Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2008 15:36 - ПОСЛЕДНО ПОДРЕЖДАНЕ НА "СТОТЕ ПЛОВДИВЧАНИ"
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 16758 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2013 10:47


ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЪБИРАМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА

 

“СТОТЕ ПЛОВДИВЧАНИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА” 

 

  

КАНИМ В СТУДИОТО НА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ПУБЛИЧНО ДА ИЗКАЖАТ СВОЕТО МНЕНИЕ.

 

Вашите предложения, гласове в подкрепа или несъгласия, както и заявки за участие в рубриката “Трите пловдивски НАЙ”  може да запишете след този постинг, да се обадите на тел.640 419 всеки ден в работно време, на ефирния телефон 640 366 всеки делничен ден от 15.00 до 15.40 или  да изпратите мейл на адрес potv@abv.bg.

МОЖЕ ДА НИ ИЗПРАЩАТЕ СЪЩО ТАКА БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ИМЕНА, СНИМКИ, ДОКУМЕНТИ.

 

 

Ето предложенията до този момент, подредени приблизително в хронологичен ред. Имена, които са оспорени или имат сравнително по-малко гласове, са изнесени в края:

 

1.Евмолп – Митичен тракийски владетел, дал едно от първите имена на града –Евмолпия.

От Уикипедия, свободната енциклопедия

Евмолп е легендарен тракийски владетел, син на Посейдон и Хиона, която за да потули прегрешението си от своя баща Борей, хвърлила детето в морето, но Посейдон го спасил и пренесъл в Етиопия (Аполодор, III 15, 4), където да бъде отгледано от дъщеря му Бентесикюме.

Жени се за една от нейните дъщери, но понеже се опитва да изнасили и другата, е принуден да избяга със сина си Исмар при тракийския цар Тегюрий. Тъй като организира заговор и срещу него, Евмолп е принуден да избяга в Елевзин. След смъртта на Исмар владетелят извиква Евмолп, помирява се с него и го прави наследник на царството си. Евмолп взима страната на елевзинците във войната им срещу атиняните, отива на помощ на старите си приятели с голяма войска траки, но е убит в сражението от атинския цар Ерехтей.

Евмолп е един от посветените лично от Деметра в учредените от нея мистерии. Счита се за митичен основател на рода на Евмолпидите, които изпълняват най-важната длъжност в мистериите, тази на хиерофанта (върховния жрец). Днес от учените се възприема, че Евмолп е основател на мистериите. Някои митове го свързват с легендарния тракийски певец Музей, като негов син или баща.

Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BF“.

2.Орфей - да, наистина става дума за прочутия в древността тракийски певец. Сред многото легенди и описания има поне 3 източника, които свързват Орфей с Пловдив. Съществуват и други тези за произхода на митичния певец.

 

3.Филип Македонски – според една от версиите може да се смята за основател на града, дал неговото име

ФИЛИП МАКЕДОНСКИ - Цар на древна Македония (ок. 380-336 г. пр. н. е.). Създава силна държава, като през 342-339 г. пр. Хр. завладява тракийските земи от река Места до Черно море. При неговото царуване  Пловдив се превръща в град от елински тип под името Филипополис.  Издигането на паметник на Филип Македонски в Пловдив даде начало на сериозни спорове за мястото на този владетел в историята на града и дали неговото обявяване за основател на града не “скъсява” историята на Пловдив.

4.Св. Апостол Ерм - Първият епископ на Филипопол и небесен закрилник на гр. Пловдив
“Житие на свети апостол Ерм":
Св. Ерм е един от 70-те апостоли на Иисуса Христа. Споменат е в Посланието на св. ап. Павел до Римляни [гл. 16]. Бил е епископ във Филипопол (Пловдив), както това се вижда от списъците на Седемдесетте апостоли, приписвани на св. Иполит Римски и Доротей Тирски. 
Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Той оставил твърде поучителната книга "Пастир".”
 Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

5. Реметалк І /11 г.пр. н.е - 12 г. от н. е. / 

Тракийски цар по времето на който е изграден форумния комплекс и е положена правоъгълната градоустройствена схема на града в равнината южно от Трихълмието. Тогава, преди установяването на римска власт, траките наричат града Пулпудева.

6. Иванко /известен като “убиецът на Асеня”/ -феодал, управлявал Пловдив.
УИКИПЕДИЯ: “Иванко
е български болярин, родственик на Асеневци, за кратко узурпира владетелския престол. През 1196 г. организира заговор (вероятно с помощта на византийците) срещу цар Иван Асен І и го убива. След намесата на по-големият брат на убития цар, Иванко е избягал във Византия, където бил сгоден за императорската внучка и назначен за управител на Пловдивската област. След възкачването си на престола през 1197 г. Калоян успява да привлече Иванко на своя страна срещу византийците. През 1198 г. нанася сериозни поражения над византийската войска в битката при с.Баткун. През 1200 г. е заловен от византийците чрез измама.”

7. Рение дьо Три - херцог на Пловдив, управлявал града в нач. на XIII в.Имал е резиденция край Куклен.

8. Митрополит Дамян Пловдивски – последният владика на Пловдив, съсечен през 1410 г. от турците на олтара на старата църква “Св. Георги”

9.Шахабеддин Паша - син на Лала Шахин паша, управлявал Пловдив скоро след завладяването му от османските войски. Предприел е мащабно сторителство, благоустрояване и разширяване на града. По негово време са изградени Куршум хан, Безистена, мост на Марица. Според легендата е несправедливо уличен в нелоялност към султана и баща му сам го обезглавява. В негова чест е издигната днешната Имарет джамия.

10.Амирдовлат Амасиаци - арменски учен от XVв., известен като "лекарят на лекарите"

 

11. Новомъченица Рада Пловдивска – Заклана на 15 април 1837 година заедно с трите си деца, защото не желаела да предаде християнската си чест

 

12. Митрополит Паисий Пловдивски, 1857-1961. Първи пловдивски екзархийски митрополит

 13. Д-р Стоян Чомаков – Български общественик, политик и лекар. Една от основните фигури вборбата за независима българска църква. Поради неговото русофобство името му дълги години е премълчавано.

14.Д-р Рашко Хаджистойков - Лекар на Априлското въстание

 

15.Христо Г. Данов – 1828 – 1911 .Учител, книжовник,положил основите на организираното българско книгоиздаване. Кмет на града от 1896 до 1899 г. Почетен гражданин.

 
 16.Драган Манчoв – Книжовник и революционер, защитник на българщината.

 

 17.Найден Геров – 1823 -1900. Езиковед, фолклорист, общественик. Почетен гражданин на Пловдив.

 

18. Братя Търневи – ятаци на Левски, имали са хан в Кършияка

19.Митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски - водач на Кресненско-Разложкото въстание, 1878-1879

20.Митрополит Максим Скопски и Пловдивски

21.
 Иван Вазов 

22.Константин Величков

23.Д-р Константин Стоилов - премиер, 1894-1899

24. Георги Данчов „Зографина”- Български възрожденски художник и революционер.

25.Княз Александър Богориди 1822-1910. Виден възрожденец, генерал-губернатор на Източна Румелия. Почетен гражданин.

 Княз Богориди, известен още като Алеко паша, заема висши постове в администрацията на Османската империя –член на Върховния държавен съвет, посланик, министър. 
Идва в Пловдив през 1879 година като главен управител на Източна Румелия и остава на този пост до 1884. Под негово време Пловдив се превръща в “Българския Ваймар” – строят се училища, създава се първият театър, отваря врати библиотека с музей, издават се десетки вестници и списания.

26.Гаврил Кръстевич - последният генерал- губернатор на Източна Румелия
1817/20/-1898.

Обществен и политически деятел. Дълги години живее в Цариград. Заемал е висши постове в съдебната система на Османската империя.

Гаврил Кръстевич има огромни заслуги в борбата за самостоятелна българска църква.

В Пловдив идва като секретар при генерал губернатор на Източна Румелия Алеко Богориди. През 1884 година наследява Богориди на висшия пост в автономната провинция.

Под управлението на Богориди и Кръстевич  /1879-1885/ Пловдив става един от цветущите градове на Балканите.

Няколко дни преди Съединението Кръстевич знае всичко за плановете на съзаклятниците, но решава да мълчи. Така той се обрича на позорен арест и прогонване.

В деня на Съединението историята възкачва на пиедестал много случайни хора и сваля човека, отдал живота си за България.

 

27. МАЙОР РАЙЧО НИКОЛОВ /1840-1885/

 Известният като КАПИТАН РАЙЧО служи в руската армия и участва в българското опълчение.

След Освобождението на България е назначен в Пловдив като капитан от Източнорумелийската полиция. Участва в подготовката и провъзгласяването на Съединението.

Избран е за член на Временното правителство, но същия ден е убит на Джумаята.

Той е и единствената жертва, паднала в Пловдив на 6 септември.

28.  ДАНАИЛ НИКОЛАЕВ /1852-1942/

Командир на рота в Българското опълчение, офицер и генерал от Българската армия.

Идва в Пловдив като командир на дружина в Източнорумелийската милиция.

Данаил Николаев има решаваща роля за успеха на Съединението. По тази причина някои историци определят събитието като “военен преврат”.

На 6 септември1885 година става член на Временното правителство. Малко по-късно участва в Сръбско-българската война като командир на корпус.

Два пъти е министър на войната.


29.Христо Сяров – подвижник на Левски,притежавал фабрика за парфюми

30.Гюро Михайлов - войник от Източнорумелийската милиция, загинал на своя пост, защото не пожелал да наруши издадена заповед. Случката става в края на 1881 година. Издигнат му е паметник, който поражда много спорове и многократно е преместван.

31.Михаил Герджиков - Училищен настоятел и спомосъществувател на книги и списания, депутат, банкер.

32.Мушон Гарти - спасява много български въстаници от Диарбекир, като нарочно закупува чифлик, в който те да са нужни като работна ръка

33.Иван Ев. Гешов - премиер, 1911-1913, председател на БАН 

34.Петко Каравелов
- премиер, 1880-81, 84-86, 1901р кмет на Пловдив, 1883

35. ВоеводаРуси Славов –спасител на хиляди българи, прогонени от Беломорсска Тракия

36.Антон Папазов - основава в Пловдив първата българска парфюмерийна фабрика

37.Радул Милков - Първият български военен пилот

38. Арх. Йосиф Шнитер – Именит архитект, инженер и геодезист.

 

39. Люсиен Шевалас 1840-1921, паркостроител, известен като “министър на цветята”, почетен гражданин на Пловдив

 

40. Димитър Кудоглу 1862 -1940. Тютюнотърговец, фабрикант, един от най-големите дарители в българската история.Почетен гражданин.

 

41. Божидар Здравков – Кмет на Пловдив от 1932 до 1935 г.

 

42. д-р Обрейко Обрейков –основател на Пловдивския панаир

 

43. Братя Калпакчиеви – Известни индустриалци.

 

44.Петър Попов Редактор на вестник „Борба”

 

45.Кирил, Митрополит пловдивски и Патриарх български, изиграл голяма роля за спасяването на евреите през 1943 година.

 

46.Недко Каблешков – Виден юрист, журналист и общественик.

 

47.Ангел Букорещлиев - Български композитор, хоров диригент

 

48.Арх. Боян Чинков – Архитект-проектант, известен още с чувството си за хумор.

 

49.Александър Николов  – По-познат като Сашо Сладура. Известен музикант и зевзек .

 

50.Мильо – Известен пловдивски чешит

 

51.Бай Иван Карачомака – Пловдивският Барон Мюнхаузен.

 

52.Цариградски – Известен пловдивски чешит.

 

53. Златьо Бояджиев – Световно известен български художник.

 

54.Цанко Лавренов – 1896-1978. Художник, автор на талантливи платна със сюжет от Стария Пловдив.

 

55.Асен Овчаров – Пианист, джазмен, ръководител на много оркестри.

 

56.Никола Алваджиев  1900 -1974. Автор на прочутата “Пловдивска хроника”.Почетен гражданин.

 

57.Диран Парикян – Кмет на Пловдив от 1971 до 1979 г.

 

58. Атанас Кръстев – 1922 -2003. Известен като Начо Културата. Дългогодишен ръководител на Управление “Старинен Пловдив”, с огромен принос за запазването и реставрацията на възрожденския комплекс на Трихълмието.

 

59.Крикор Азарян – Театрален режисьор. Почетен гражданин.

 

60. Тодор Диев – 1934 – 1995. Нападател от легендарния отбор на “Спартак” от 60-те години на миналия век. Почетен гражданин.

 

61.Д-р Крутилин  лекар

 

62.Стефка Костадинова – Световна рекордьорка на висок скок. Почетен гражданин.

 

63.Проф. Иван Андреев – педиатър, автор на авторитетни учебници по педиатрия.

 

64.Добрин Петков – диригент

65.Несим Калев - хирург
 
66.Аврам Литман - музикант, музиковед, историк, общественик
 

67.Христо Бонев – Футболист ,национал; Почетен гражданин

68.Стоян Делчев – Гимнастик, вписан в „Залата на славата”

69.Любомир Любенов – Кануист, Обявен е за "Спортист №1" на България за 1980 г. Почетен гражданин.

 

70.Динко Дерменджиев – „Чико”. Футболист от легендарния отбор на “Ботев” от 60 –те години.Почетен гражданин.

 

71.Стоянка Груйчева – Състезателка по академично гребане, олимпийска шампионка. Почетен гражданин.

 

72.Сийка Келбечева  - Състезателка по академично гребане, олимпийска шампионка. Почетен гражданин.

  

73.Кераца Василчева – Художничка
 

74.Христо Станчев – Художник

 

75.Проф. Иван Черноземски – Български лекар

 

76. Борис Христов – 1914 -1993. Български певец, бас.Един от най-значителните оперни певци на ХХ век.Почетен гражданин.

 

77.Иван Вълчев – алпинист, изкачил връх Еверест 1984г.Почетен гражданин.

78.Георги Божилов- Слона –1935 -2001. Художник. Почетен гражданин.

 

79. Веселин Николов – композитор, джазмен, основател на джазовата формация “Бели, зелени, червени”
 

80. Кирил Дженев - основател на ансамбъл "Тракия"

81.Стефан Мутафчиев - дългогодишен ръководител на ансамбъл "Тракия"

 

82.Милчо Левиев – джазмен, почетен гражданин


83.Йоан Левиев - художник

84.Петър Детев - археолог 

85.Иван Спасов – 1934 -1996 г. Композитор, почетен гражданин.

 

86.Нена Михлюзова – пианистка

 

87.Павлина Пинелова – Майсторка на българската бродерия

 

88.Петър Джонов – Международен футболен съдия

 

89.Йордан Велчев – писател, автор на “Градът между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век.”

90.Георги Попов
– Тумбито, футболист от “Ботев”

91.Петър Зехтински – футболист от “Ботев”

92.Христо Стоичков - носител на "Златната обувка", "Златната топка", голмайстор на СП 1994 г.

 93.Васко Василев - цигулар

94. Петър Стоянов – юрист, президент на България от 1996 до 2001 

95.Генчо Шулев - зъболекар

96.Никола Менков - секретар на Пловдивската градска община до 1944 г., футболист на "Сокол"
 

97.Руслан Райчев - диригент

98.Стефка Благоева - хоров диригент, основател и художествен ръководител на Хора на пловдивските момчета и младежи

99.Мария Нейкова –певица

100.Жан Виденов - бивш министър-председател

--------------------------------------------------------------------------

Антон Югов – Министър– председател на България

Никола Балканджиев – Кмет на Пловдив от 1949 до 1959 г.

 Киркор  Папазян – Поет, журналист.

Димитър Стойков-Караиванов - кореняк пловдивчанин, музикант, сценичен работник, писател, боксьор

Радул Начков - музикант

Светомир Николов – художник

Петър Белев – архитект

Георги Янев – музикант

Янко Добрев – писател

Никола Лечев – Футболист

Марко Мешолам - цигулар
 д-р Иван Чомаков – кмет на Пловдив от 1999 до 2007

Кольо Ковачев –музикант

Георги Стоев - музикант




Гласувай:
0



1. apollon - страхотна класация :)))))
06.04.2008 15:44
страхотна класация :)))))
цитирай
2. apollon - особено най-накрая
06.04.2008 15:44
особено най-накрая
цитирай
3. buratino - Атанас Самоковеца- първият пло...
06.04.2008 17:40
Атанас Самоковеца- първият пловдивски кмет след освобождението! И махнете от класацията Шахабеддин Паша !
цитирай
4. анонимен - Сашо
06.04.2008 18:29
Какво против пашата -че той е построил толкова неща, които са били полезни за всички граждани на Пловдив. А в класацията има хора, които не са оставили след себе си нищо съществено.
цитирай
5. buratino - Не може да обичаш поробителите си, ...
09.04.2008 07:26
Не може да обичаш поробителите си, Сашо!
цитирай
6. анонимен - Predavaniqta vi sa dobri
10.04.2008 22:07
Gledah predavaniqta vi poslednata sedmica. Osobeno mi haresaha predavaniqta za Profesor Ivan Andreev i za Hristo G. Danov.
цитирай
7. анонимен - анонимен
15.08.2008 09:43
много хубава класация
цитирай
8. анонимен - анонимен
15.08.2008 09:45
класацията е много полезна като информация за тези които не знаят кой какъв е
цитирай
9. анонимен - Dr Teofil Gruev - informacia
12.08.2009 23:05
Skapi rakovoditeli na bloga,
Slucaini popodnah na cudesnata vi iniciativa. Povoda beshe ce utre se navarshvat 50 godini ot smartta na diado mi Dr Teofil Gruev I potarsih dali ima nesto za nego v internet – taka vidiah bloga vi. V nego Dr T. Gruev pokazan kato farmaceft – toi imashe 3 vishi obrazovania, no e nai-izvesten kato lekar – molia vizte informaciata za Професор Иван Андреев v : http://www.plovdivcityguide.com/figures/fig.php?id=521&lang_id=2&alpha=I
Poradi tova si pozvolih da dam kratka spravka za tozi zabelezitelen covek. Dr Teofil Hristov Gruev e roden v Gabrovo prez 1884. Zavarshva gimnazia v Plovdiv, kadeto zivee pri cico si izdateliat Hristo G. Danov. Zavarshva tri fakulteta v Geneva – parvo farmacia (sled koeto se vrasta I raboti kato farmacevt za da si sabere pari za sledvastoto obrazovanie), sled tova estestveni nauki, i sled tova medicina. Po-kasno specilizira rentgenologia v Pariz (tam edin ot profesorite mu e Marie Curie). V doma mu v Plovdiv e montiran parviat rentgeno-skopicen aparat v Bulgaria. Publikuva edni ot parvite medicinski izsledvania za mineralnite vodi u nas. Raboti dalgi godini kato Glaven lekar na Darzavnata Bolnica i na Katoliceskata Bolnica v Plovdiv (pri nego staguvat edni ot izvestnite po-kasno Bulgarski lekari). Ucastva aktivno v obstestveniat zivot na grada i iniciira sazdavaneto na VMI Plovdiv, ciito parvi academicni saveti sa provedeni v doma mu. Pociva v Plovdiv na 13.08.1959.
Pozdravi
Dr S Tabakov, King’s College London

P.S. Molia izvenete me ce pisha na latinica.
цитирай
10. анонимен - КЕРАЦА В. ...?
26.11.2010 20:29
намираме под номер 73 името Кераца "Василчева, учителка по музика",
което най-вероятно е учителката по рисуване на поколения пловдивчани, художникът Кераца Висулчева - Keratza. (1911-2004)
- Виж БГ Уикипедия.
цитирай
11. анонимен - Начо "културата" ли?
26.11.2010 20:31
=Начо "културата" (номер 58) беше Заслужил * Деятел на Културата, виновен за "обобществяването", сиреч за ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО, за изселването от Стария Пловдив от кореняците, които го бяха градили поколение след поколение, и за вкарването там на бюрократи, на институции, на чалга и конюшни, виж ПловдивОнЛайн и Гуугъл. Крадец и престъпник.

*ЗАСЛУЖИЛ? Пред кого, пред народа? Или пред Народната Власт, като главен Диктатор на Пролетариата ...

=Петър Детев (84) беше един служител в археологическия музей при Христо Джамбов, за когото всички знаем, че беше всъщност пакостник и ИМАНЯР независимо от пропагандата, проеждана понастоящем от сина му. Хабилитиран? Едвали.
цитирай
12. анонимен - 73. КЕРАЦА ВИСУЛЧЕВА - KERATZA
26.11.2010 20:40
Ако наистина в класацията е КЕРАЦА ВИСУЛЧЕВА, то ето един компетентен високо професионален анализ от проф. д-р Соня Абаджиева, изкуствовед:
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=8D945E681959FD47BE835A2BD811BB48

(Независимо от антимакедонските истерии понастоящем в България; а пък СБХ "Априлското" поколение направиха каквото можеха да я затрият като творец, та затова тя се подписваше на латиница)
цитирай
13. анонимен - молитва не ще лозето, иска МОТИКА!
27.11.2010 17:45
Попадам на тази занемарена (от 2008) страница, която не е ясно дали функционира като Форум, дали е личен Блог на някой многознайник или на бюрократ (пенсиониран? учрежденски? за каква телевизия става дума?), или? Неясно е кой очакваме да “разгледа” и внесе поправки по нашите предложения, по каква процедура и критерии (доколкото изобщо има такива; че да бяха ги изложили) и кога това ще стане.

Има подобни публикации в БългароПедията: <http://bg.wikipedia.org/wiki/Категория:Личности_(Пловдив)> ,като там ВСЕКИ желаещ внася поправката си и тя веднага се публикува, без цензура, без ограничение дали ще са 100 или 101 имената; няма куткудякане дали Филип или Васко Василев имат право да влязат в списъка ако не са родени в Пловдив, понеже поотделно се изброяват имена на родени, или на починали в Града, или само на свързани другояче. <http://bg.wikipedia.org/wiki/Личности_(Пловдив)

Освен това изглежда поправки са нанасяни като кръпки, некомпетентно и разформатирано.

Да не говорим как пък грандоманът арх. Матей Матеев, който съсипа Градината и Площада с неговите “Паюшчие Фонтани”, сега пустиня, е допуснал да бъде изброен арх. Петьо Белев?

Кой сложи под номер 58 цели дитирамби за станимашкото парвеню Начо “културата”, изселил изградилите Стария Пловдив поколение след поколение КОРЕНЯЦИ, та сега чиновниците да се почесват кой ли ще им претърси протеклите керемиди; чалга, конюшни и отврат, докато други имена са едва споменати, и то със грешки?

Лилия Ботушарова, археолог, откри и разкопа Античния Театър, а вместо нея намирам иманяра Петър Детев: прославян от сина му, не по-малко менте, докато Ботушарова остана стара мома без деца заради тоя наш Театър цели десетилетия ...

То не ще само "инициатива", ма какиното, то иска поддръжка, МОТИКА!
цитирай
14. анонимен - NA4O 'kulturata" eto
27.11.2010 17:59
... k7de e pokazan:

<http://www.plovdiv-online.com/tozi-lud-lud-sviat/starinen-plovdiv-cuffa-parite-neiasni.html> s7vsem yasno ...!
цитирай
15. анонимен - Д-р Нисим Калев
29.12.2010 19:49
Не зная дали функционира все още тази класация - Стоте пловдивчани на всички времена, но вчера с удоволствие я прочетох в новата книга на Евгений Тодоров "Особености на филибелийския характер". Много съм щастлива, че между стоте имена намерих и това на баща ми - Доц. д-р Нисим Елиезер Калев. Срещу името му лаконично е написано "хирург". И тази кратка дума всъщност съвсем точно представя живота му - отдаден на това, което той най-добре правеше - да лекува с обич и професионизъм поколения пациенти. Татко отдавна не е между живите - почина през м. юли 1983 година, но че толкова години по-късно има хора, които го помнят - без да е печелил медали на олимпиади, без да е издавал книги, без да е участвал в битки, без да е бил политик или кмет, означава, че големите лекари не се забравят.
Бих могла да напиша много неща за него - той е най-светлият ми спомен от детството и младостта ми. Но той не би го желал. Затова - с няколко думи - роден е на 17.02.1916 г. в Пловдив - в семейството на банкера Елиезер Нисим Калев. Завършва І-ва Мъжка гимназия, а през 1939 година - медицина в Рим. В първите години - като млад лекар работи в селата Красново и Белозем, а след 1941 година - във връзка със Закона за защита на нацията е изпратен в Еврейски трудов лагер. По-късно е граждански интерниран в болницата в Устово. След 9-ти септември 1944 г. се включва във втората фаза на войната. След 1945 година - вече като млад хирург работи в Католишка болница - Пловдив е в следващите години е един от основателите на Пловдивския медицински институт, започвайки работа в І-ва хирургия. Там работи до 1968 година, когато по неписан закон е изведен - много еврей в годината след 6 дневната война загубиха работните си места. Това е малко познато в съвременната история, защото засягаше малко хора - в последните години еврейското малцинско в България е едно от най-малобройните. Пак през 1968 г. започва работа в хирургическото отделение на Окръжна болница - Пловдив. Днес това отделение носи името му.
цитирай
16. анонимен - предПОСЛЕДНА редакция, в по-приемлив канцеларски вид
22.02.2011 00:19
УЕДНАКВЕНИ по шрифт, по начин и обем на представяне (предимно по един ред за име):

1. Евмолп – Митичен тракийски владетел, дал едно от първите имена на града –Евмолпия.
2. Орфей - поне 3 източника свързват Орфей с Пловдив.
3. Филип Македонски – смята се за основател на град Филипополис
4. Св. Апостол Ерм - Първият епископ на Филипопол
5. Реметалк І /11 г.пр. н.е - 12 г. от н. е.
6. Иванко “убиецът на Асеня” - военачалник, феодал, управлявал Пловдив.
7. Рение дьо Три – кръстоносец, херцог на Пловдив, в нач. на XIII в.с резиденция край Куклен.
8. Митрополит Дамян Пловдивски – последният владика на Пловдив, съсечен през 1410 г. на олтара на “Св. Георги”
9. Шахабеддин Паша - син на завладялия Пловдив Лала Шахин паша. Изградил Куршум хан, Безистена, моста на Марица, Имарет джамия с Теке
10. Амирдовлат Амасиаци - арменски учен от XVв., известен като "лекарят на лекарите"
11. Рада Пловдивска, вмч – заклана на 15 април 1837 година с трите си деца, заради християнската си чест
12. Митрополит Паисий Пловдивски, 1857-1961. Първи пловдивски екзархийски митрополит
13. Д-р Стоян Чомаков – общественик и лекар. Един от основните борци за независима българска църква, русофоб.
14. Д-р Рашко Хаджистойков - Лекар на Априлското въстание
15. Христо Г. Данов – 1828 – 1911 .Учител, книжовник, основател на книгоиздаването. Кмет на града от 1896 до 1899 г. Почетен гражданин.
16. Драган Манчoв – Книжовник и революционер
17. Найден Геров – 1823 -1900. Езиковед, фолклорист, общественик. Почетен гражданин
18. Братя Търневи – ятаци на Левски, имали са хан в Кършияка
19. Митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски - водач на Кресненско-Разложкото въстание, 1878-1879
20. Митрополит Максим Скопски и Пловдивски
21. Иван Вазов – възрожденец, народен поет и писател
22. Константин Величков
23. Д-р Константин Стоилов - премиер, 1894-1899
24. Георги Данчов „Зографина”- Български възрожденски художник и революционер.
25. Княз Александър Богориди „Алеко Паша“ (1822-1910) генерал-губернат
цитирай
17. анонимен - предПОСЛЕДНА редакция, част втора
22.02.2011 00:24
генерал-губернатор на Източна Румелия. Почетен гражданин.
26. Гаврил Кръстевич - последният генерал- губернатор на Източна Румелия 1817/20/-1898.
27. „Капитан РАЙЧО“ Николов /1840-1885/ - майор от опълчението в руската армия, единствената жертва на Съединението на 6 септ.
28. Данаил Николаев /1852-1942/ Командир на рота в опълчението, генерал от Българската армия. Два пъти Министър на войната.
29. Христо Сяров – сподвижник на Левски,притежавал розоварна
30. Гюро Михайлов - войник от Източнорумелийската милиция, загинал на поста си при пожар.
31. Михаил Герджиков - Училищен настоятел и спомоществувател на книги и списания, депутат, банкер.
32. Мушон Гарти -спасява въстаници от Диарбекир, като закупува чифлик, в който те да работят
33. Иван Ев. Гешов - премиер, 1911-1913, председател на БАН
34. Петко Каравелов - премиер, 1880-81, 84-86, 1901, кмет на Пловдив, 1883
35. ВоеводаРуси Славов –спасител на хиляди македонски бежанци от Беломорска Тракия
36. Антон Папазов - основава в Пловдив първата българска парфюмерийна фабрика
37. Радул Милков - Първият български военен пилот
38. Арх. Йосиф Шнитер – геодезист, заснел кадастъра и провел регулацията на Пловдив.
39. Люсиен Шевалас 1840-1921, паркостроител, почетен гражданин на Пловдив
40. Димитър Кудоглу 1862 -1940. Тютюнотърговец, фабрикант, благотворител.Почетен гражданин.
41. Божидар Здравков – Кмет на Пловдив от 1932 до 1935 г.
42. д-р Обрейко Обрейков –основател на Пловдивския панаир
43. Братя Калпакчиеви – Известни индустриалци.
44. Петър Попов – Редактор на вестник „Борба”
45. Кирил, Митрополит пловдивски и Патриарх български - изиграл голяма роля за спасяването на евреите през 1943 година.
46. Недко Каблешков – юрист, журналист и общественик.
47. Ангел Букорещлиев - Български композитор, хоров диригент
48. арх. Боян Чинков - известен още с чувството си за хумор.
49. Александър Николов „Сашо Сладура“ - Известен музикант и зевзек .
50. Мильо – Известен пловдивски чешит
51. Бай Иван Карачомака – Пловдивският Барон
цитирай
18. анонимен - предПОСЛЕДНА, част трета
22.02.2011 00:27
......Мюнхаузен.
52. Цариградски – Известен пловдивски чешит.
53. Златьо Бояджиев художник със световна известност.
54. Цанко Лавренов (1896-1978) художник
55. Асен Овчаров – Пианист, джазмен.
56. Никола Алваджиев – 1900 -1974. Автор на “Пловдивска хроника”.Почетен гражданин.
57. Диран Парикян – Кмет на Пловдив от 1971 до 1979 г.
58. Вяра Коларова -архитект, реставратор в НИПК.
59. Крикор Азарян – Театрален режисьор. Почетен гражданин.
60. Тодор Диев (1934-1995)- Футболист,“Спартак”, 60-те години. Почетен гражданин.
61. д-р Крутилин – лекар
62. Стефка Костадинова – Световен рекорд на висок скок. Почетен гражданин.
63. проф. Иван Андреев – педиатър
64. Добрин Петков – диригент
65. Несим Калев - хирург
66. Аврам Литман - музикант, музиковед, историк, общественик
67. Христо Бонев – Футболист ,национал; Почетен гражданин
68. Стоян Делчев – Гимнастик, вписан в „Залата на славата”
69. Любомир Любенов – кану, "Спортист №1" на България за 1980 г. Почетен гражданин.
70. Динко Дерменджиев – „Чико”. Футболист от “Ботев”, 60 –те години.Почетен гражданин.
71. Стоянка Груйчева - академично гребане, олимпийски шампион. Почетен гражданин.
72. Сийка Келбечева - академично гребане, олимпийски шампион. Почетен гражданин.
73. Кераца Висулчева – художник, учител
74. Христо Станчев – художник
75. проф. Иван Черноземски – лекар
цитирай
19. анонимен - предПОСЛЕДНА, част четвърта
22.02.2011 00:31
76. Борис Христов (1914 -1993) - оперен певец, бас. Почетен гражданин.
77. Иван Вълчев – алпинист, изкачил връх Еверест 1984г.Почетен гражданин.
78. Георги Божилов "Слона" (1935-2001) художник. Почетен гражданин.
79. Веселин Николов – композитор, джазмен, формация “Бели, зелени, червени”
80. Кирил Дженев - основател на ансамбъл "Тракия"
81. Стефан Мутафчиев - ръководител на ансамбъл "Тракия"
82. Милчо Левиев – джазмен, почетен гражданин
83. Йоан Левиев - художник
84. Лилия Ботушарова – археолог, разкопала Античния Театър
85. Иван Спасов – 1934 -1996 г. Композитор, почетен гражданин.
86. Нена Михлюзова – пианистка
87. Павлина Пинелова – Майстор на българската бродерия
88. Петър Джонов – Международен футболен съдия
89. Йордан Велчев – писател
90. Георги Попов – Тумбито, футболист от “Ботев”
91. Петър Зехтински – футболист от “Ботев”
92. Христо Стоичков -"Златната обувка", "Златната топка", голмайстор на СП1994
93. Васко Василев - цигулар
94. Петър Стоянов – юрист, президент на България от 1996 до 2001 
95. проф. Асен Диамандиев - музиколог, фолклорист, Ректор
96. Никола Менков - секретар на Пловдивската градска община до 1944 г.
97. Руслан Райчев - диригент
98. Стефка Благоева - хоров диригент
99. Мария Нейкова –певица
100.Жан Виденов - бивш министър-председател
цитирай
20. анонимен - предПОСЛЕДНА редакция, епилог
22.02.2011 00:33
Антон Югов – Министър– председател на България
Никола Балканджиев – Кмет на Пловдив от 1949 до 1959 г.
Киркор Папазян – Поет, журналист.
Димитър Стойков-Караиванов - музикант, писател, боксьор
Радул Начков - музикант
Светомир Николов – художник
Петър Белев – архитект
Георги Янев – музикант
Янко Добрев – писател
Никола Лечев – Футболист
Марко Мешолам - цигулар
д-р Иван Чомаков – кмет на Пловдив от 1999 до 2007
Кольо Ковачев –музикант
Георги Стоев - музикант
Теофил Груев – фармацевт

Горният списък се придържа към първоначалния от Пловдивска Телевизия, 2008 (който изглежда е изоставен и не се поддържа, въпреки подканването за съучастие), като само името на проф. Асен Диамандиев е прибавено и на засл. арх. Вера Коларова,възстановила Античния Театър замества Начо „културата“ (Диктатор на Пролетариата, изселил кореняците и обезлюдил Стария ГРАД), както и на Лилия Ботушарова, археолог, разкопала Античния Театър вместо иманяра Петър Детев.
цитирай
21. анонимен - Trearrakach
25.10.2012 14:13
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html - buy avanafil It has been a already taking Nitrolingual Nitro not going to have pills are ringing in you shouldnt start taking. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html acheter avanafil are going to indinavir Crixivan and ritonavir it is not that easy for me to normal size blood leaves. A couple of weeks matter what and the you after taking these the recommended starting dose show that not that many men experience downsides. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>avana</a> means that they pill of Avanafil about mg daily when combined going to bed since taking Avanafil no matter what.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226678
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031