Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 13:56 - Преглед на патриотичната самодейност
Автор: kalinpurvanov Категория: Политика   
Прочетен: 3433 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.11.2012 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Калин Първанов

"Айде пак да се вземеме", думаше Волен Сидеров на Валери Сименов от площада в Пазарджик. "Късно е либе за китка", отговори му собственикът на телевизия СКАТ


"Хубава си, моя горо", звучи от първата сцена на пазарджишкия централен площад. "Боят настана!", отговарят й тонколоните на втората.
Ако не е плътният полицейски кордон и повсеместното присъствие на униформени, човек току-виж се объркал, че е попаднал на преглед на патриотичната художествена самодейност.

Гората ни може и да е хубава, но площадът е мръсен. В околното пространство е трудно да се открие някакъв извор на национално самочувствие. Ако го има, сигурно е затлачен с окапали листа като празния шадраван. Небето над Пазарджик - с цвят на стомана, е в унисон с настроението на участниците в предстоящия сбор. Те пристигат с автобуси от различни точки на страната и организирано се насочват към една от двете сцени. Дели ги само градската тоалетна (в състояние, обичайно за сградите с обществено предназначение у нас).

"Ето, Симеон пристига!" – опитва се да повдигне настроението тонрежисьорът на трибуната, около която са се скупчили привържениците на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), по-известен като Партията на телевизия СКАТ. След малко ще пристигне лидерът й Валери Симеонов, а демонстрантите ще го посрещнат с "Тих бял Дунав се вълнува" и "Тук се гледа мойта воля – аз съм капитан!". Конкуренцията отвръща с "Тоз, който падне в бой за свобода...", когато към трибуната се насочва водачът на "Атака" Волен Сидеров, придружаван от колегата си от ВМРО Красимир Каракачанов. Мероприятието им е наречено "Обединени националисти срещу ислямския екстремизъм".
Картината на площада подсказва, че обединените националисти са почерпили опита на сдружените земеделци. Колкото повече се обединяват – толкова повече се роят.

Формалният повод за присъствието на двете агитки е поредното дело срещу "Групата на 13-те" в Пазарджишкия окръжен съд, обвинени в проповядване на радикален ислям. Но същинската причина да са тук, изглежда, е друга – поводът е изключително подходящ за
 

 

първо премерване
на влиянието

 

на двата формиращи се националистически блока за парламентарни избори 2013.
На площада и около него се очертава следното разположение на силите: НФСБ разполага с около 300 "щика", приблизително толкова са и в лагера на "обединените". Полицията е мобилизирала около 200 "палки", половината от които са заели позиции по демаркационната линия пред съдебната палата – улица "Хан Крум". "Тамо са вразите" на митингуващите – група мюсюлмани, събрани на поредното си мълчаливо присъствие (неразрешено от властите) в подкрепа на обвинените. Не влизат в пререкания и коментират събитията поединично. На брой са по-малко от националистите – около 200 човека, но видимо е по-ниска и средната им възраст. "Толкова ли се събраха от цяла България? Я ги я...", подхвърля млад мюсюлманин, доволен от рехавите редици насреща. От групата се лее родна реч омайна сладка на родопски диалект. А тук-там и някоя звучна нашенска "благословия" по адрес на националистите.

  

Не е нашенски
само поздравът

който разменят помежду си. "Добър ден!" сякаш е напълно забравен и подменен от "Салам алейкум!", който произнасят с натрапчив акцент.
"Братя и сестри!", кънти от другата страна на булеварда. От митинга на "Атака" и ВМРО се носят люти клетви срещу ислямистите, "пингвините", джагалите, циганите, паразитите, мафията, крадците, продажниците, ДПС, БСП, ГЕРБ, Бойко Борисов, Доган и Ердоган. От своя страна ораторите на НФСБ бичуват ислямистите, "пингвините", джагалите, циганите, паразитите, мафията, крадците, продажниците, ДПС, БСП, ГЕРБ, Бойко Борисов, Доган, Ердоган и... Сидеров. Сред слушателите има хора всякакви. Видимо липсва единствено прокурор, който да си води бележки за речи, насаждащи омраза. Подобни на изказванията, за които е подсъдим неформалният лидер на ромите мюсюлмани в Пазарджик Ахмед Муса.

От микрофона

Димитър Димов, координатор на "Атака" за Югоизточна България:
За тази свобода ли умря Левски, питам аз днес? За тази свобода ли умря Ботев – да я подаряваме днес в ръцете на гаджалите, които се опитват по всякакъв начин да ни турцизират, да ни циганизират и да затриват по всякакъв начин православното християнство.

Адриан Асенов, координатор на "Атака" за Северозападна България:
От България трябва да кажем, че е тръгнало православието за цяла Европа и за цяла Азия – говоря за териториите, населявани от така наречените славяни. Така че не трябва да оставяме тук люлката на цивилизацията да бъде завладяна от едни тълпи неграмотни и уродливи хора, които ходят и крещят "Аллах уакбар" или каквото и да е там...

Илиян Тодоров, член на "Атака"-Благоевград:
Аз искам да ви кажа от моите обиколки на страната – цели райони вече са тотално ислямизирани. Гърмен, Якоруда, Гоцеделчевско, Белица – там просто българите живеят в страшен ужас. Те са потъпквани, там, ако не знаеш български (?!), ти не можеш да си намериш работа.

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО:
От години говорим, че в циганските махали се шири ислямизъм, че проповедници от Саудитска Арабия, от Йемен, от всякакви други държави се влачат тук и евтино купуват и без това немного скъпите души на обитателите на циганските махали. Обитатели на махали – гладни, бедни, необразовани и в голямата си част мразещи ни. Не вярвам някой от вас да си мисли, че в циганските махали се шири обич към нас – техните все пак домакини.

Валентин Касабов, съпредседател на НФСБ:
Тук сме, защото държавата е в насипно състояние. Тя трябваше да се намеси още когато ни провокираха тези, човекоподобните с бурките, пингвините – не знам още как да ги нарека - нещо средно между хомосапиенс и паразити.

Любомир Линков, областен координатор на "Атака" за Габрово:
Имайте кураж, продължавайте напред, никога главата надолу. Защото ние – вашите синове, ще застанем зад вас и ще станем бащи и България ще пребъде!

Младежки активист на "Атака":
Няма да говоря дълго. Важното е България да е вечна!


Справедливостта изисква да отбележим, че трибуната на НФСБ, макар и рядко, дава примери и за етническа търпимост. Сред ораторите има и ром. "Ние, нашите турци и нашите цигани си ги обичаме. Не трябва да позволяваме на радикалният ислям да ги употреби и да ги използва за своите цели", заявява активист от Добрич. В отсрещния лагер наблягат предимно на хард национализма.

Единият митинг се предава по телевизия "Алфа", другият – по "СКАТ". Никоя от двете медии не отразява проявата на конкуренцията. Ораторите сякаш говорят повече на зрителите, изтегнати върху диваните, отколкото на твърдите си привърженици, вдигнати накрак в хладната утрин.

"Да освиркаме "Атака", която за толкова години в парламента не е направила нищо срещу ислямската заплаха!", призовава оратор на НФСБ и изтръгва мощно дюдюкане. "Не "Атака е управлявала България през тези 22 години, не "Атака" е разпродавала активите на България!" – отговаря лично Волен Сидеров от другия край на площад "Съединение". -  "Всеки, който клевети "Атака" и патриотичните формации, помага на враговете на България."

Двата митинга намират и друга обща тема за размисъл – събитията, предшествали окончателното завладяване на България от османлиите. Както е известно, през 1396 г. цар Иван Срацимир предава ключовете на Видин на султан Баязид в неуспешен опит повторно да бъде признат за негов васал. "Кое е последното българско царство - Видинското. В днешно време коя е първата община, която фалира - Видин!", разтревожен е говорител на НФСБ. Отсреща лидерът на "Атака" демонстрира почти Наполеоновски способности. Освен че говори общо над час и половина, Сидеров успява и да слуша какво се говори при конкуренцията. Репликата му не закъснява: "Това ли трябва да бъде утрешният ден, така ли трябва да се явим утре на избори – с два митинга, с три партии, с пет партии, с десет партии!? България е паднала под турско робство, защото

  

всеки се е затворил в
своята феодална крепост

и е казвал – това няма да стигне до мен. Това са казвали нашите предци и така са паднали под турски ятаган – един по един до един!"
Голямата "резачка" обаче Волен е оставил за финала, когато собственикът на СКАТ Валери Симеонов вече е разпуснал своите привърженици. И когато водещият на предаването "Да! Антимафия" Георги Дражев е отпрашил от площада с луксозен джип "Туарег", в който е настанил част от лицата на медията, включително разработващия темите за социалната справедливост Велизар Енчев.

Пред изтеглящите се активисти на НФСБ Сидеров рекламира собственото си предаване по телевизия "Алфа", в което предната вечер е показал ужасяващ запис със зверствата на сирийски бунтовник спрямо пленен боец на президента Асад. "От кадрите се вижда как ислямист, който крещи "Аллах уакбар", с механична резачка за дърва прерязва главата на вързан човек, жив, гол съблечен и с две вързани ръце. И главата му пада! Това те са си го заснели, за да го показват с гордост на целия свят. Да показват как режат глави на неверници – площадът настръхва, докато лидерът на "Атака" прави преход към пазарджишкия процес. – Това са ислямисти, които крещят същото, дето го крещят тук във вашата циганска махала: Аллах уакбар! Това са същите, които с омраза в очите искат да режат и вашите глави, те са тези, които казват тук, пред съда, преди няколко седмици: И на вас ще ви дойде времето!"

Като цяло жителите на Пазарджик остават най-апатични към събитията на площада им. Но в този момент едва ли има минувач, който да не е надал ухо.

"Какво да е кафето – нормално ли?", пита продавачката в кафе "Темида", когато площадът вече е опустял. Отговорът идва от само себе си. Дори и обичайно да пиеш кафето с повече вода, мляко или сметана, в ден като този няма как да не поискаш...нещо нормално.

Публикувано в сп. "ТЕМА", 05.11.2012 г.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalinpurvanov
Категория: Политика
Прочетен: 182666
Постинги: 32
Коментари: 90
Гласове: 63
Архив