средата на ВОТ-а има № 10, което означава, че е принадлежал на представителя от десети квартал на града. Ако стана кмет ще подаря на общинските съветници 51 вота за гласуване. Ние пловдивчани, с  осем хиляди години история, трябва да се пукаме от гордост. Пловдив и Дамаск са най-старите градове в света, които са просъществували на едно и също място.

Зрител - Гробницата на Филип Македонски се намира в селището Вергина.

Зрител – много хубава дискусията за историята на Пловдив. Знаете ли дали в осем хиляди годишната си история Пловдив е имал име на жена? Ще Ви подскажа с името Юлия.

Д.К. – няма такова име нашият град, поне няма писмен източник за това.

Зрителят – Тя е била дъщеря на Римски император, на нейно име са сечени монети, за благодарност към нея за кратко време Пловдив е носил нейното име. Затова не е описано.

Е. Т. – Кои са били златните години за Пловдив ?

Зрител – Златното време на нашия град – това е, когато сме били Римска провинция. По времето на Филип 5 градът също е бил процъфтяващ в продължение на 40- 50 години, след това като провинция “Тракия”отново. Имало е много ниски данъци. При Симеон и сина му Петър е имало голямо изобилие на храна. Това е голяма поука за днешните политици, но те не четат историята ни. Но така те не знаят и накъде отиват в бъдещето.

Зрител – Няма ли да напишете книга при сериозните познания, които имате? Имало ли е по времето на руския княз Светослав набучени на колове около 2 000 пловдивчани?

Д.К. – Това е в десети век, когато държавата изпада в тежко състояние, руският княз като наближил града дал указания, дори и местните хора да се предадат, да бъдат избити. А тогава Пловдив е имаал около сто хиляди жители. И пак сме оцелели.

2003 г. 



Тагове:   македонски,   Мараша,


Гласувай:
1



1. анонимен - 100, 000 жители през 10-и век, айде ...
01.02.2009 01:19
100,000 жители през 10-и век, айде посмалете малко :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227230
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031