Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2019 05:57 - БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ С БИБЛЕЙСКО ИМЕ, ЗАД КОЕТО СЕ КРИЕ КАРДАМ Е ВПИСАН В "ИМЕННИКА" СЛЕД УМОР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 3806 Коментари: 6 Гласове:
50

Последна промяна: 07.05.2020 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ С БИБЛЕЙСКО ИМЕ, ЗАД КОЕТО СЕ КРИЕ КАРДАМ Е ВПИСАН В "ИМЕННИКА" СЛЕД УМОР


    Досегашните ми проучвания показаха,че "Именникът" на Българските князе е започнат в 693 г. по времето,когато Аспарух бил 61-годишен,две години преди гибелта на великия владетел. Аспарух загинал в битка за България по време на войната с хазарите,започнала в 695 г. но синът му Тервел очевидно спечелил войната понеже в Българския анонимен летопис от XI в. пише,че той  убил "царя на изтока" Озия:

"И този цар (Изот т.е. Тервел,сина на Испор) погуби цар Озия от изток със своите воини..."

  След това "Именникът" е продължен от втори летописец през 763 г.,когато започнало царуването на Умор. Проучвания върху този документ се правят над 150 години и с него са се занимавали какви ли не наши и чуждестранни учени но всички приемаха,че той е завършен по времето на Умор и нито ред не е написан след него. Съвсем наскоро,буквално преди 2 месеца обаче открих,че "Именникът" си има и трета част,която е завършена през IX-Х век. Втората му част наистина е писана по времето на Умор но не в 765 г.,както приемаха досега тюрколозите а в края на 763 г. и завършва с думите:

"Уморъ- 40 дни. Род ему Укиль (~ Вокил) а летъ ему Диломъ Тутомъ."

  Това обаче не е краят на документа,понеже той продължава с думите:

"След гореказаните царе асурийски царува също споменатият по-горе Навуходоносор- 24 години."

Сегмент от Уваровия препис с Навуходоносор:

image

Сегмент от Московския препис с него:

           image

       image

  По-нататък се обяснява как този цар "превзел Йерусалим",т.е. разрушил храмовете и създал велик град наречен Вавилон,в какви пропорции издигнал вратите и стените му,как направил езеро в него и т.н. Досегашните изследователи приемаха текста донякъде буквално,но не съвсем- те се хващаха за имената на царя и на града и свързваха този "асурийски цар" с вавилонските владетели Навуходоносор I (1126-1103 г. пр. Хр.,другаде: 1125-1104 г. пр. Хр.) и Навуходоносор II (605-562 г. пр. Хр.),без да коментират останалата част от текста и условностите,включени в него.

  Днешното време изисква всяко изследване да бъде направено прецизно и да обясни точно всеки наличен детайл,а не да претупва нещата като тюрколозите. Те премълчаваха пасажа с Навуходоносор,понеже Българските владетели в него са наречени "асурийски царе",а не тюркски или монголски. В по-ново време се появиха различни версии за този пасаж,но нито една от тях не вземаше предвид точното му значение а опитваше да обясни наличието на странните за Европа месопотамски имена,изваждайки ги от контекста на цялото изречение. Изследователи като проф. Иван Танев и Андрей Киряков (Андорей) също допускат тази грешка но Киряков има голяма заслуга за откриването на истината,понеже е адаптирал древния текст към съвременния Български най-точно от всички и с това привлече моето внимание към него.

  Проф. Иван Танев допуска грешно тълкувание на текста за Навуходоносор,с което изключва възможността да обясним защо Българските владетели са наречени "асирийски царе":

image

   Историкът Андрей Киряков дава най-точна съвременна адаптация на текста за Навуходоносор в "Именника" но е нямал съпровождащите факти,които биха позволили да стигне до моите изводи:

image

  Съблогърът Валентин Иванов-Атил стига до същия извод,макар че работите му като цяло са смес от верни и неверни неща:

           image

  Това неизвестно за широката публика продължение на "Именника" бе коментирано и в някои интернет-форуми но не получи правилно обяснение,понеже никой не обърна по-задълбочено внимание на една тънка подробност от текста в който се казва,че Навуходоносор е царувал СЛЕД изредените "асурийски царе",а не преди тях! С оглед на него този проблемен пасаж щеше да е съвсем на място,ако вместо библейското име Навуходоносор в него стоеше някое древно-Българско име,което да бъде свързано с някой от владетелите след Умор. Употребеното в текста вавилонско име обаче,което е споменато и в Библията насмита всички туркомански варваризатори на Българското минало и им пречи да ни припишат тюркски произход. Затова те спестяват въпросния пасаж на любознателните читатели за да не им навява "еретични" идеи,че библейското мислене фигуриращо в него не се стикова с примитивната номадска биография,която се приписваше на Българите.

  Ако погледнем внимателно изречението след Умор ще забележим,че с помощта на някои библейски понятия то съобщава факти от Българското минало,но включва и някои условности:

1. Българските владетели,обозначени по-горе като КНЯЗЕ са наречени АСУРИЙСКИ (АСИРИЙСКИ) ЦАРЕ. Това е трябвало да изостри вниманието на изследователите и да ги насочи,че освен тази условност във въпросния текст може да има и други условности. Това,че изброените в текста владетели са Български а не асирийски личи от следните няколко неща:

а) всички споменати владетели са КНЯЗЕ т.е. носят титла,непозната на древните асировавилонци.
б) имената на изброените князе не са асировавилонски и са представени в същата последователност,в която са царували известните от други извори Български владетели Аспарух (Исперих), Тервел, Кормесий (Кормисош), Телец и Умар (Умор).
в) там се говори за владетел,който царувал не преди изброените в началото на документа Български князе,а ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ СЛЕД ТЯХ. Това означава че библейското име Навуходоносор,с което е споменат този владетел е условно и се отнася за някой от царувалите след Умор Български владетели.

2. Въпросният пасаж посочва,че царувалият след Умор Български владетел е "превзел Йерусалим",т.е. разрушил е храмовете. Това обяснява защо той е оприличен с Навуходоносор II,който разрушил великия Соломонов храм в Йерусалим. Това изключва вероятността в текста да е споменат Навуходоносор I,който царувал 23 години (според други извори 21),но никога не е разрушавал никакви храмове,нито е създавал град като Вавилон. Двайсет и четирите години,които царува загадъчния владетел изключват възможността той да е бил и Навуходоносор II,който царувал цели 43 години.

3. Същият пасаж указва че въпросният владетел е създал нов град,който авторът оприличава на Вавилон. Тук явно не става дума за стария библейски Вавилон,построен 1000 години преди Навуходоносор I а за някакъв "нов Вавилон",който очевидно е Български град. Старият Вавилон е познат като храмов град- Вавилонската кула била сред най-големите храмове на Седемте богове в него което означава,че в "Новия Вавилон" са строени подобни езически храмове,в които се чествали Седемте основни Български богове.

4. В построения след Умор нов град са издигнати отбранителни стени и е направено езеро. Доколко точно са предадени техните размери,упоменати след това е въпрос,който изисква допълнително проучване но предаването на размерите е направено по примера на Стария завет,в който съвсем точно са описани размерите на Соломоновия храм.

  Когато отчетем условностите,осмислим библейските имена в текста и погледнем по колко години са царували владетелите след Умор,няма да е трудно да открием кой Български владетел от нашата Първа империя е наричан "Навуходоносор". Токто, Докум и Диценг (Цок) веднага отпадат,понеже са царували твърде кратко. Същото се отнася за Маламир,Расате и Борис II,да не говорим за владетелите след Самуил. Телериг царувал от 7 до 10 години според тюрколозите и 13 г. според Блазиус Клайнер- значи не е той. Крум царувал по различни данни от 7 до 17 години,значи и той не е. Мортаг ("Омортаг") е 17 г.,Пресиан- 16 г. а Борис "Първи"- 37 г.,значи не е бил нито един от тях. Симеон Велики е 34 г.,Петър I- 43 г.,Роман- 20 г. а Самуил- 17 г.,значи и те отпадат.

  Остава само Кардам. Неговите години не се знаят точно,понеже учените нямат писмени нито календарни данни кога точно е починал той и кога е възшествието на наследника му Крум. Царуването на Кардам по различни данни продължило от 19 до 28 години,но никой не знае точно колко. Така той остава единствения възможен кандидат и днес твърдо мога да заявя,че под името Навуходоносор в "Именника" е посочен именно Кардам,заедно с 24-те му години на царуване!

  Кардам наследил Телериг на престола и е напълно възможно Токто и Телериг да са пропуснати в "Именника" подобно на много владетели преди тях,а после да е посочен Кардам с някакво библейско прозвище. Прецизираните данни за царуването на Телериг,които даде Календарната таблица на Българите сочат,че той е царувал от 765-778 г.,което съвпада с данните от надеждните исторически извори. В такъв случай Кардам е царувал от 778-802 г. (точно 24 години) и няма да се открие летопис,който може да обори това! Истина е,че Блазиус Клайнер е посочил за него 28 години,но той има голям брой сгрешени датировки- за Цок (Диценг) е посочил 6 г. царуване,за Мортаг ("Омортаг")- 11 г. а за Борис "Първи"- 43 г.,което очевидно е невярно и означава,че поне част от годините на царуване при него са сгрешени.

  Царуването на Телериг обаче е точно предадено от Клайнер,понеже се връзва с другите исторически извори а това на Кардам е сгрешено по една или друга причина защото не е възможно да приемем,че Крум е седнал на престола през 806 г. при сигурните данни,че в 805 г. той а не Кардам е завладял остатъците от Аварската държава. Така установяваме,че Крум е царувал точно 12 год. (802-814 г.). Васил Гюзелев се опитвал да докаже,че той се възцарил преди 800-та година,но не разполагал с никакви опорни точки и исторически извори,с които да аргументира своята хипотеза за разлика от мен. Знаем,че активната политическа дейност на Крум започва в 805 г.,а той бил много активен владетел и не оставял държавата в пасивно състояние за дълго. Това в по-голяма степен подкрепя моята теза отколкото тази на Гюзелев а календарните данни от "Именника",на които се позовавам са приети за меродавни от всички световни учени и няма причина да се съмняваме че владетелят,който царувал 24 години след Умор е бил именно Кардам.

  Защо Кардам е наречен Навуходоносор? Явно защото разрушил онези християнски храмове,които Българите построили от покръстването на Тервел до времето на Телериг. Днешните историци не признават това,понеже е писано в Български извор а не във "византийски" или руски,но Паисий Хилендарски ползвал неизвестни за нас източници и изрично е написал,че Българите били покръстени от Тервел в 703 г. (кликни за да увеличиш):

image

  Данните от "Именника" потвърждават,че Паисий е бил принципно прав а в следващите редове на своята История той дава ново конкретно сведение за нашето ранно християнство като съобщава,че владетеля Сабин почитал иконите в България но като избягал при ромеите,станал иконоборец:

image

   В западноевропейски географски речник от XIX в. има много подобно сведение с единствената разлика,че Българите са станали за пръв път християни през 700-та г.

                                              image

  Тези съобщения трудно може да бъдат обяснени с някаква грешка или с преекспониране на исторически данни,понеже Паисий съобщава и друг неприятен за казионите факт: Българите се върнали към езическата вяра по времето на Копроним,след като държали християнския закон 78 години (кликни за да увеличиш):

image

  Ако приемем 703-а г.,съобщена от Паисий или 700-ната год.,съобщена в западноевропейския речник като начало на нашето християнство и добавим към тях споменатите 78 години ще открием,че Българите са оставили християнската вяра в 778 или 781 г.,което точно бележи времето на Кардам и Телериг. Преди това обаче Паисий пише,че Телериг вече бил езичник а народът ни изоставил римското християнство по времето на Копроним,който починал в 775 г. Така откриваме,че в датировките на Паисий има грешки и не можем да им се доверяваме напълно,но това не дава повод да отхвърлим основните му твърдения: Тервел се покръстил заедно с народа си в началото на своето царуване,наследниците му почитали иконите за разлика от "византийците",а тежката политическа криза през VIII в. у нас била преодоляна по времето на Телериг или Кардам,когато езичеството отново станало държавна религия.

  Още преди 30 години проф. Москов установил,че Паисий Хилендарски е ползвал неизвестни за нас исторически източници,в които има достоверна информация но по една или друга причина не са достигнали до нас (Моско Москов- "Именник на Българските ханове", стр. 259) :

image

   Затова няма причина да се съмняваме в основните твърдения на Паисий: Българите приемат християнство към 700-та г. но между 775-778 г. се връщат към езичеството по две основни причини:

1. Тежката политическа криза,в която изпаднала България след тази сериозна религиозна промяна.
2. Българите нямали удобна азбука,чрез която да преведат свещените писания на своя език,а латинския и гръцкия им били чужди. Това обяснява бягствата на Сабин и Телериг във "Византия" и създава впечатление че Телериг е имал пристрастие към християнството,но управлявал като езически владетел до 778 г. а династичен или религиозен заговор срещу него го принудил да избяга при своите довчерашни врагове и поставил на мястото му Кардам. Новият владетел се заел да разрушава християнските църкви,строени у нас преди Телериг и почнал строителството на нов голям Български град,който може да е единствено Преслав.

  Явно Кардам е наречен така понеже разрушил християнските храмове,вдигнати у нас при "първото" християнизиране на България,направено от Тервел към 700-та година и приключило към 778 г. Оприличаването на владетел като Кардам с разрушителя на храмове Навугодоносор не е изключение за християнския свят,а по-скоро правило- НАВУХОДОНОСОР е наречен и "византийския" император Михаил VIII Палеолог заради това,че приел унията с Рим и изпратил западни кръстоносци да разрушат Атонските манастири:

         image

  Библейското име ИЗОТ,с което е наречен Тервел в Българския анонимен летопис от XI в. потвърждава,че Българите от IX-Х в. били склонни да сравняват своите владетели с персонажи от Библията,които най-добре описват тяхната същност. Плод на същата тенденция е библейското име ОСИЯ (ОЗИЯ),с което е наречен убития от Тервел хазарски владетел. Това може да бъде само хазарския "цар" БУЗИР ГЛАВАН (другаде Ибузир Глиаван),чието име не е тюркско а отчасти персийско- отчасти Българско,понеже означава ВЕЗИР ГЛАВЕН (Главен Везир):

     image

   Неговото царуване приключва точно по времето на Тервел в 715 г. което означава,че Тервел е отмъстил достойно за смъртта на баща си Исперих (Аспарух).

  Личното име ИЗОТ в Анонимния летопис е добре познато в земите на днешна Русия,където е обявено за "славянско":

            image

  То обаче отговаря на библейското име ИШОД,споменато другаде като ИСОД,ИЗОТ и ИШХОД и доказва,че древните Българи са познавали обстойно всички библейски имена и са ползвали някои от тях за своите нужди (кликни за да увеличиш):

    image

   Всичко това в крайна сметка означава,че "Именникът" е имал и трети автор а наличието на три отделно написани части променя изкорен възгледите за него и за сетен път доказва,че той не е писан на камък а после преписван на хартия. Трите му части и библейското име НАВУХОДОНОСОР в него,допълнени с библейските имена в Анонимния летопис от XI в. и титлата ЦАР, употребена в края на "Именника" и в XI в. за Тервел говорят,че досегашните представи за него са вече остарели и не може да бъдат приемани за верни. Днес на тяхно място се очертава друга версия: че "Именникът" е вид историческа компилация,съставена въз основа на три по-големи Български летописа или дори книги,които съществували като части от Симеоновата енциклопедия ("Симеоновия сборник") през X в.,но днес са изгубени или унищожени. Авторът на "Летописец елински и римски" е цитирал отделни пасажи от тези владетелски летописи и така съставил краткия текст,който днес наричаме "Именник на Българските князе".

  Кога е написан летописът или книгата,от която е взета третата част на "Именника"? Титлата ЦАР,употребена в нея и възхвалата на Кардам-Навуходоносор като първостроител на Преслав показва,че той е писан към началото на X в.

  Накрая ще добавя че титлата ЦАР,въведена в "обращение" от Българите няма нищо общо с "византийската" титла КЕСАР,понеже е употребена и за Испор (Аспарух),който не е бил кесар а само Велик княз. Титлата ЦАР се родее с евразийските благороднически и владетелски титли САР, ШАР, ПЕР и СЪР, употребявани от Месопотамия до Британия от народи близки до нашия и означава САР (СУР)- Наместник на Слънчевия бог т.е. на божеството,което гърците нарекли Дионис.




Гласувай:
50


Вълнообразно


1. barin - Здравей, Щапаров. Кардам го дат...
30.07.2019 18:13
Здравей, Щапаров. Кардам го датират по два начина: 777-801 или 778-802 г. Излиза, че от Първото Българско царство само той е царувал 24 години. Защо обаче се свързва с толкова стар период не ми е ясно. Двамата Навуходоносор са били много преди него. При показаното за хазарските владетели се забелязва, че един Бузир Главан е при края на Аспарух и близо да края на управлението на Тервел. Тервел се е оправил с хазарите преди 715 г. Един хазарски владетел е побеждаван от двама български, което напомня за по-ранни времена при Юстиниан Ринотмет- побеждаван от същите двама- Аспарух през 685 г. и Тервел през 711 г. при повторното му възкачване с помощта на Тервел.
Поздрави!
цитирай
2. shtaparov - Здравей, Щапаров. Кардам го дат...
30.07.2019 19:37
barin написа:
Здравей, Щапаров. Кардам го датират по два начина: 777-801 или 778-802 г. Излиза, че от Първото Българско царство само той е царувал 24 години. Защо обаче се свързва с толкова стар период не ми е ясно. Двамата Навуходоносор са били много преди него. При показаното за хазарските владетели се забелязва, че един Бузир Главан е при края на Аспарух и близо да края на управлението на Тервел. Тервел се е оправил с хазарите преди 715 г. Един хазарски владетел е побеждаван от двама български, което напомня за по-ранни времена при Юстиниан Ринотмет- побеждаван от същите двама- Аспарух през 685 г. и Тервел през 711 г. при повторното му възкачване с помощта на Тервел. Поздрави!

Защо Кардам е свърван с Навуходоносор,това вече обясних а войната с хазарите или се е проточила много,или е избухвала нова война през определени промеждутъци и няма причина да мислим,че нашия летописец е излъгал: най-вероятно хазарския "каган" Бузир Главан е убит от нашата армия през 715 г.,след което е сключен изгоден за страната ни мирен договор.
цитирай
3. zaw12929 - Za факти от Българското минало П...
31.07.2019 08:22
Za факти от Българското минало Поздравление!
цитирай
4. nikikm - Здравей Щапаров,
31.07.2019 16:21
Прекрасен материал!Жив и здрав!
цитирай
5. shtaparov - Za факти от Българското ...
01.08.2019 01:33
zaw12929 написа:
Za факти от Българското минало Поздравление!

Благодаря- то заслужава да бъде разкрито в целия му блясък и пълнота,за да стане ясно и на децата колко велики са били дедите ни!
цитирай
6. shtaparov - Прекрасен ...
01.08.2019 01:35
nikikm написа:
Прекрасен материал!Жив и здрав!

Благодаря приятелю- за хора като теб се моля добрите неща,които пожелават на другите да им се връщат стократно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4818829
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136760
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи