Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2008 06:59 - РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ТУРНИР ПО ДЖАМИНИ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 5236 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 07.06.2008 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Турнирът по джамини завърши. В продължение на два часа пловдивчани можаха да гледат на живо по ПОТВ състезанието.

От самото начало като лидер се очерта Семката, но точно преди финала направи КЕНЦ и остъпи водачеството на Славчо Калинов. Последният стана първи и спечели екскурзията в чужбиа, осигурена от Агнеция АНИ ТРАВЕЛ.

Ето как колежката Веселина Божилова е описала турнира в сайта БГФАКТОР

У нас » Пловдив Турнир по джамини събра най- големите чешити на Пловдив Веселина Божилова - 6 Юни 2008 Предизвикателството към своите зрители хвърли Пловдивска обществена телевизия, която открай време буни спомените
image
Стартът бе даден от най-възрастния участник image
Турнирът се провеждаше на две площадки image
Костадин Джонов: Върнахте ме 65 години назад... image
Споровете на моменти приличаха на днешните стадиони image
Кибиците се забавляваха на воля image
Бачура, осиновен от индианка- чероки, починала в Пловдив на 101 години... image
Два часа камерите предаваха директно image
Съдийството породи доста съмнения...както става винаги image
Слави Калинов победи, Семката беше най-големият му противник

Ако този турнир се провеждаше преди 65 години, сигурно щеше да има повече публика. Възможно е и да беше точно толкова ентусиазирана, колкото днешната. Турнира нямаше да го дават по телевизията, защото тогава никой не беше чувал за телевизия под тепетата. Обаче един от участниците пак можеше да играе. Казва се Костадин Джонов и е на 77 години. Жалко, че не спечели, защото заслужаваше, но борбата беше честна и така се получи. Не че другите участници бяха кой знае колко по- млади - всички над 60, повечето над 65. Обаче зрелището си го биваше.

Само една ограда раздели днес Пловдив на 21 век от емоционалната атмосфера на един махленски турнир по джамини. Предизвикателството към своите зрители хвърли Пловдивска обществена телевизия, която открай време буни спомените на най- различни теми. Е, една от последните в предаването "Трите най" се оказаха детските игри от онова време и понеже телефонът загря от специалисти на тази тема, медията сложи три камери и покани най-запалените да покажат какво могат в двора на едно близко училище. Отзоваха се хора различни, всички до един чешити. Играта си беше най- сериозна, споровете си ги биваше. Проблем бяха стъклените топчета, намерени с огромни трудности от екипа, които трудно се отличаваха, но това в никакъв случай не попречи на темпа. Най- възрастният участник просто молеше да му ги покажат, след което много сръчно се справяше с тях. " Бях царя на джамините, разказва той- едно време нямаше кой да ме бие, обирах цели махали. Последно играх на 17 години, после започнах работа и...чак сега. Върнахте ме 65 години насам", вълнува се човекът.

И играчи, и кибици, са еднакво интересни. Сред последните се откроява енергичен мъж, отзоваващ се на името Мимо Мулето, иначе Димитър Златаров, завърнал се наскоро емигрант от Америка. Разпорежда се на терена като личен треньор на Семката, главния претендент за приза. 31 години в Америка и сега се радва на спокоен и охолен живот у нас. Твърди, че Понеделник пазара е най-страхотната махала в Пловдив. Другите спорят. Пловдивчани винаги спорят, дойде ли ред до махалите. Като него има още поне двама- завърнали се след дълги години странство у дома. Един от тях - Любомир Бачуров, е в луксозна инвалидна количка. Разказва неща, които просто не са за вярване. Избягал през 1973-ма, оставил тук жена, видял я чак след 17 години. В Америка се скитал от щат в щат, работил по поддръжка на сгради, на моменти бил и безпризорен. На 47 годишна възраст го осиновили две жени- майка и дъщеря, майката била чистокръвна индианка от племето чероки. Когато съдията узаконил осиновяването, му подарил близалка. така се правело с децата. През 1991 година Бачуров се върнал за пръв път след бягството в Пловдив и...пламнала нова луда любов между него и жена му. Впрочем през същата тази година той довел и осиновителките си, живели година и половина под тепетата. Тук тогава починала и Франсис, индианката чероки, на 101 години...Впрочем Бачура твърди, че играта на джамини сме взели от американците, начинът, по който се хвърлят топчетата, също.

Сред останалите любопитни персонажи има хора, които със сигурност са известни сред старата бохема- примерно Симеон Тодоров, бивш барман от Тримонциум, понастоящем бивш емигрант от Швеция. Както и Гуцака - известен сервитьор от топ заведението на Пловдив - той също опитал да бяга навремето на Запад, само че извадил лош късмет. Хванали го и лежал една година в затвора.
Георги Леков - Сепето, пък, разказва прелюбопитна история - Сепето ще рече Спортен клуб, футбол, по времето, когато в Пловдив изобщо дори не се е чувало за Локомотив. " Е, подочухме нещо, но решихме, че това са железничари, които ритат топка на гарата", смее се той. Дидо Врачев и Валентин Стамболиев също бяха сред участниците, а в публиката имаше и изгори от едно време, как иначе. Здравко Гълъбов и Димитър Костов съдийстваха. След редица укори относно решенията му, бившият общински съветник Костов се ядоса :" Съдийствам по марашки. Ако щете." Мараша е пловдивска махала. Явно нещо с правилниците не беше съвсем идентично навсякъде.  Накрая си имаше и победител - Слави Калинов, фотограф в пловдивския офис на в. "Стандарт". Наградиха го вече съвсем сериозно - с екскурзия до Гърция или Турция по избор.

Цялата тая работа се излъчи директно по телевизията. Можеше да изглежда като един обикновен пенсионерски турнир, но не беше точно това. Беше си концентриран до нажежено пловдивски дух, от този вид, който вече е на изчезване. И който, в крайна сметка, прави този град толкова любим на мнозина. Джамини. Нищо работа, като си помисли човек...



Тагове:   турнир,


Гласувай:
0



1. krotalka - Все познати лица!
07.06.2008 19:07
Божичко и аз ли толкова съм остаряла?!
цитирай
2. optimum2 - За лицата в този град.
09.06.2008 20:35
Приятно е да видиш и разпознаеш физиономии, които не си виждал много години.
Поздрави за постинга :)
Страхотни сте...
цитирай
3. анонимен - речниково уточнение
09.11.2008 22:38
Споменава се термина КЕНЦ. Грешка! Правилното е КЕНЗ или КНДЗ произлизащи от глагола "кензам" или "кендзам". Защото става въпрос за осиране в края на краищата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226822
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031