Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
22.08.2017 21:54 - Балканска пищялка, носеща красивото име Ангелика.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4895 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 06.02.2018 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

В края на август с моя приятелка и нейния съпруг се разходихме по Витоша. На много места около хижите Златните мостове, Кумата, Звездица и Еделвайс видяхме много красиви билки, наричани пищялки и Ангелики. Бяха там на всеки метър, наредени в шпалир като в конкурс по красота. Извадих фотоапарата и снимах наред. Мислех ги за горски ангелики(Angelica sylvestris), но ботаниците от фейса ги определиха като балкански(Angelica pancicii). Разликата между тях е много малка и за билкари като мен направо незабележима.

Прочетох, че някои автори посочват балканската пищялка (Angelica Pancicii Vandas) като синоним на горската (Angelica sylvestris), но при нея влагалищата на листата са слабо подути, а обвивните листчета са 6-8 (при балканската 8-12), а щитовидното съцветие е бяло, розаво или кремаво и има елипсовидна форма.
Angelica Pancicii Vandas е рядък вид, балкански ендемит, разпространен в средния и висок планински пояс по влажни сенчести места.

image
 

/Archangelica officinalis/

Мисля си, че лечебната пищялка /Archangelica officinalis/ би трябвало да се счита за рядък вид, защото вече не се среща в нашите планини, аз до сега не съм я виждала, докато балканската е под път и над път на Витоша. 

Лечебната пищялка ( Archangelica officinalis или Angelica Archangelica L) е растяла в миналото по влажни и сенчести места, в Източна и Средна Стара планина и в Родопите.

Всички пищялките са много лечебни и се използват от дълбока древност с различно приложение. Използва се цялото растение, но най-вече коренът, който съдържа валерианова киселина, етерични масла и кумарини.



image

Латинското име произлиза от гръцкото αγγελος (Ангелос) - пратеник и е наречено вероятно на Архангел Михаил. Видовият епитет е в чест на "бащата" на сръбската флора - Йосиф Панчич - голям изследовател на растенията на Балканите от 19-ти век, един от 100-те най-видни сърби за всички времена.


image

Произходът на българското име е неясен, но вероятно е свързан с факта, че от стъбла на пищялки овчарите правят свирки (пищялки), но е възможно да е свързано с използването на растението в различни религиозни, езически ритуали за прогонване на зли сили и защита от вещици (които се плашат от звуците издавани от свирка, направена от стъблото на растението).


image

Балканска пищялка (Angelica Pancicii Vandas), Сем. Umbelliferae.
Многогодишно тревисто растение с дебело вретеновидно тъмнокафяво до черно коренище. Цветоносното стебло 80-200 см високо, кухо, във възлите подуто, в горната част разклонено, дебело, нагоре до матово виолетово. Листата на дръжки с големи издути влагалища, приосновните 5-7-делни. Цветовете в сложен сенник, почти кълбест, с 40-80 неравни главни лъча, в основата с 1-4 тяснолацентни опадливи листчета. Венчелистчетата 5, бели или кремави. Плодът широко яйцевиден, силно сплеснат, гол разпадащ се на две половинки с по 3 успоредни груби ребра. Цъфти юли-август.


image

Отделните щитчета от цветове са сферични, като малки топки в общото кълбо, докато при горската пищялка те са разположени равнинно, т.е стоят на една плоскост в общия сеник. Ето за сравнение снимка от нета на щитовидното съцветие на горската пищялка:

image
 

Вярва се, че именно Архангел Михаил се явил като видение и обяснил магичните сили на пищялката. В Средновековието правели течен екстракт от нея, който рицарите капвали в очите и ушите си и вярвали, че засилва зрението и слуха. В цяла Северна Америка индианците използват многожество видове пищялка като хранителни, лечебни и упойващи растения, за пушене при ритуали и т.н.


image

Използва се за "женски болести", като в Китайската медицина се смята за "женският" еквивалент на жен-шена. Вярва се, че удължава младостта и удължава репродуктивния период, възстановява добре енергийния поток по меридианите.

 

image

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ НА БАЛКАНСКАТА И ГОРСКАТА ПИЩЯЛКИ: Спазмолитично и хипотензивно.Фармакологичната активност на дрогите е свързана главно със съдържание на кумарини и етерично масло. Спазмолитично, съдоразширяващо и хипотензивно действие е доказано експериментално.

Билката има откашлично, потогонно, диуретично и обезболяващо действие, успокоява спазмите на гладкомускулните органи. Възбужда жлъчната секреция. Използува се при ангина, грип, кашлица, при болезнени колики, при газове в червата. Притежава хормоноподобно действие, оползотворимо при жени с менструални нарушения, в климакс или менопауза. Външно, под формата на гаргара се прилага при ангина, а като бани - при хистерия и други нервни заболявания. Странични ефекти: В препоръчаните дози обичайно няма, но при някои хора билката, особено плодовете, може да повиши чувствителността на кожата към слънчевите лъчи (фотосенсибилизиращ ефект)


image

Начин на употреба:
Запарка:2 супени лъжици от нарязани на ситно корени киснат най-малко 30 мин. в 500-700 мл. вряща вода. Запарката се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 100-150 мл. преди ядене.

Отвара от плодовете се приготвя по същия начин при пропорция: на 1 чаена лъжичка дрога на 1 чаша вода.


image

Лечебни съставки: В коренището се съдържа около 1% етерично масло с главна съставка р-феландрен, а също а-пинен, р-цимол и др. С фармакологично действие са и съдържащите се кумарини - ангелицин, остол, остенол, императорин, ксантотоксин, бергаптен, умбелиферон, умбелипренин, и някои други съединения, като ангеликовата киселина, флавоноиди -- производни на нарингенина, ?-ситостерол и др. Плодовете съдържат етерично масло (около 1 %) с основна съставка Р- феландрен; до 17% тлъсто масло; кумариновите производни ксантоксол, ксантотоксин, бергаптен, императорин, фурокумарина фелоптерин и др


image

Може да се приготви смес с вино: 20 г. нарязани корени се накисват в 500 мл. бяло вино за едно денонощие. Прецежда се и се пие половин чашка преди ядене, два пъти на ден.

 

За приготвяне на тинктура се използва спирт и ангелика в съотношение 1:5.

На горната снимка се вижда, че е започнало образуването на семена, след обилния цъфтеж.

Отвара: Поставят се 2 чаени лъжички корени в 400 мл. вода и се варят 5 минути. След прецеждане се пие 3 пъти на ден, по половин кафена лъжичка, преди ядене.

Пред Вас продължават да дефилират хубавиците, коя от коя по-красива:




image

image

Листно влагалище, което е издуто, характерно за този вид-Балканска Ангелика.

image

Листа на Балканската Ангелика-ситно нарязани по краищата.

image

Разцъфнало щитовидно съцветие на Балканска Ангелика
   image

Тук също са започнали да зреят семената.

image

А тук на един корен има цъфтящи и зреещи щитовидни съцветия.

image

Тук се вижда Балканската Ангелика в по-далечен план-листа, стебло и няколко щитовидни съцветия.

image

Тези листа отпред не са на ангеликата.
Балканската Ангелика е защитен вид и за лични нужди може да се събира в ограничени количества.

image

А това е снимка от нета на горска Ангелика(Angelica sylvestris) . Който може да намери разликите с балканската(Angelica Pancicii Vandas) ще го черпя. Подавам жокер с листата и листните влагалища на двата вида:
image

На тази схема в ляво на екран е горската(Angelica sylvestris), а в дясно е балканската ангелика(Angelica Pancicii Vandas) .

image

И стилизирана рисунка на горска Ангелика(Angelica sylvestris).


По-лесно може да се разпознае лечебната Ангелика, която за разлика от балканската и горската има зеленожълти щитовидни съцветия. Ето две снимки от нета на този вид, за който се твърди, че вече не се среща в България.

image

Ангелика, лечебна пищялка, Angelica archangelica L. (Archangelica officinalis Hoffm.)

Двугодишно (рядко многогодишно) тревисто растение с късо ряповидно масивно коренище. Стеблото изправено, 100—150 см високо, набраздено, зелено, в по-голямата част с виолетова багра, във връхната част разклонено. Листата последователни с подути влагалища, 2—3 пъти перести. 

Съцветието е сложен сферичен сенник с 20 - 40 главни лъча, завършващи със сферични разположени щитчета.Сложният сенник на върха на стеблата в основата е без обвивка. Цветовете дребни с видими чашелистчета. Венчелистчетата 5, елиптични, завити навътре, зеленикавожълти или зеленикавобели. Плодът яйцевиден, странично сплеснат, гол, със силна характерна миризма (както и коренището, а по-слабо и другите растителни части), разпадащ се на две крилати половинки. Цъфти юни — август.

 


image

Ангелика, лечебна пищялка, Angelica archangelica L. (Archangelica officinalis Hoffm.)

Основно действие. Седативно, стимулира храносмилането, спазмолитично, при анемия (причинена от диализа),дисменорея (болезнена менструация), менопауза , предменструален синдром. Успокояващото действие на дрогата се дължи на съдържанието на валерианова киселина. Другите ефекти са свързани главно със съдържащите се в дрогата етерични масла и кумарини. Те стимулират секреторната функция на стомашно-чревния тракт, а при колики действуват спазмолитично. Имат апетитовъзбуждащо и газогонно действие. Прилагат се също като отхрачващи и диуретични средства.

Въпреки че се смята, че всички части на растението помагат за широк спектър от заболявания, основната лечебна част е корена. Стъблата и листата са с по-слабо действие. Коренът, стъблата и листата могат да се използват за цялостен тоник. Семената работят добре при гадене. Коренът може да се консумира суров, просто да се гризва от него от време на време. Неговият широк диапазон на употреба включва разстройства на храносмилането, газове и колики.

 

 Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624




Гласувай:
13



1. stela50 - Великолепен постинг, Пролет !
23.08.2017 14:59
Научих още толкова нови полезни, важни, интересни факти...
прочетох за лечебната Ангелика, а снимките както винаги са чудесни...
Поздравления !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Научих още толкова нови полезни, ...
23.08.2017 19:24
stela50 написа:
Научих още толкова нови полезни, важни, интересни факти...
прочетох за лечебната Ангелика, а снимките както винаги са чудесни...
Поздравления !


Благодаря ти. Имам проблем с правенето на постинги, не знам как е при теб, но опциите за редактиране в чернова една след друга изчезват. Не мога вече да подравнявам и да оцветявам текста, нито да подбирам или увеличавам шрифта. Не мога да монтирам клипове, а от вчера изчезна опцията за вграждане на линкове. Така не мога да дам връзка към останалите си билкови постинги в каталозите, които изготвих под наименование "Всичко за билките".
цитирай
3. donchevav - Полезна и толкова интересно под...
24.08.2017 22:57
Полезна и толкова интересно поднесена информация! Благодаря ти, мила Неви! Поздрави!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Полезна и толкова интересно под...
25.08.2017 19:42
donchevav написа:
Полезна и толкова интересно поднесена информация! Благодаря ти, мила Неви! Поздрави!


И аз благодаря за хубавите отзиви.Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319974
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031