Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2008 09:10 - ЕДИН ДОСТОЕН ПЛОВДИВЧАНИН -предлага Христо Марков
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 9933 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2008 09:10


Зачетох се в класацията Ви и останах изумен от липсата на един от най-достойните пловдивчани, един от европейските интелектуалци, с които всяка държава би се гордяла. За съжаление, този наистина уникален човек днес е забравен. Става дума за Асен Христофоров.
Съдбата ме срещна като дете с този странен дядо/а всъщност тогава е бил млад човек/, който прекрачваше аптеката на майка ми в с. Говедарци, за да напазарува лекарства за болното си сърце. Застояваше се дълго, разказваше за планината и потегляше към къщичката си извън селото. Няколко пъти ме води и за гъби. От него научих имената на рилските върхове от Мальовишкия дял. Все ме питаше дали дядо няма да дойде на гости и когато това стана се заформи сериозно черпене в кръчмата на селото. Години по-късно разбрах, че и двамата са били в Белене. Но това стана доста след това, когато писателя вече го нямаше. Тогава и разбрах, защо дядо ми плака толкова, когато разбра за смъртта му. Детските ми спомени са съвсем рехави, но поне имах щастието да познавам този благ и измъчен човек. Дано са останали пловдивчани, които го помнят по-добре.
Всъщност, да ви разкажа малко за този ерудит. Неща, които научих доста по-късно.
Асен Георгиев Христофоров е роден 1910 год. в Пловдив в стара къща на Сахат тепе.Завършва като първенец на випуска Роберт колеж в Цариград. След това е първият българин, който завършва Лондонският икономически институт. Пренебрегва поканата за академична кариера в Лондон и се връща в България, където създава Статистическия институт за стопански проучвания в СУ, на 33 години е доцент, а на 35 е професор по финансови и административни науки. През 1947 год. комунистите го уволняват от университета без право да преподава до края на живота си. Забранено му е и да живее в София. От 1950 до 1952 год. е изпратен в концлагера Белене, остров Персин /от там всъщност бе познанството му с дядо/. От 1952 год. се заселва в с. Говедарци, където си построява малка виличка. Там живее до смъртта си през 1970 год.
Освен като брилянтен икономист Асен Христофоров е от най-добрите преводачи в бълг. литература и от самобитните ни писатели. Първата му книжка "Скици из Лондон" е писана като студент в Лондон и през 1945 год е наградена от Фонд "Ал. Константинов" и СБП.
Разрешено му е да се препитава като преводач и Ас. Христофоров, според всички познавачи, прави подвиг с преводите си, защото превежда за първи път "Дъблинчани" на Дж. Джойс без да ползва речници и справочници. Според други преводът му на Джером К. Джером е конгениален. Превежда също Дж. Лондон, Х. Филдинг, Ш. Бронте.
Успява преживе да издаде няколко книжки, между които страхотната "Вуцидей" - някои е определят като първообраз на "Хайка за вълци". Малко преди смъртта му излиза сборник с есета "Откровения", където, според мен, има написани най-хубавите страници за Пловдив. Есетата му "Един прашен площад", "Някогашният Пловдив", "Тракийско поле широко" са най-поетично и вдъхновено писаните неща за Пловдив.
Струва ми се, че този достоен пловдивчанин заслужава място във вашата класация, още повече, че през последните години единствено Св. Игов и Димитри Иванов се сетиха да понапишат няколко реда за него, а Асен Христофоров е наистина много, много голям българин.



Тагове:   Марков,


Гласувай:
0



1. анонимен - Чудесно предложение
02.06.2008 19:50
Асен Христофоров си идваше рядко в Пловдив, но бе невероятен човек. Признавам си, че някои неща научавам за пръв път за него - явно са го смачкали достатъчно, но подкрепям с две ръце предложението - тук трябва да попаднат такива пловдивчани.
цитирай
2. анонимен - Невероятно! Чудесно!
15.06.2008 16:18
Просто невероятно, че някой се е сетил за този човек! Може би - от най-достойните пловдивчани на 20 век ! И безспорно - от най-големите ерудити!
цитирай
3. анонимен - Васил Хаджиев
07.08.2008 19:53
Разбрах от програмата, че е имало предаване скоро за Христофоров. За съжаление не бях в Пловдив. Дали може да го повтори телевизията ? Името на този писател в семейството ни е на почит.
цитирай
4. potv - ДО ВАСИЛ ХАДЖИЕВ
07.08.2008 20:14
Следете програмата за събота и неделя -публикава се в www.potv.blog.bg
цитирай
5. анонимен - НАБЛИЖАВА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ
16.11.2008 17:41
След 2 години, ако беше жив, Асен Христофоров - един сладкодумен разказваач, истински познавач до детайли на Рила и певец на красотите й - щеше да навърши 100 години. Ако беше жив, ако не беше Белене... В Говедарци няма да срещнете знак, че там е живял този забележителен творец. Но имаме утехата, че ни е оставил книгите си. Ще се намерят ли спонсори, за да бъдат преиздадени тези истински бисери в българската литература?
цитирай
6. анонимен - За още една книга от Асен Христофоров
10.01.2009 20:50
Като студент, някъде в средата на 60-те години на миналия век, с голям интерес и удоволствие прочетох книгата "Трима души с магаре из Рила" с автор Асен Христофоров. За първи път прочитах нещо от него. Като голям любител на Рила-планина останах очарован от стила, хумора и начина по който бяха поднесени перипетиите на тримата му герои в мальовишкия дял на Рила и познаването на планината. Едва по-късно прочетох неговия превод на "Трима души в една лодка", но тогава тази книга не ме впечатли толкова, защото първата беше много по-блзка до битието ни. Тогава разбрах, че той е използувал фабулата на втората книга, за да съпостави английският хумор и нашенският характер.
цитирай
7. анонимен - Нямаше да познавам толкова подр...
18.03.2009 19:17
Нямаше да познавам толкова подробно Рила,без помоща на писателя Асен Христофоров.От любовта ми към планината се родиха моите непретенциозни Пътни бележки"Срещи с Рила",Искам да ги споделя с други планинари и заедно да изживеем удоволствието от общуването с Голямата Планина! ishurelov@abv.bg
цитирай
8. анонимен - Нека всеки, който обича планина...
19.03.2009 13:54
Нека всеки ,който обича планинарството и туризма се обади на посочения адрес.Ще ми бъде особено приятно да споделя с някого моите планинарски изкушения,още повече, че това няма да мине без носталгичното и сантиментално споменаване на писателя Асен Христофоров, на когото дължа голямата си любов към Рила....!!!!ishurelov@abv.bg
цитирай
9. анонимен - Правих си чай от мащерка, бран ня...
20.03.2009 14:13
Правих си чай от мащерка ,бран някъде над Мъртвото езеро,едно от езерата в Якорудския циркус през едно от отминалите лета.Отпивах на малки глъдки и в съзнанието ми .за кой ли път оживяваше с цлото си великолепие неотразимата Рила.Не е било да си спомням за Рила и да не изплува образа на нейния вдъхновен певецІПисателя Асен Христофоров.....Затова и написах тези носталгично споменни слова ...Който желае да си кореспондираме,ето и адреса ми ishurelov@abv.bgЗная много неща за неговото творчество и личен живот.Притежавам цялото му литературно творчество....
цитирай
10. анонимен - Драматичното съжителство на пи...
26.03.2009 10:20
Драматичното съжителство на писателя с местното население,съвсем съвпада и с последните му дни в тази дива и нецивилзована провинция.Духовния аристократизъм съвсем не хармонира с дивотата и оскотялостта на средата, в която е бил принуден да живее.По думите на Марин Манчев, местен летописец и краеведс когото са се познавали,,няколко дни след смъртта му,никой не е знаел затова.Грубо и безпардонно е бил хванат за краката и най-безцеремонно е влачен по пода , а главата му се е тътрузила по стъпалата на малкакта му къщичка ,край Говедарци,която той ,кой знае защо нарича"Бърлогата...
цитирай
11. анонимен - Предлагам да създадем клуб на Пр...
30.03.2009 10:57
Предлагам да създадем клуб на Приятелите на Асен Христофоров, който да прерасне в клуб на приятелите на Рила!!!!!!
цитирай
12. анонимен - Как е възможно
24.05.2009 18:40
тази дискусия да не се популяризира? Христофоров е уникален автор - за съжаление не съм тгледал предаватето. Повторете го... Моля ви.
цитирай
13. анонимен - Рила си има клуб-,,Граждани за Рила"
23.09.2009 12:58
Развълнуван съм от прочетеното-познавам творчеството на Христофоров , познавам и някои от героите му .
Считам , че е крайно наложително , на подобен род автори за Рила , да се отдаде нужното и при организираните мероприятия от ,, граждани за Рила".
Планината заслужава това!!!
цитирай
14. анонимен - От любопитство
09.03.2010 11:40
Живея на улица "Асен Христофоров" в Пловдив.Просто от любопитство разучих кой е той и наистина ми стана любопитно.Той е голям българин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226865
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031