Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2013 00:15 - ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ СКАРВАТ ЗА РАДОСТ НА ... ВЛАСТТА
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2154 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2013 00:19


Разногласия за това дали и как гражданите да се включат в предстоящите парламентарни избори на 12 май доведоха до явен разрив между организаторите на протестните акции през последните два месеца. След като вчера бяха учредени две нови граждански движения - "Освобождение" и "Национално движение 20 април", днес в София беше обявено създаването на трето такова - "Българска пролет".
Днес разцепването ясно пролича от изказванията на различните граждански координатори и участници в протестните шествия из цялата страна.
В София
протестиращите срещу монополите се разделиха на две групи, след като се събраха пред сградата на министерството на икономиката. Оттам част от хората се отправиха към Народния театър, водени от един от най-известните координатори на протестите, Янко Петров. Той посочи като причина за това факта, че политически партии се опитват да използват недоволството на гражданите, като представят посочени от тях хора за лидери на гражданите. Според него всяка нова организация, която използва недоволството на българите, е политическа.
Искаме да се дистанцираме от политическите протести.
Градовете сами трябва да си излъчат кандидати и да си организират структури и листи за изборите

смята Петров. Аз, Дончо и Ангел (Дончо Дудев и Ангел Славчев също са сред най-активните организатори на протестите - бел. ред.) оставаме на улицата. Ние търсим решение за страната. Идеята ни не е да влизаме в политиката, а градовете да се освободят от политическия монопол. Няма да участваме в ПР на хора, които са опитват да грабнат от хорското недоволство. Докато се борим от топлофикация, ЧЕЗ, "Енерго-про", другите започнаха да правят кръгли маси и да си разпределят гласове и мандати, обясни Петров.

Той обвини учредителите на сформираното вчера
сдружение "Освобождение" в това, че принадлежат на движение "България за гражданите" и че използват бунта на хората за своите политически цели.
Докато Петров призоваваше събралите се около 100 души да настояват за своите социални права и да не участват в политическото управление на страната, един от присъстващите му опонира. Протестиращият Иван Христов заяви, че всички българи трябва да имат осигурени политически права, а не да нямат достъп до управлението на страната. Крещейки, Христов обвини Янко Петров, че говори "пълни глупости и социални бози"

Това пък доведе до реакция от страна на останалите събрали се, част от които се опитаха да изблъскат Христов, като го наричаха провокатор.

Присъстващите полицаи обаче не позволиха да се стигне до сериозни сблъсъци. След около 15-минутен спор Янко Петров се приближи до опонента си и го призова заедно да се борят за България. После двамата си стиснаха ръцете и заедно се изправиха пред събралите се пред сградата на Народния театър "Иван Вазов".

image

 

Протест срещу монополите пред Народния театър
Фотограф: Георги Кожухаров


Междувременно друга група от около 50 протестиращи се беше събрала по традиция на Орлов мост и се отправи към Народното събрание. Сред тях също възникна спор за това кой да представлява гражданите.

Друг от лидерите на протестите - Янаки Ганчев, обяви от палатковия лагер до парламента, че идната седмица на палатка ще излязат и протестиращи от Русе. Вече втора седмица Янаки Ганчев заедно с други протестиращи е денонощно на палатков лагер. Събралите се там продължават да скандират "Победа" и "Bсички заедно за обединение", а някои от тях развяват и българското знаме. От протестиращите от Орлов мост, както те сами се наричат, призовават протестиращи от други общини да излязат на палатков лагер.

Почти по същото време - в 13 ч., в пресклуба на БТА беше обявено създаването на ново движение на протестиращите, наречено "Българска пролет". Като лица на новата формации се представиха Хари Хараламбов, Димитър Митев, Александър Пеновски, Лора Любенова. По думите им движението им вече има над 1500 членове и продължава да набира привърженици.

Учредителите на "Българска пролет" заявиха, че не са против партиите по принцип, а срещу онези, които вече са участвали в управлението на страната и са отговорни за състоянието й. Те представиха 30 искания, които ще дадат на вече съществуващи политически формации, и ще работят само с тези, които се съгласят да ги изпълнят. Идеята на членовете на "Българска пролет" е да се явят на изборите чрез регистрацията на вече съществуващи партии.

image

 

Протест срещу монополите пред Народния театър
Фотограф: Георги Кожухаров
Междувременно протестиращите във Варна спряха два влака и блокираха достъпа до Аспаруховия мост. Преди това гражданите протестираха и пред сградата на енергоразпределителното дружество. Акцията започна пред сградата на общината, където се бяха събрали около 150 души. Някои от гражданите носеха плакати с надписи "Да изметем "Пазари" ЕАД; "Енерго-про - вън" и др.  Разминавания в исканията демобилизираха и гражданите на Добрич  за участие в протестните акции.

В Бургас около стотина души се събраха на поредния протест срещу монополите. Хората започнаха да се събират около 11.00 часа на площад "Тройката" до Съдебната палата". От инициативния комитет, който организират протеста, отново припомниха своите искания за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, прекратяването на делата от страна на ВиК и ЕРП-тата срещу граждани, настояват за тяхната национализация и да не се приватизира БДЖ. Протестиращите в Бургас заявиха, че следващата седмица предстои да внесат писмо в община Бургас и с исканията си към местната власт. От това как ще реагира общината и дали ще се съобрази с тях зависи и оттук нататък как ще протекат протестите и дали ще има такива. Протестиращите носят плакати "Да разбием стената" с нарисувани танкове и "ЕС погреба България".

В Пловдив на сбирката на протестиращите се събраха над 500 души, които освиркаха представителя на учреденото вчера движение "Освобождение" Васил Кльонков. Хората заявиха, че протестът им е надпартиен, и поискаха да се смени изцяло властта, а не само марионетките в нея. Обявиха се и против банковите институции и действията им спрямо хората, които имат кредити и не успяват да ги погасяват. Протестиращите настояват и за промяна в страната, която да доведе до връщане на хората, които са в чужбина. За пореден път беше поискана оставката на кмета Иван Тотев.

Протестиращите във Велико Търново се разграничиха от учредените партии "Българска пролет" и "Освобождение", съобщи по време на днешния протест Светлин Тачев - един от организаторите на протестните действия през последния месец. Според него учредяване на подобни партии ще разедини участниците в протестите и ще унищожи протестното движение.

Организаторите на протестите във Велико Търново са предали две предложения до кмета на Община Велико Търново и до председателя на Общинския съвет. Те са поискали помещение, в което да провеждат сбирките си и създаване на Обществен съвет от граждани, който да работи съвместно с общинските съветници преди гласуването на важни решения за града и общината, каза Господин Гюров от Гражданско сдружение "Обединени за глобална промяна".
Около 50 души излязоха днес на поредния протест срещу монополите във Велико Търново. Те носеха национални знамена и скандираха "Елате с нас, протестът е за вас", "Събудете се" и "Мафията вън". Шествието премина от Европейския информационен център до сградата на общината.

Граждански акции се проведоха още в Благоевград, Сливен, Плевен, Ямбол, Хасково, Шумен, Враца.

Междувременно от движение "Модерна България" обявиха, че лидерите на протестите от три града - Плевен, Ямбол и Хасково, са се присъединили към формацията.

"Като един от организаторите на протестите в Плевен заявявам нашата твърда воля да продължим, защото до момента политиците в парламента и правителството не направиха нищо за решаване на проблемите, които изкараха изстрадалия български народ по улиците. Ние не искаме поредната партия и поредния месия. Искаме смяна на системата на олигархичния капитализъм с управление на гражданите и справедлива икономика. Затова се включваме се в гражданското непартийно Движение "Модерна България", което още със създаването си през юни 2012 г. заяви категорична воля за смяна на системата и предложи пакет от реформи в своя Граждански манифест за смяна на системата". Това се казва в открито писмо, изпратено до движение "Модерна България" от музиканта Пешко Трайков, който е едно лицата на протестите в Плевен.

Той и други протестиращи от града се включиха активно в подписката на движението за предизвикване на национален референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14207964
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031