Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2019 11:59 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 801 Не плюйте клоуна!
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2019 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 801
Не плюйте клоуна!

 image

Един добре подреден хуманизъм не започва сам по себе си, а поставя света преди живота, живота преди човека, уважението към другите същества преди честолюбието.  
Клод Леви-Строс / Claude Levi-Strauss

Продължителността на живота научава някои от нас, не само на уважение към него, но и на уважение към другите живи. Някои се научават, дори и на уважение към професията, която практикуват, защото я харесват или обичат! Има такива и аз обичам професията си, и съм един от тях!
Повечето, обаче, не се учат, не се и развиват! Остават примати!
Винаги съм се стремял да пазя нейната репутация, съзнавайки, че тя е и моята. Никога, не бих си позволил да нагрубя или да обидя професионално колега, дори, да заслужава. Ще му се присмея, само - за зле свършената работа. Никога, не бих си позволил да накърня достойнството на професията, защото това достойнство считам и за мое, и трябва да се грижа за него, като за нещо крехко, и чупливо. Никога, не съм си позволявал да изляза пред обществото с чужд, присвоен проект, с чуждо, не мое мнение или подчинен на откровена манипулация. При нашата генерация – това беше рядкост и почти невъзможно!
Харесвам и уважавам професията си, ценя успеха и работата на колегията, независимо от нейното качество като изразявам личното си мнение, само - в обществена  полза.
*
Има, обаче, колеги, които всячески се стремят да я оцапат, да оцапат и без това, не съвсем, чистото й лице. По различни причини - наследствени и генетични, възпитателни и образователни, въпреки, че за нея са задължителни високите нива, и то от най-високите. Нараняват я, дори, несъзнателно, пак, заради багажа си.

Смейте се, присмивайте се на клоуна, но, не му завиждайте!
Той не е сам.
Трябва да сме и внимателни - нали, всеки се стреми да опази чистотата, и на своето лице като, с колебание, ще използвам и грозната чуждица – имидж.

При архитектите и инженерите това е, особено, трудно!
Придобиването и опазването на авторитет, сред твърде високо образованата, и в повечето случаи политически зависима колегия, е трудна и деликатна работа, продължителна и крехка като конструкция, защото това са професии, твърде податливи на външни влияния, които олицетворяват и характеризират, абсолютно точно, интелектуалните, и творческите възможности на обществото, за което работят. Архитектурата е видимата част от работата за обществото. Чрез нея се създават подходящите условия за живот, а хармонията им е следствие на умните и прозорливи градоустройствени проекти.
От своя страна, те са предмет на непрофесионалните интереси на всяка временна власт и това е предпоставка за създаване на непреодолима корупция. В годините, видяхме лавинообразното й развитие до непреодолими степени като колегите-търговци, които оцапаха лицето на творческите професии, най-често, владееха отговорни партийни, административни, и други властови  позиции. Недостатъчно видими, обикновено, остават липсите на доброто възпитание и човешката податливост за облагодетелстване, а напълно скрити - достойнството на човека и това на професионалиста. Тия си позволиха и оцапаха лицата на професиите, покорени от амбицията си да демонстрират високи интелектуални нива, които да им осигурят подкрепата на манипулаторите и на политическите партии. Заедно те - все още, не са установили с действията си липсата на човешко и професионално достойнство! Не вярвам това да се случи някога, въпреки, че са го загубили, по-точно са го изтъргували, много преди – още, когато за пръв път са се поставили в услуга на злото и корупцията! Не биха могли да усетят и присмеха на колегите.
Трагична е и загубата на въображението им, когато се превръщат в обикновени маши на владеещите властта на корупцията. През последните години се нагледахме, на какви ли не - куриозни, по своята същност, изпълнения, наслушахме се, на какви ли не - съвети и празни приказки от загубили достойнството си лакеи, доносници и слаби, още по-слаби, и немощни псевдо-професионалисти, жертви на службите на манипулаторите!

Не плюйте по клоуна, той е зависим!

За жалост и градът, и държавата заприличаха на тях!
мп        




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380212
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031