Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2008 10:32 - НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА "СТОТЕ ПЛОВДИВЧАНИ..."
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 3328 Коментари: 3 Гласове:
0



ХАДЖИ ВЪЛКО ЧАЛЪКОВ

 

Предложението е на директора на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Вълко Чалъков е известен копривщенски чорбаджия, който се премества в Пловдив около 1920 година. Получава правота да събира беглика в цяла Румелия, което го превръща в един от най-богатите и влиятелни хора в империята. Имал е и своя войска. Според съвременниците му е успявал да събере данъка, но без да притиска бедните.

Вълко Чалъков е една от главните фигури в превръщането на Пловдив в “планета на българското възраждане” – по определението на Любен Каравелов. Виден ктитор – дава много средства за църковното дело и за построяването на първото начално училище в Пловдив.

 

БОЖАНА АПОСТОЛОВА

 

Пловдивска поетеса, издател, общественик.

Божана Апостолова основава едно от първите и най-успешни български издателства “Жанет 45”, което издава десетки книги, посветени на Пловдив, поощрява пловдивски автори. Значителна част от “пловдивските  книги”, които бяха включени в нашата класация,  не биха видели бял свят без помощта на Божана Апостолова.

През напрегнатите години на прехода Божана остава вярна на поетическото изкуство и публикува поредица ценностни поетични книги.

Учредява литературни награди и сама е носител на редица отличия за своето творчество. Един от инициаторите на инициативата “Пловдив чете”.

Поетесата участва и в обществения живот на града и със своята гражданска позиция дава кураж на тези, които се страхуват да казват истините в очите на управляващите.

НИКОЛА ХАДЖИКОЛЕВ 

"Сградата, в която се помещава пловдивската телевизия, е бившият "Тракийски юнак".Дружество, от което са произлезли стотици спортисти и учители по физическо възпитание.Областен главатар на Тракийска Юнашка Област от 1926година е Никола Хаджиколев.Учител и възпитател той е организатор на Юнашкия Легион в македоно-одринското опалчение. (подробни сведения за него можете да намерите в юбилейния сборник на дружеството.
Предлагам името му да влезе в списъка на стоте."
Предложение на зрител.













Тагове:   нови,


Гласувай:
0



1. skribezium - Не забравяйте и Люсиен Шевалас ...
26.04.2008 10:50
Не забравяйте и Люсиен Шевалас
http://skribezium.blog.bg/viewpost.php?id=184109
цитирай
2. анонимен - nestoi dobre
06.06.2008 17:04
Прочетох предложението за Божана Апостолова, ама някак изкуствено ми звучи. Четох как купила календарчета с Богородичка от Русия, после поръчала нещо си, после ги продала и така направила началния си капитал. Четох и Делнична Библия. Не беше нужно да ги обяснява тези нелепици, които си и противоречат, и дете няма да върже. Нескопосано измислено е всичко, после разказва как губила, -почти като лаик ми се стори. Значи такава жена бизнес не може да прави. И на мен да ми дадат пари наготово, може и по-добри идеи да осъществя. Вярно е - издала е известни и неизвестни поети, дала е път, но тя самата не е голяма поетеса, а другите издателство изваждат такива забележителни имена на млади хора, които просто вървят напред и в чужбина. Мисля, че при нея всичко опира до реклама. Нищо повече!
цитирай
3. анонимен - не ще молитва, иска МОТИКА!
27.11.2010 17:42
Попадам на тази занемарена (от 2008) страница, която не е ясно дали функционира като Форум, дали е личен Блог на някой многознайник или на бюрократ (пенсиониран? учрежденски? за каква телевизия става дума?), или? Неясно е кой очакваме да “разгледа” и внесе поправки по нашите предложения, по каква процедура и критерии (доколкото изобщо има такива; че да бяха ги изложили) и кога това ще стане.

Има подобни публикации в БългароПедията: <http://bg.wikipedia.org/wiki/Категория:Личности_(Пловдив)> ,като там ВСЕКИ желаещ внася поправката си и тя веднага се публикува, без цензура, без ограничение дали ще са 100 или 101 имената; няма куткудякане дали Филип или Васко Василев имат право да влязат в списъка ако не са родени в Пловдив, понеже поотделно се изброяват имена на родени, или на починали в Града, или само на свързани другояче. <http://bg.wikipedia.org/wiki/Личности_(Пловдив)

Освен това изглежда поправки са нанасяни като кръпки, некомпетентно и разформатирано.

Да не говорим как пък грандоманът арх. Матей Матеев, който съсипа Градината и Площада с неговите “Паюшчие Фонтани”, сега пустиня, е допуснал да бъде изброен арх. Петьо Белев?

Кой сложи под номер 58 цели дитирамби за станимашкото парвеню Начо “културата”, изселил изградилите Стария Пловдив поколение след поколение КОРЕНЯЦИ, та сега чиновниците да се почесват кой ли ще им претърси протеклите керемиди; чалга, конюшни и отврат, докато други имена са едва споменати, и то със грешки?

Лилия Ботушарова, археолог, откри и разкопа Античния Театър, а вместо нея намирам иманяра Петър Детев: прославян от сина му, не по-малко менте, докато Ботушарова остана стара мома без деца заради тоя наш Театър цели десетилетия ...

То не ще само "инициатива", ма какиното, то иска поддръжка, МОТИКА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5252013
Постинги: 474
Коментари: 1334
Гласове: 1124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930