Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2008 19:20 - За проф. д-р Иван Андреев
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 26006 Коментари: 47 Гласове:
1

Последна промяна: 07.04.2008 19:22


По повод празника на медицинския работник, който празнуваме на 7-и април, предаването ни на същата дата бе посветено на един от най-видните такива – проф. Д-р Иван Андреев. Това е второто предаване, което правим за него и едва ли ще е последното, защото непрекъснато откриваме хора, които имат какво да споделят с нас. Днес отделихме по-голямата част от ефира ни за разказа на д-р Сарина Исаак Пенчева, която е била негова студентка. През другата част ви прочетохме откъс от биографичния и творчески очерк  за проф. Андреев, писан от проф. д-р Георги Петков. Той е правен по повод навършването на 110 годишнината от рождението на проф. Андреев  през 2008 година и назоваването на Клиниката по детски и генетични болести към Университетската болница “ Св.Георги” в Пловдив на негово име. Предложения текст е съкратена форма на очерка, който обещахме да довършим именно тук.

 

Проф. Андреев , един от най-големите и заслужили педиатри у нас , е роден на 18 април 1898г. в София. Детската му мечта е да се занимава с музика и негов любим инструмент е виолончелото, но по стечение на обстоятелствата учи цигулка и то само шест месеца. По-късно остава неосъшествено и желанието му да следва изобразително изкуство в чужбина. За пропуснатото музикално и художествено образование проф. д-р Андреев говореше винаги с болка. Убеден съм, че за поколения възпитаници на Медицинския институт в Пловдив са останали паметни изпълненията на цигулковото трио на нашите уважавани преподаватели проф. Иван Андреев, проф. Елисей Янев и проф. Юри  Тошев. Широко известен факт е , че любими занимания на проф. Андреев бяха скулптората и живописта – той моделираше и рисуваше с увлечение, рисуваше до края на живота си във всяка свободна минута – създаде балерефи, бюстове, портрети, пейзажи, натюрморти; участваше със свои творби в общите художествени прояви на здравните работници, представи и две високооценени самостоятелни изожби в Пловдив и София.

  След завършването на средното си образование Иван Андреев работи една година като банков чиновник с надеждата да събере средства, за да учи художество в Италия. Разбирайки, че това е невъзможно да стане за кратко време, той решава да започне висшето си образование и записва математика.

    Разкриването на Медицинския факултет към Софийския университет през 1918 година, променя неговия път – той се прехвърля в новия факултет и завършва медицина с първия випуск. Пъргавия ум, задълбочената мисъл, широките интереси и сриозното отношение към работата правят впечатление на всички преподаватели. Проф. Тошко Петров го натоварва с редактирането на студентското списание “ Praemedicus” , където и той публикува първите си научни работи, рисува карикатурите в студенсткия вестник, участва активно в издаването на учебни помагала – превежда от руски записките на проф. Завялов по физиология, рисува илюстрациите към отпечатаните първи учебни помагала по физиология, анатомия, биохимия и ембиология. Проф. Ватев го привлича като демонстратор в детската клиника. Проф. Воробьов му възлага изработвенето на цялата сбирка от картини и мулажи за обучението по анатомия, подредени като експонати в открития през 1921 година анатомичен музей. Интересно е да отбележи, че силно впечатлен от таланта и вложеното умение, при което отриването на музея, към високата си оценка проф. Воробьов добавя : “ Андреев, смятам, че пред вас стои сериозна житейска дилема – дали да бъдете беден лекар или богат художник...”.

           След като завършва медицинското си образование д-р Андреев е изправен пред сложен избор – поканен е за асистент от ръководителите на шест катедри. Който познава по – отблизо проф. Андреев и знае колко лиричност, романтичност и чувствителност се криеше зад неговата привидна твърдост , лесно ще си обясни защо той се насочва към педиатрията , на която се посвещава от  1924г., когато постъпва като асистент в дестката клиника , оглавявана от проф. Ватев – основоположникът на българската педиатрия. През 1928 г., специализира в Германия при световноизвестните педиатри проф. Черни и проф. Бессау, откъдето се връща с отлична атестация. До края на 1930г. , вече има признати три специалности: по детски болести, по инфекциозни болести и по рентгенология.

         През 1931 година Дирекцията на народното здраве възлага на д-р Андреев да разкрие първото извънстолично и второто в страната детско болнично заведение. С тази задача той е командирован за една година в Пловдивската първостепенна държавна болница. Впоследствие командировката му е удължена с шест месеца, за да организира и детско инфекциозно отделение. Създаденото от него обединено отделение е най-голямото в България. То е огромно, с 146 легла, които въпреки това често не достигат и се налага децата да бъдат по две на едно легло. Това е времето на най-тежките епидемии от скарлатина, дизинтерия, тиф, наред с широко разпространение на маларията и редица опасни инфекции.

          Работейки цяла година без помощник, няколко години с един, а по-късно само с двама млади лекари, д-р Андреев е денонощно и безотказано на разположение на болницата.Почти няма нощ , през която драмите на дифтерийния круп да не налагат да отива в отделението за спешни оперативни интервенции, които винаги той лично извършва

            След откриването на Медицинския факултет в Пловдив д-р Андреев е избран за доцент и ръководител на Катедрата по детски болести (1947) , а от 1950 г. е редовен професор. Заема отговорни постове и  в Ръководството на факултета – 1947 г. – е Заместник Декан, а след прерастването на Факултета в Медицинска академия е Заместник Ректор по лечебна, учебна и научна дейност. Влага цялото си умение и цялата си енергия за изграждането на болничната и учебна база и за създаване на условия за научна работа , а също -  години наред участва в редактирането на първите научни списания на факултета.

           Като безспорен авторитет, проф. Андреев дълги години е член на Висшия медицински съвет към МНЗ, на Методичния съвет при управление “ Медицинско образование” на МНЗ, на Методичния съвет при научноизследователския институт по педиатрия и на Координационната комисия при БАН. До пенсионирането си е Републикански консултант по педиатрия. Организира Пловдивското педиатрично дружество и остава за дълги години негов председател.

       По решение на Министерството, което високо ценеше достойнствата и заслугите му, проф. Андреев остава да ръководи катедрата и след срока за пенсиониране ,  на 75-годишната си възраст е консултант на клиниката.

     За големите му заслуги към българската педиатрия на проф. Андреев са присъдени високи правителствени отличия :” Народен орден на труда” – сребърен , орден “ Кирил и Методий” – I степен, орден “ Червено знаме на труда”.Удостоен е и със званието “ Заслужил лекар”.

          Проф. Андреев беше голям педагог , който впечатляваше с клиничните си лекции. Няма негов ученици, които да не си спомнят спокойния му глас, който в притихналата аудитория насочваше мисълта на ту към една, ту към друга вероятна диагноза. Напражението растеше и когато всичко изглеждаше привидно съвсем ясно, диференциално-диагностичните постройки рухваха и неочаквано изплуваше решението на загадката.

    Бих искал да завърша с думите на проф. Франкъл “ Медицинската професия дава възможност на лекаря да прояви своята личност, да извърши онова, коесто стои над професията и в нея да направи човешкото, което придава смисъл на неговата работа.Тук е заложена възможността не само да се осмисли професията, а и чрез нея лекарят да осмисли живота си.” През целия си творчески път проф. Андреев правеше именно това.




Гласувай:
1



1. анонимен - Предаването ви беше много добро
07.04.2008 22:08
Много добре беше, че направихте предаване за толкова добър човек.Нека днес да празнуват всички добри и всеотдайни лекари. Днес съм потресен от убийството на писателя Георги Стоев. Трябва нещо в нашата страна да се промени. Затъваме в тинята.Ужасно е. Колко лоши станахме ние българите - убиваме и писателите вече. Ние трябва да си спомним за това , че в България е имало такива благородни и добри хора като доктор Андреев, които трябва да са ни за пример. Освен това да се надяваме, че и по света ще узнаят че България не е само страната на корупцията , престъпността, чалгата, омразата, завистта и подлостта.
цитирай
2. optimum2 - Умеем ли да пазим това което имаме
10.04.2008 13:30
Поклон пред паметта на Проф.Андреев.Неминуемо пред мен иниква мисълта на древногръцките философи "Лекаря е човек над човеците" а "лекаря, който учи лекарите е два пъти човек".Това беше той.
Като студент често чувах реплики на преподаватели "Ние лекуваме, а ще има ли кой нас да ни лекува ?". Сега определено мога да кажа : Да има такива колеги, които знаят и могат да ни лекуват.
цитирай
3. анонимен - Да не го забравяме
11.04.2008 12:17
Нека не забравяме неповторимия просветител и учител на много поколения лекари Професор Иван Андреев. Повдив трябва да се гордее, че човек, когото хората наричаха чудотворец живееше тук.Добре ,че я има вашата телевизия ,която отстоява пловдивското и ни напомня, че имаме такива личности.
цитирай
4. анонимен - Fenomen
13.04.2008 23:41
Toi beshe fenomen vyv vsiako otnoshenioe.
цитирай
5. анонимен - за професора
21.04.2008 13:25
Нямаше втори като него.Имаше знания във всички области на медицината и беше най - добрия лекар.
цитирай
6. анонимен - mnenie
24.05.2008 00:52
Nai - dostoinia lekar ot Plovdiv
цитирай
7. анонимен - За такива хора трябва да се дава пример на младите
02.06.2008 06:13
За такива хора трябва да се дава пример на младите, защото те сега имат за пример само лоши неща - филмите , елекронните игри, разни мутри и бизнесмени,борци и простаци,чалгаджийки и мутреси. Затова в училищата положението е трагично .Много голяма агресия има у учениците. Често стават тежки побои и се разменят заплахи. Неграмотност и побои - това е ЕЖЕДНЕВИЕ. Алкохолизъм и наркотици. Заплахи към учителите и мързел. Аз имам наблюдения от първа ръка какво става в българското училище.Една част от момчетата правят планове за лесен живот чрез далавери,друга част ходят по мачове с агитките за да се бият с другите агитки или да бият циганчета от тия дето ходят по кофите за буклук, а пък всяко второ момиче само мисли как да живее на гърба на богати мъже със скъпи коли и много пари и как да си купи по - скъпи дрехи джиесеми и така нататък. Много от тях идват на училище видимо пияни и дрогирани. Да не говорим колко вулгарен език използват- то са псувни, то е чудо.Пушат в тоалетните не само цигари, но и наркотици. Подиграват се на тези които не са като тях и ги тормозят. Във всеки клас възпитаните деца са малцинство и се притесняват от другите, които са много агресивни към тях и им се подиграват. Учителите са в постоянен стрес.Тъжното е че след като завършат повечето от тези които имат положителни качества, които са отличници и имат потенциал гледат да емигрират и да избягат от България. Просто ми е болно какво става с нашата младеж. На нея не и се дават никакви положителни примери.
цитирай
8. анонимен - Добре че ви има
09.06.2008 00:38
Добре, че е вашата телевизия, защото иначе от другите така наречени пловдивски телевизии, няма какво да се научи за историята на Пловдив.Лошото е, че не всички ви гледат, иначе щяха да знаят, че софиянците могат само да ни завиждат за хората от историята на нашия град. Те в това отношение са на километри от нас и в момента София е едно голямо село.
цитирай
9. optimum2 - За всички, които не могат да следят предаванията ви
09.06.2008 18:31
Защо не се помисли и за тези, които харесват идеите ви жадуват да видят нещо хубаво и ценностно но нямат възможност да ви следят по телевизията?
Сложете нещо в блога- било видео от предаванията, било снимков материал.Има много които го очакват.
С добри чувства...
цитирай
10. анонимен - Подкрепям optimum2
13.06.2008 02:30
Подкрепям идеята на optimum2. Вашата работа е апостолска в Пловдив. Няма друг, който да не гледа толкова комерсиалната част и да се занимава със стойностните неща. Добре е да качвате видео или снимки от предаванията. Поздрави
цитирай
11. optimum2 - Благодаря
13.06.2008 17:10
Надявам се че ще ни чуят.
Искаме, защото ги обичаме.
Пък и заради Филибето.
цитирай
12. анонимен - редактор
14.06.2008 10:12
Мислим по идеята и смятаме, че скоро ще стане нещо. На първо място картина ще сложим в новия блог potv.blog.bg. Приемаме и акъл как това да става по-бързо и да може всеки редактор да я върши тази работа.
цитирай
13. анонимен - Вие сте пример за поколенията
20.06.2008 18:07
..Изключителен лекар ,художник,скулптор ,съсед и най-вече ЧОВЕК.През 1969 година се качи пеша на 11 етаж ,за да прегледа болно дете и то без да поиска каквито и да е компенсации .Резултатът - точна диагноза и адекватно лечение.А беше на 71 години.Предлагам във ВМИ-Пловдив да се създаде музей на професорите ,гордост за института и България-Андреев,Юруков ,Юри Тошев,Никола Бошев,Антон Митов,Елисей Янев,Станишев,Живко Ламбрев,Телчаров,Миленков,Пейчев,Хайдудов,Влахов,Бъчваров,Ламбрев,Вълков,Гюлев,Братованов,Тасков,Вапцаров,Пиперков,Запрянов,Миронов,Атанас Джурджев............. д-р Ив.Пешев
цитирай
14. анонимен - Доктор Пешев е прав
20.06.2008 23:26
Доктор Пешев, Вие сте много прав, Андреев беше ГОЛЯМ ЧОВЕК ! Той беше точно такъв какъвто го описвате . Зная лично много случаи подобни на този, за който разказвате.Той самоотвержено отдаваше всичко от себе се за да помага на болните деца. И най- вече това което не можем да забравим, е че го правеше дори когато беше на преклонна възраст.
цитирай
15. анонимен - Евала на Евгени
22.06.2008 17:10
Евгени, евала ти правя, че мислиш не само за пари, ами и милееш за нашия град, за неговата история и за големите пловдивчани. Ти си роден тука, а и още си спомняме баща ти като един честен и добър лекар и пловдивчанин. Явно кръвта вода не става. Защо и другите телевизии в Пловдив не се интересуват от тия теми? Вече си мисля дали поради това, че другите шефове на телевизии май- май не са родени в Пловдив.
цитирай
16. анонимен - ...
24.06.2008 00:34
Ние пловдивчани все още не знаем какво богатство се крие в нашата история. Не знаем какви достойни хора има в нашата история и дори колко е древен нашия град. Трябва да се обръщаме повече към примерите от нашата си история, но не само тази от учебниците, защото там има много липси...
цитирай
17. анонимен - Каква история?
26.06.2008 12:30
Хора ми вие на знаете ли че отдавна се разбра , че констатацията " Царят е гол !" се отнася не само за нашите политическа класа, но и за нашата "историческа класа " Направо може да се каже - Каква история - какви 5 лева? Много от така наречената официална стория е изпълнено с манипулации и направо лъжи, а не с липси , както се казва в по- горния коментар. Има много пишман герои в книгите и учебниците, а за други реални хора с принос няма нищо, но сега няма смисъл да се изреждат, защото списъка ще е твърде голям за да се събере в този коментар. Така е и с българската и с пловдивската история. Ще трябва наново да се пише поне половината история на България и Пловдив в частност.А иначе в историческите факултети хората си продължават да си преразказват...
цитирай
18. анонимен - Здравната реформа
29.06.2008 14:58
Защо не коментирате здравната реформа и това което става в момента.Какво е сега положението в здравеопазването и каква е ситуацията в болниците и кабинетите.Това е интересна тема.
цитирай
19. анонимен - Здравна катастрофа
09.07.2008 20:05
Здравната реформа вече е окончателно объркана. По- правилно е да се каже " Здравна катастрофа"!!!Елате да видите как се оперира в Окръжна болница - климатици има само в операционната. Хлебарките лазят по лекарите в кабинетите.Заплатите са много ниски.Сестрите и санитарките напускат.
цитирай
20. анонимен - Как да работят лекарите при тези условия ?
09.07.2008 20:19
Как да работят лекарите без заплащане при лоши условия и при тая бюрокрация ???
цитирай
21. анонимен - Проф. Георги Кънев - достоен пловдивчанин
15.07.2008 15:07
Поздравявам Ви за предаването в което излъчихте интервюто на големия пловдивски пианист Георги Кънев , посветено на проф. Андреев.Георги Кънев е от малкото наистина достойни сегашни изявени пловдивчани, а интервюто беше чудесно.
цитирай
22. анонимен - здравната реформа или морала
15.07.2008 20:07
Не може всичко да се свежда до пари, заплащане и условия на труда !!! Спомнете си колко много хора помагаха навремето при акциите на църквата и червения кръст.Колко хора отиваха доброволци на фронта да се бият за иделите си и за България.Спомнете си колко млади хора участваха без заплащане в бригадирското движение!Хълма на младежта в Пловдив беше залесен от бригадирите.Бригадири доброволци участваха и в строителството на язовири и пътища. Независимо , че после имаше много изкривявания да не забравяме, че хората навремето имаха ИДЕАЛИ. Много лекари работиха навремето водени на първо място от желанието да помагат на хората,независимо от трудните условия. Хипократовата клетва значеше много и се зачиташе. Професор Андреев е пример за това , че има лекари за които парите бяха водеща мотивация.Той лекуваше хората не само от Пловдив , но и от селата и то като на голяма част от тях не взимаше пари дори в частния си кабинет на Гроздовия пазар.Нямаше втори като него внимателен и готов да помогне винаги.Дано и сегашните лекари поне малко се поучат от примерите в историята, защото много лекари сега са ТЪРГОВЦИ НА ЛЕКСРСТВА и малко останаха тези, които се интересуват от здравето на хората.
цитирай
23. анонимен - здравната реформа или морала
15.07.2008 20:09
Не може всичко да се свежда до пари, заплащане и условия на труда !!! Спомнете си колко много хора помагаха навремето при акциите на църквата и червения кръст.Колко хора отиваха доброволци на фронта да се бият за иделите си и за България.Спомнете си колко млади хора участваха без заплащане в бригадирското движение!Хълма на младежта в Пловдив беше залесен от бригадирите.Бригадири доброволци участваха и в строителството на язовири и пътища. Независимо , че после имаше много изкривявания да не забравяме, че хората навремето имаха ИДЕАЛИ. Много лекари работиха навремето водени на първо място от желанието да помагат на хората,независимо от трудните условия. Хипократовата клетва значеше много и се зачиташе. Професор Андреев е пример за това , че има лекари за които парите НЕ бяха водеща мотивация.Той лекуваше хората не само от Пловдив , но и от селата и то като на голяма част от тях не взимаше пари дори в частния си кабинет на Гроздовия пазар.Нямаше втори като него внимателен и готов да помогне винаги.Дано и сегашните лекари поне малко се поучат от примерите в историята, защото много лекари сега са ТЪРГОВЦИ НА ЛЕКСРСТВА и малко останаха тези, които се интересуват от здравето на хората.
цитирай
24. анонимен - 7zmp
16.07.2008 13:29
Не съм съгласен, че става въпрос само за това дали имаш идеали или нямаш идеали.Също не съм съгласен и че става въпрос за това дали имаш добро заплащане или нямаш добро заплащане. Повечето от нас знаят от по- старите колеги, че просто този човек е бил голям талант. Ако е нямал голям талант каквито и идеали да е имал и колкото и добре да е бил заплатен, най- много щеше да е обикновен порядъчен лекар. Много дълго по комунистическо време ни набиваха в главата че всички са равни и всичко е въпрос на възпитание в интелектуалното развитие на човека. Даваше се за промер Макаренко и неговата възпитателна методика. Крайно време е да разберем, че и вродените качества имат много голямо значение, като една основа, на която вече след това влияят другите неща. Според мен професор Андреев е бил изключително талантлив човек по рождение. За това могат да ви разкажат някои все още живи негови ученици и наши учители.За значението на вродения талант ще Ви дам следния пример:
Сред сегашните колеги например има случаи ( няма да споменавам имена) на добре заплатени, начетени, съвестни,но посредствени лекари. Те често не се ориентират в точната дигноза, а и невинаги назначават адекватно лечение.Има и примери на недобре заплатени, не задължително кой - знае какви идеалисти, но талантливи лекари, които много бързо и точно преценяват реалното положение и назначават нужното лечение. Интересно е, че част от съвременните таланти в медицината нямат големи титли,а сред лекарите с големи титли понякога се срещат доста посредствени личности....
цитирай
25. анонимен - лекар - 7zmp
16.07.2008 13:43
...или казано накратко :
Геният и таланта в медицината си е си е гений и талант и това е. Не може дд се обяснява с пари и морални качества. Разбира се това се отнася и за другите сфери, не само за медицината.
цитирай
26. optimum2 - Абсолютно верно !
16.07.2008 14:45
Нужни са знания, усет и талант.
Нашите професори го имаха и затова оставиха надеждни наследници.
цитирай
27. анонимен - Съгласен съм колегата Optimum2 / лекар7zmp /
18.07.2008 00:15
Да Optimum2 , наистина са нужни не само знания и усет, но и ТАЛАНТ.За появата на всеки голям лекар , са необходими са едновременно няколко условия като предпоставка. Разбира се таланта без много клинична практика и задълбочени знания наистина не е достатъчен.Искам. да обърна внимание обаче, на нещо за което малко се говори в нашите среди - за завистта и злобата. За съжаление и сред лекарите има много злоба и завист и то често по отношение именно на талантливите колеги. Една пословица казва, че само за българите в Ада няма нужда от пазачи на котлите, защото ако някой тръгне да излиза , другите го дърпат надолу. Жалко е че тази отрицателна българска черта не ни е подминала.Ако по комунистическо време много управленски постове в медицината се заемаха от сравнително посредствени партийно изявени деятели, то сега често се заемат от безкрупулни хора които са повече търгаши и тарикати, отколкото лекари. Разбира се има и много изключения. Но е факт че често те не дават път на талантите и ги държат на по - ниски административни длъжности. Аз знам от по- възрастни колеги , че и професор Андреев е имал не малко проблеми от страна на некоректни хора , включително колеги. Въпреки всичко обаче трябва да кажем че ПЛОВДИВСКАТА ШКОЛА е по- добра от Софийската , защото там негативните процеси са по- изразени. Освен това за нашата школа е характерно това , че дава кадри с ШИРОКА МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА, което рядко се среща при софиянците.Нама да коментирам Варна , Плевен и Стара Загора, но ще кажа, че е много важно да съхраним въпреки всички трудности традициите на НАЙ– ДОБРАТА медицинска школа в България. Изцяло се присъединявам към тези които изказват възхищението си от професор Андреев, защото знам от много уважавани от мен по - възрастни колеги и от собствените ми родители, че по негово време е нямало равен на него по всеобхватност на знанията, ерудиция, талант и етика педиатър в цяла България.Искам също да отбележа , че бащата на Евгени Тодоров беше управител на болницата и беше много етичен и качествен човек и с това си обяснявам, че само в Пловдивска обществена телевизия се сетиха да отдадат нужната почит на най- добрия педиатър от миналото - професор Андреев.Аз съм уверен, че никой друг град в България , не е имал такъв педиатър.Чел съм учебниците на софийските "величия" от този период но не съм кой знае колко впечатлен, а и знам много неща от колеги и пациенти, но както и да е.Дано да съхраним духа на пловдивската школа и нашите деца след нас да продължат традицията. Не се гаси туй що не гасне ...
цитирай
28. анонимен - kolega
18.07.2008 17:44
Dnes Anastasov kaza " toi beshe ikona " . Andreev beshe ikona, no mnogo hora se pravqt che ne si spomnqt za nego za da ne pochuvstvat sobstvenoto si profesionalno i moralno dosta posredstveno nivo. Tolkova godini sled smyrtta mu dylboko v sebe si nqkoi ot tqh vse oshte se sramuvat ot sravnenieto s nego i moje bi biha se radvali toj da byde pozabraven zashtoto maj sled tolkova godini vse oshte imat kompleks, kakto kazvashe edna izvestna negova uchenichka - vie shte se setite koq zashtoto ne e redno da se spomenava imeto za koeto bez symnenie pediatrite shte se setqt. Syshtoto e i s mitropolitite koito moje bi biha se radvali mitropolit Kiril da byde pozabraven za da ne gi sravnqvat s nego po otnoenie na moralni i drugi kachestva i da spqt po- spokojno.
цитирай
29. анонимен - ЗА ПРОФЕСОР АНДРЕЕВ
03.08.2008 15:46
Професор Иван Андреев беше еталон във всяко отношение - не само гениален лекар, талантлив художник и музикант, но най- вече еталон по отношение на етиката и морала. И досега си спомняме за човека, който никога не повиши тон, който никога не се намеси в мръсотии, който никога не участваше в комплоти срещу колегите си, който никога не неправи нищо лошо на никого и имаше изключително хуманно отношение както към пациентите и техните семейства, така и към колегите и гражданите. Скромността му и сдържаността му беше поразителна на фона на качествата му. Имаше много талантливи и ерудирани лекари , но той беше връх във всяко едно отношение, на който всички ние се стремяхме поне в малка степен да приличаме. Беше не само духовен аристократ, но и човек с неповторимо, може да се каже библейско излъчване. А това, че този лекар и учен на световно ниво винаги се отзоваваше на спешни случаи и никога не отказваше да прима пациенти, или да ги посещава по домовете дори посред нощ, независимо дали в делник или празник и досега остава неповторен прецедент. Трябва да се гордеем, че той живя в нашия град. Знам обаче, че професор Иван Андреев имаше и тежки моменти в живота си и проблеми, породени от хора относително недорасли в морален и интелектуален план, за които проблеми сега едва ли повечето хора знаят. Даже той не беше оценен в степента, в която заслужаваше, а някои хора като че ли ги устройва неговия пример да бъде позабравен. Но както са казали в мъдрите книги, никой не е пророк в собствената си страна ... Дълбок поклон пред неговата памет !!!
цитирай
30. анонимен - Съгласен съм напълно
04.08.2008 22:24
Най - човечния и добър лекар живееше в Пловдив !!! Това беше професор Иван Андреев . Малкото останали кореняци пловдивчани много се радваме, че най- после някой наистина се заинтересува от историята на неговия живот.Благодарим на Пловдивска обществена телевизия за това, че се насочи към тази тема!
цитирай
31. optimum2 - Има и други достойни колеги като Проф.Андреев
05.08.2008 16:38
Добрия лекар не е като добрия художник, да го чакат да умре за да му покажат картините.Добрия лекар е дар и той трябва да се цени приживе.В Пловдив има такива хора и те са доказали, че са "Човеци над човеците"(според Хипократовото определение за лекар)
цитирай
32. анонимен - До optimum2
05.08.2008 20:08
Нашълно съм съгласна с Вас, колега Колев. Вие уцелихте много точно проблема.У нас често големите лекари получават признание след смъртта си, а обществото не обръща внимание достатъчно на живите лекари. Скоро посетих колега , който работи в Окръжна билница. Просто нямам думи, за това което видях . На етажа където работи той има климатици само в залата за операции. В лекарската стая пълзят хлебарки. Натоварването на колегите хирурзи е огромно . Постоянно идват спешни случаи, условията са ужасни, а заплатите са просто срамно ниски. Ужасно е, че дори няма желаещи за да се попълнят местата за медицински сестри и санитари, заради лошите условия и ниското заплащане.Няма да коментирам собствените си проблеми свързани с бездушната бюрокрация, но ще отбележа, че е недопустимо български лекари да работят при такива условия.Трябва често да се предизвикват предавания, за да се обръща внимание на ежедневния подвиг, който много български лекари извършват в името на човешкото здраве.Много ми е болно,че никой от управляващите не звема присърце проблемите на нас - лекарите . Нима има по- важна професия от лекарската? Искам да апелирам - обръщайте внимание на живите лекари. Не чакайте те да умрат за да се сетите за тях. Искам специално да насоча вниманието и към Диспансера за онкологични заболявания. Колегите всеки ден се борят за живота на хората при огромно натоварване. Необходимо е общината, държавата и гражданите спешно да предизвикат преглед на състоянието на болничните заведения и да предприемат бързи мерки за подобряване на условията на работа на лекарите. Нека помогнем на лекарите приживе, а не да се сещаме за тях след смъртта им. Разбира се конкретно за професор Иван Андреев, ще кажа, че съм чувала само най - хубави думи от възрастните ни колеги и се гордея че ние имаме такива предшественици.Трябва да заявим гордо , че и в момента много пловдивски лекари не само са на световно ниво, но и са "Човеци над човеците". Поздрави и успехи във всичко .
цитирай
33. анонимен - мнение
27.08.2008 12:59
Хората, които не го познават лично , няма голям смисъл да дават мнение за него и особено да го сравняват със съвременните лекари, защото просто нямат представа за мащаба на неговата личност.Няма как да се сравнява значимостта на личност за която само си чувал косвена информация, с личности за които имаш непосредствени впечатления.
цитирай
34. анонимен - ГОЛЯМ ЧОВЕК
16.10.2008 21:43
Той беше голям човек !
цитирай
35. анонимен - ...
13.12.2008 01:22
Майките го приемаха като светец , бащите го приемаха за пример, учениците го приемаха като най- добрия учител, за гражданите беше пример едновременно за скромност, блогородство, но и респектиращ авторитет...Дори в частния си кабинет взимаше символични пари ( 1 или 2 лева!!!!) и то само от състоятелните.
цитирай
36. optimum2 - Относно мнение-33
13.12.2008 13:06
Когато спасяваш дете,
когато се стремиш да избистриш погледа му от изгарящата температура,
когато си забравил себе си....
Тогава не се нуждаеш от ничия оценка.
Още по-малко от този над когото си се надвесил.
Оценка ще получиш много по-късно от собственните си успехи и от тези които "иерархично" стоят по-високо от тебе.
Трудът на лекарят е свещенно благо, което не-всички могат да оценят.
цитирай
37. анонимен - optimum2 изразява поетично това което мисля
14.12.2008 01:09
Колегата д-р Деан Колев , изказва с поетични думи, това, което ние лекарите с чувство за дълг изпитваме, но нямаме този литературен талант да изкажем:
" Когато спасяваш дете,
когато се стремиш да избистриш погледа му от изгарящата температура,
когато си забравил себе си...." - наистина когато мислиш за детето, чието здраве ти е поверено, забравяш себе си.Спомням си първите ми случаи , когато трябваше да действам спешно за да спася детския живот и за това, как не усещах умора по цели нощи....Това чувство те кара да си горд с професията си !
цитирай
38. анонимен - изкуството и медицината
14.12.2008 01:44
Колега Колев, пропуснах да отбележа, че Вашия блог е много интересен. Вие сте от възрожденския тип лекари с афинитет към изкуството, какъвто е бил и покойния професор д-р Иван Андреев, пред който моят баща , който е бил негов студент изпитваше огромно уважение и за когото винаги говореше с благоговение, не само заради изключителните му качества , като лекар , но и заради заниманията му с изкуство. Във вашия блог има много интересни мисли свъразни с различни творци. Освен това, считам,че трябва да се направи нещо съвременните студенти по медицина да се възпитават в това, да не възприемат медицината , като занаят, а като призвание на високоизвисения дух.Не искам и да коментирам случая, при който студенти по медицина и то от нашия пловдивски медицински университет пред завършване, бяха арестувани преди няколко месеца, заради това, че са се опитвали да рекетират младо семейство за пари със заплахата , че са инжектирали отровна ваксина на детето им. Нека не се лъжем, но по времето на нашето следване никой от колегите ни не би си помислил за такова нещо дори и за миг при никакви обстоятелства. По -младите колеги трябва да знаят, че лекарсата професия е чест за този , който я практикува. Лекарят е длъжен да помага всячески на хората. Знам от баща ми, че Андреев е изнасял здравно-просветителни беседи безплатно из цяла пловдивска област. Сега в ерата на интернета, хора като Вас и нас , трябва да поемат щафетата и защо не, да направим нещо подобно по интернет.Отново се забелязва, че цари здравна неграмотност, сред много широки слоеве отнаселението, което е много страшно. Сайтове за здравето има доста, но са по- скоро сухи или липсва нужния подход към аудиторията. Забравих да отбележа , за колегите педиатри, че днес във връзка с честването на годишнината на проф. Андреев, разбрах за интернет сайта , на който са качени част от неговите картини, от които досега повечето бяхме виждали само портрета на проф. Ватев в детска клиника. Сайта е :
www.profesorandreev.hit.bg
цитирай
39. optimum2 - За Проф.Андреев и за моралните стойности.
14.12.2008 15:43
Благодаря за хубавите думи относно моя блог, но доколкото разбрах коментирахме ценностните качества на Проф.Андреев, като учител, колега и символ за коректност, толерантност и човешко разбиране.Това той остави в нас.
Какво ние ще оставим за следващите, ще проличи по-късно.
Лек ден и до нови срещи
цитирай
40. анонимен - Традициите
15.12.2008 00:14
"...Praeceptorem, qui me hanc edocuit artem, parentum loco habiturum, vitam communicaturum eaque, quibus opus habuerit, impertiturum; eos hanc item, qui ex eo nati sunt, pro fratribus masculis iudicaturum artemque hanc, si discere voluerit, absque mercede et pacto edocturum, praeceptionum ac auditionum reliquaeque totius disciplinae participes facturum, tum meos, tum praeceptoris mei filios, immo et discipulos, qui mihi scripto caverint et medico iure iurando addicti fuerint, alium vero praeter hos nullum."................." Учителят, обучил ме в лечебното изкуство, ще имам за свой родител, като на драго сърце ще споделям с него и ще осигурявам необходимото за прехраната или работата му. А неговите потомци ще са ми като родни братя и ако желаят да изучат това изкуство, аз ще им го предам безплатно и без да им искам разписка за дължимата сума." ............................. Пловдив може да се гордее с достойните традиции и приемствеността между миналото и бъдещето в областта на медицината. Дано силите да не ни напускат, за да претворяваме в дела завета на нашите учители !
цитирай
41. анонимен - Днес имаше незапомнено тържество
18.12.2008 02:32
Днес бях на честването на 110 годишнината от рождението на проф. д-р Иван Андреев. Дойдоха толкова много хора ,че голямата зала в Тримонциум беше претъпкана. Освен правостоящи в залата , цялото фоайе и коридора бяха пълни с хора. Имаше около близо 400 души. Не си спомням друго такова честване. Хората се просълзяваха когато се изказваха.Беше целия интелектуален елит на града.Не си спомням честване на друга личност пълно с толкова много искрена емоция и преклонение.
цитирай
42. анонимен - Най - обичания
21.12.2008 00:49
Той беше най- обичания ! Няма думи с които да може да се изрази блгодарността ни към него. Поклон пред светлата памет на големия човек! Дано неговия пример да не бъде никога забравен от нас !
цитирай
43. анонимен - Големите хора заслужават дълбок поклон
26.03.2009 13:12
За всеотдайността му към всички хора -колеги,студенти ,болни....да наведем глава и благодарим,че сме го имали!
цитирай
44. анонимен - да си лекар...
26.03.2009 13:20
като проф.Иван Андреев е пожеланието ми към всички негови последователи........а не медецински статик,чиновник!
цитирай
45. анонимен - за проф.Андреев
23.04.2009 12:23
забрава няма - делата му налагат уважение,животът -пример за подражание,отношението му към хората - модел ........
цитирай
46. анонимен - ЗАЩО ЛИ НА НЕГОВО ИМЕ ДА НЯМА ДОРИ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ИЛИ ДЕТСКА ГРАДИНА??
23.04.2009 12:39
ЗА ПРИВЪРЗАННОСТТА МУ КЪМ ДЕЦАТА,ЗА ВСЕОТДАЙНОСТТА МУ ПРИ ТЯХНОТО ЛЕЧЕНИЕ,ЗА ЦЯЛОСТНАТА МУ ДЕЙНОСТ - НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ПЪК НЯКОЕ ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ ...ГРАДИНА ИЛИ Д. ЯСЛА ДА НЕ НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ!МИСЛЯ,ЧЕ гражданите на гр.Пловдив ще могат по този начин да напомнят за неговото съществуване и изразят заслуженото уважение което проф.Андреев получи
цитирай
47. анонимен - Хенри Коул
24.02.2011 03:31
Здравейте,

Аз съм Хенри Коул заем заемодателят ние предлагаме частни, търговски и лични заеми с много минимална годишна лихва, едва 3% в рамките на 1 година, за 50 години период на погасяване, продължителност, до всяка точка на света.

Даваме заеми в диапазона от $ 5000 до $ 100,0 милиона щатски долара. Заемите са добре защитени, тъй като сигурността е наш priority.Interested Лицата трябва да се свържете с нас чрез електронна поща: henryloanfirm01@live.com

Благодаря,
Хенри Коул
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226512
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031